Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи скок со стап

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Скок со стап за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 и 29 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Павел Војчеховски
  Полска
Лазаро Борхес
  Куба
Рено Лавилени
  Франција

Рекорди уреди

Светски рекорд   Сергеј Бубка (UKR) 6.14 Сестриере, Италија 31 јули 1994
Рекорд на Првенството   Дмитриj Марков (AUS) 6.05 Едмонтон, Канада 9 August 2001
Најдобро оваа сезона   Павел Војчеховски (POL) 5.91 Шчешин, Полска 15 август 2011
Африкански рекорд   Окерт Бритс (RSA) 6.03 Келн, Германија 18 август 1995
Азиски рекрод   Григориј Јегоров (KAZ) 5.90 Штутгарт, Германија 19 август 1993
Северно Американски рекрод   Бред Вокер (USA) 6.04 Јуџин, САД 8 јуни 2008
Јужно Американски рекорд   Фабио Гомес да Силва (BRA) 5.80 Сао Каетано, Бразил 26 февруари 2011
Европски рекорд   Сергеј Бубка (UKR) 6.14 Сестриере, Италија 31 јули 1994
Океански ирекорд   Дмитриj Марков (AUS) 6.05 Едмонтон, Канада 9 август 2001

Резултати уреди

Квалификации уреди

Квалификации: Резултат за квалификување 5.70 (Q) или најмалку 12 со најдобар резултат (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Име Нација 5.20 5.35 5.50 5.60 5.65 Резултат Забелешки
1 A Ромен Менил   Франција - - o - o 5.65 q
1 A Константинос Филипидис   Грција - o o o o 5.65 q
1 A Дмитриј Стародубцев   Русија - o o o o 5.65 q
1 B Лазаро Борхес   Куба - o o o o 5.65 q
1 B Рено Лавилени   Франција - - o - o 5.65 q
6 A Фабио Гомес да Силва   Бразил - - o xo o 5.65 q
6 A Малте Мор   Германија - - xo o o 5.65 q
8 A Матеуш Диденков   Полска - o o o xo 5.65 q
9 B Џереми Скот   САД - o o o - 5.60 q
10 B Лукаш Михалски   Полска - o xo o x- 5.60 q
10 B Дерек Мајлс   САД - o xo o - 5.60 q
12 A Даичи Савано   Јапонија - - o xxx 5.50 q
12 A Павел Војчеховски   Полска - o o xxx 5.50 q
12 B Јан Кудличка   Чешка - o o xxx 5.50 q
12 B Стивен Луис   Обединето Кралство o o o xxx 5.50 q
12 B Игор Бичков   Шпанија o - o x- xx 5.50 q
17 A Алхаџи Џенг   Шведска - xo o xxx 5.50
18 B Жером Клавиер   Франција - o xo - xxx 5.50
18 B Јевгениј Лукјаненко   Русија - o xo xxx 5.50
20 A Рафаел Холцдепе   Германија - - xxo xxx 5.50
21 B Џовани Ланаро   Мексико - xo xxo xxx 5.50
22 A Марк Холис   САД - o xxx 5.35
22 B Денис Јурченко   Украина - o xxx 5.35
24 A Јере Бергијус   Финска - xo - xxx 5.35
24 B Карстен Дила   Германија - xo - xxx 5.35
26 B Ким Ју-Сук   Јужна Кореја o xxx 5.20
A Стивен Хукер   Австралија - - xxx NM
A Еди Маја   Португалија xxx NM

Финале уреди

Место Име Нација 5.50 5.65 5.75 5.85 5.90 5.95 Резултат Забелешки
  Павел Војчеховски   Полска o o o x- xo xxx 5.90
  Лазаро Борхес   Куба o o xxo o xxo xxx 5.90 NR
  Рено Лавилени   Франција - o o o xxx 5.85
4 Лукаш Михалски   Полска o o xo o xxx 5.85 PB
5 Малте Мор   Германија o xo o xxo xxx 5.85
6 Константинос Филипидис   Грција o xo xxo xxx 5.75 =NR
7 Матеуш Диденков   Полска xo xo xxo xxx 5.75 PB
8 Фабио Гомес да Силва   Бразил xo o xxx 5.65
9 Јан Кудличка   Чешка o xo xxx 5.65 SB
9 Стивен Луис   Обединето Кралство o xo xxx 5.65 SB
9 Џереми Скот   САД o xo xxx 5.65
12 Дмитри Стародубцев   Русија xo xo xxx 5.65
13 Дерек Мајлс   САД o xxo xxx 5.65
14 Даичи Савано   Јапонија xo xxo xxx 5.65 SB
Ромен Менил   Франција - xxx NM
Игор Бичков   Шпанија xxx NM

Надворешни врски уреди