Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи копје

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Фрлање копје за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 1 и 3 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Матијас де Зордо
  Германија
Андреас Торкилдсен
  Норвешка
Гуљелмо Мартинес
  Куба

Рекорди уреди

Светски рекорд   Јан Железни (CZE) 98.48 Јена, Германија 25 мај 1996
Рекорд на Првенството   Јан Железни (CZE) 92.80 Едмонтон, Канада 12 август 2001
Најдобро оваа сезона   Андреас Торкилдсен (NOR) 90.61 Биркјело, Норвешка 14 август 2011
Африкански рекорд   Мауриус Корберт (RSA) 88.75 Куала Лумпур, Малезија 21 септември 1998
Азиски рекорд   Казухиро Музогучи (JPN) 87.60 Сан Хосе, САД 27 мај 1989
Северно Американски рекорд   Бреукс Грир (USA) 91.29 Индијанаполис, САД 21 јуни 2007
Јужно Американски рекорд   Едгар Брауман (PAR) 84.70 Сан Маркос, САД 17 октомври 1999
Европски рекорд   Јан Железни (CZE) 98.48 Јена, Германија 25 мај 1996
Океански рекорд   Јарод Банистер (AUS) 89.02 Бризбејн, Австралија 29 февруари 2008

Резултати уреди

Квалификации уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 82.50 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резулат Забелешки
1 A Гуљелмо Мартинес   Куба 83.77 83.77 Q
2 A Дмитри Тарабин   Русија x 82.92 82.92 Q
3 B Стјуарт Фаркухар   Нов Зеланд 82.10 x - 82.10 q
4 A Матијас де Зордо   Германија 82.05 81.11 x 82.05 q
5 B Фатих Аван   Турција 80.27 77.68 81.94 81.94 q
6 B Марк Франк   Германија 80.96 81.93 - 81.93 q
7 A Андреас Торкилдсен   Норвешка 79.36 80.85 81.83 81.83 q
8 A Витезслав Весели   Чешка 79.99 74.77 81.64 81.64 q
9 B Роман Авраменко   Украина 76.30 x 81.46 81.46 q
10 B Сергеј Макаров   Русија 81.42 80.18 78.33 81.42 q
11 A Јарод Банистер   Австралија 81.35 x 75.91 81.35 q
12 B Анти Русканен   Финска 79.54 81.03 78.14 81.03 q
13 B Игор Јаник   Полска 80.88 76.63 78.98 80.88
14 B Ари Манио   Финска 74.09 80.27 79.31 80.27
15 A Јукифума Мараками   Јапонија 80.19 78.04 74.93 80.19
16 A Јакуб Вајдлех   Чешка 68.32 80.08 x 80.08
17 A Теро Питкамаки   Финска 78.21 79.46 76.05 79.46
18 B Чен Ки   Кина x 74.28 78.42 78.42
19 A Скот Расел   Канада 76.47 77.49 74.23 77.49
20 A Ерикс Рагс   Латвија 77.34 x 76.23 77.34
21 A Јервасиос Филипидис   Грција 76.66 70.42 73.41 76.66
22 B Лесли Копланд   Фиџи 76.57 74.54 73.82 76.57
23 A Михел Кук   Естонија 73.21 72.10 76.42 76.42
24 B Петр Фридрих   Чешка 75.38 76.18 x 76.18
25 B Вадимс Василевскис   Латвија 74.67 75.23 x 75.23
26 B Габриел Валин   Шведска 72.96 74.44 74.09 74.44
27 B Арли Ибаргуен   Колумбија 73.22 74.02 x 74.02
28 B Александр Иванов   Русија 73.81 x x 73.81
29 A Олександр Пјанитсја   Украина 71.93 72.05 73.56 73.56
30 B Спиридон Лебесис   Грција x 73.35 70.44 73.35
31 A Марија Крањц   Словенија 73.17 x - 73.17
32 B Зигисмундс Сирмаис   Латвија 70.20 x 73.16 73.16
33 A Џон Роберт Остхуизен   ЈАР 69.65 73.14 72.79 73.14
34 B Јунг Санг-Јун   Јужна Кореја 72.03 x x 72.03
35 A Ихаб Абделрахман Ел Сајед   Египет 71.99 68.00 x 71.99 SB
36 A Ринт Тарзуманов   Узбекистан x 67.07 70.32 70.32
A Мајк Хазл   САД DNS

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резулат Забелешки
  Матијас де Зордо   Германија 86.27 85.51 - - 82.88 81.40 86.27 SB
  Андреас Торкилдсен   Норвешка 80.75 80.46 80.60 84.78 x 80.28 84.78
  Гуљелмо Мартинес   Куба 84.30 80.12 80.09 76.99 - 78.69 84.30
4 Витезслав Весели   Чешка 81.19 x 84.11 79.64 76.28 x 84.11 SB
5 Фатих Аван   Турција 78.24 83.34 78.96 79.87 x 77.58 83.34
6 Роман Авраменко   Украина 82.51 x 82.20 79.71 78.87 x 82.51
7 Јарод Банистер   Австралија 82.25 x - x 76.60 x 82.25 SB
8 Марк Франк   Германија 78.78 x 81.81 78.48 80.98 77.73 81.81
9 Анти Русканен   Финска x 79.46 79.06 79.46
10 Дмитри Тарабин   Русија x 79.06 x 79.06
11 Стјуарт Фаркухар   Нов Зеланд 78.99 75.18 77.13 78.99
12 Сергеј Макаров   Русија 77.73 78.76 78.05 78.76

Наводи уреди

Надворешни врски уреди