Светско првенство во атлетика 2011 – Жени 3000 метри со пречки

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

3000 метри so пречки за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 и 30 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Јулија Зуруднева
  Русија
Хабиба Гриби
  Тунис
Милка Чемос Чејва
  Кенија

Рекорди уреди

Светски рекорд   Гулнара Самитова-Галкина (RUS) 8:58.81 Пекинг, Кина 17 август 2008
Рекорд на Првенството   Јекатерина Волкова (RUS) 9:06.57 Осака, Јапонија 27 август 2007
Најдобро оваа сезона   Милка Чемос Чејва (KEN) 9:12.89 Рим, Италија 26 мај 2011
Африкански рекорд   Унис Јепкокир (KEN) 9:07.41 Пекинг, Кина 17 август 2008
Азиски рекорд   Лиу Ниан (CHN) 9:26.25 Вухан, Кина 2 ноември 2007
Северно Американски рекорд   Џенифер Барингер (USA) 9:12.50 Берлин, Германја 17 август 2009
Јужно Американски рекорд   Сабин Хетлинг (BRA) 9:41.22 Лондон, Велика Британија 25 јули 2009
Европски рекорд   Гулнара Самитова-Галкина (RUS) 8:58.81 Пекинг, Кина 17 август 2008
Океански рекорд   Дона МекФарлан (AUS) 9:18.35 Осло, Норвешка 6 јуни 2008

Резултати уреди

Легенда: q Најбрзи неквалификанти Q Квалификувани NR Национален рекорд PB Личен Рекорд SB Најдобро сезонава

Прелиминации уреди

Квалификации: Првите 4 од секоја група (Q) и следните 3 најбрзи (q) продолжуваа во финалето.

Место Група Име Нација Време Забелешки
1 1 Биназ Услу   Турција 9:24.06 Q, NR
2 1 Хабиба Гриби   Тунис 9:24.56 Q
3 1 Мерси Ванјику   Кенија 9:24.95 Q
4 1 Ханане Ухаду   Мароко 9:25.96 Q, SB
5 1 Биртукан Фете   Етиопија 9:28.82 q
6 2 Софија Асефа   Етиопија 9:32.48 Q
7 3 Милка Чемос Чејва   Кенија 9:35.61 Q
8 3 Јулија Заруднева   Русија 9:35.80 Q
9 3 Геша-Фелиситас Краус   Германија 9:35.83 Q, PB
10 2 Лидија Ротич   Кенија 9:36.70 Q
11 2 Сара Моеира   Португалија 9:36.97 Q
12 3 Биртукана Адаму   Етиопија 9:37.31 Q
13 3 Барбара Паркер   Обединето Кралство 9:38.21 q
14 2 Ема Кобурн   САД 9:38.42 Q
15 2 Љубов Карламова   Русија 9:40.04 q
16 1 Фионуала Бритон   Ирска 9:41.17
17 3 Беверли Рамос   Порторико 9:45.50
18 1 Бриџет Франек   САД 9:43.09
19 2 Кристина Касандра   Романија 9:51.00
20 1 Корене Хиндс   Јамајка 9:52.11
21 3 Стефани Гарсија   САД 9:53.47
22 3 Стефани Рајли   Ирска 9:55.49
23 1 Јана Сусман   Германија 9:59.53
24 3 Сандра Ериксон   Финска 10:03.20
25 1 Диана Мартин   Шпанија 10:04.59
26 2 Гулчан Мингир   Турција 10:04.83
27 2 Минори Хајакари   Јапонија 10:05.34
28 1 Ангела Фигуероа   Колумбија 10:06.00
29 2 Салима Ел Уали Алами   Мароко 10:07.71
30 2 Марсела Лустигова   Чешка 10:12.54
31 3 Свитлана Шмид   Украина 10:14.16
32 3 Ирина Кокинариу   Грција 10:15.18
2 Мардеа Химан   Јамајка DNF

Финале уреди

Место Име Нација Време Забелешки
  Јулија Заруднева   Русија 9:07.03 WL
  Хабиба Гриби   Тунис 9:11.97 NR
  Милка Чемос Чејва   Кенија 9:17.16
4 Мерси Ванјику   Кенија 9:17.88
5 Лидија Ротич   Кенија 9:25.74
6 Софија Асефа   Етиопија 9:28.24
7 Биназ Услу   Турција 9:31.06
8 Ханане Ухаду   Мароко 9:32.36
9 Геша-Фелиситас Краус   Германија 9:32.74 PB
10 Биртукан Фете   Етиопија 9:36.81
11 Љубов Карламова   Русија 9:44.14
12 Сара Моеира   Португалија 9:47.87
13 Ема Кобурн   САД 9:51.40
14 Барбара Паркер   Обединето Кралство 9:56.66
15 Биртукана Адаму   Етиопија 10:05.10

Наводи уреди

Надворени врски уреди