Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи кладиво

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Фрлање кладиво за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 и 29 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Коџи Мурофуши
  Јапонија
Криштијан Парс
  Унгарија
Примош Козмуш
  Словенија

Рекорди уреди

Светски рекорди   Јуриј Сејдук (USSR) 86.74 Штутгарт, Западна Германија 30 August 1986
Рекорд на Шампиоантот   Иван Цикан (BLR) 83.89 Хелсинки, Финска 8 August 2005
Најдобро оваа сезона   Алексеј Загорињи (RUS) 81.73 Јерино, Русија 4 јуни 2011
Африкански рекорд   Крис Хармс (RSA) 80.63 Дурбан, Јужна Африка 15 април 2005
Азиски рекрод   Коџи Мурофуши (JPN) 84.86 Прага, Чешка 29 јуни 2003
Северно Американски рекорд   Ланс Дил (USA) 82.52 Милано, Италија 7 септември 1996
Јужно Американски рекорд   хуан Игнасио Сера (ARG) 76.42 Трст, Италија 25 јули 2001
Европски рекорд   Јуриј Сејдук (USSR) 86.74 Штутгарт, Западна Германија 30 август 1986
Океански рекорд   Стјуарт Рендел (AUS) 79.29 Вараждин, Хрватска 6 јули 2002

Резултати уреди

Квалификации уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 77.00 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 A Коџи Мурофуши   Јапонија 78.56 78.56 Q, SB
2 B Павел Кривицки   Белорусија x 76.80 78.16 78.16 Q
3 B Марксу Есер   Германија 77.60 77.60 Q
4 A Криштијан Парс   Унгарија 77.21 77.21 Q
5 A Шимо Зиолковскиi   Полска x 77.19 77.19 Q
6 A Дилшод Назаров   Таџикистан 75.34 75.17 76.93 76.93 q
7 B Јури Шајуну   Белорусија 76.74 76.63 76.07 76.74 q
8 B Никола Вицони   Италија 75.41 76.30 76.74 76.74 q
9 A Оли-Пека Карјалаинен   Финска x 75.09 76.60 76.60 q, SB
10 B Примш Козмуш   Словенија 76.21 76.54 76.44 76.54 q
11 B Павел Фајдек   Полска 75.83 76.10 75.66 76.10 q
12 A Кирил Икоников   Русија 75.36 x x 75.36 q
13 A Али-Мохамед Ал Зинкави   Кувајт 75.35 x x 75.35
14 A Кибве Џонсон   САД 75.06 x x 75.06
15 B Сергеј Литвинов   Русија 74.80 x 73.11 74.80
16 B Кристоф Немет   Унгарија 73.36 74.09 73.87 74.09
17 B Олексиј Сокирски   Украина x x 73.81 73.81
18 A Ешреф Апак   Турција 73.38 71.99 x 73.38
19 B Џејмс Стејси   Канада 73.32 71.74 x 73.32
20 A Игорс Соколовс   Латвија 71.90 71.64 72.95 72.95
21 A Марсел Ломницки   Словачка 72.68 71.44 72.16 72.68
22 B Либор Чарфрајтаг   Словачка x 71.87 72.20 72.20
23 A Валериај Сваитока   Белорусија x x 71.58 71.58
24 A Еивинд Хенриксен   Норвешка 68.24 71.27 70.02 71.27
25 A Андрас Хаклитс   Хрватска x 70.93 x 70.93
26 A Дзмитри Маршин   Азербејџан 70.04 68.94 68.99 70.04
27 B Мајкл Маи   САД 68.35 x 69.96 69.96
28 B Фатих Ерјилдирим   Турција x 69.37 69.04 69.37
29 A Ли Јун-Чул   Јужна Кореја x 67.14 68.98 68.98 SB
30 A Мостафа Ал-Гамел   Египет x 64.17 68.38 68.38
31 A Кавех Мусави   Иран x 68.01 x 68.01
32 B Матиас Џонс   Шведска 67.93 x x 67.93
33 B Хавие Сиенфуегос   Шпанија x 66.78 67.49 67.49
34 B Хуан Игнасио Сера   Аргентина 63.04 x 64.27 64.27
35 B Аманмурад Хомадов   Туркменистан 61.31 59.94 62.97 62.97

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Коџи Мурофуши   Јапонија 79.72 81.03 81.24 79.42 81.24 80.83 81.24 SB
  Криштијан Парс   Унгарија 77.26 78.84 79.14 79.97 60.34 81.18 81.18 SB
  Примш Козмуш   Словенија 77.50 79.39 78.93 x 76.01 78.19 79.39 SB
4 Марксу Есер   Германија x 78.56 76.71 75.01 79.12 77.88 79.12
5 Павел Кривицки   Белорусија 73.98 78.24 78.53 x 77.35 x 78.53
6 Кирил Икоников   Русија x x 77.22 x 78.37 78.12 78.37
7 Шимо Зиолковскиi   Полска 75.04 77.64 76.75 x 74.99 75.10 77.64
8 Никола Вицони   Италија 77.04 76.31 76.94 76.01 75.82 x 77.04
9 Оли-Пека Карјалаинен   Финска 75.38 76.60 71.34 76.60 SB
10 Дилшод Назаров   Таџикистан 75.05 74.34 76.58 76.58
11 Павел Фајдек   Полска 74.86 x 75.20 75.20
Јури Шајуну   Белорусија x x x NM

Наводи уреди

Надворешни врски уреди