Светско првенство во атлетика 2011 – Жени 10000 метри

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

10000 метри за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Вивиан Черуијот
  Кенија
Сали Кипјего
  Кенија
Линет Масаи
  Кенија

Рекорди уреди

Пред натпреварувањето, рекордите беа следниве:

Светски Рекорд   Јунксиа Ванг (CHN) 29:31.78 Пекинг, Кина 8 септември 1993
Рекорд на Првенството   Берхан Адере (Ethiopia) 30:04.18 Париз, Франција 23 август 2003
Најдобро оваа сезона   Сали Кипјего (KEN) 30:38.35 Пало Алта, САД 29 мај 2011
Африкански Рекорд   Меселех Мелкаму (Ethiopia) 29:53.80 Утрихт, Холандија 14 јуни 2009
Азиски Рекорд   Јунксиа Ванг (CHN) 29:31.78 Пекинг, Кина 8 септември 1993
Северно АМерикански Рекорд   Шланае Фланаган (USA) 30:22.22 Пекинг, Кина 15 август 2008
SЈужно Американски Рекорд   Симоне да Силва (BRA) 31:16.56 Саун Пауло, Бразил 3 август 2011
Европски Рекорд   Елван Абејлегезе (TUR) 29:56.34 Пекинг, Кина 15 август 2008
Океански Рекорд   Кимберл иСмит (NZL) 30:35.54 Пало Алто, САД 4 мај 2008

Резултати уреди

Легенда: q Најбрзи неквалификанти Q Квалификувани NR Национален рекорд PB Личен Рекорд SB Најдобро сезонава

Финале уреди

Место Име Нација Време Забелешки
  Вивиан Черуијот   Кенија 30:48.98 PB
  Сали Кипјего   Кенија 30:50.04
  Линет Масаи   Кенија 30:53.59 SB
4 Приска Јеплетинг Чероно   Кенија 30:56.43 PB
5 Меселех Мелкаму   Етиопија 30:56.55 SB
6 Шитаје Есхете   Бахреин 31:21.57 НР
7 Шалан Фланаган   САД 31:25.57
8 Ана Дулсе Феликс   Португалија 31:37.03
9 Џенифер Ринес   САД 31:47.59
10 Џесика Аугусто   Португалија 32:06.68 SB
11 Тигист Кирос   Етиопија 32:11.37
12 Кристеле Даунај   Франција 32:22.20
13 Кара Гушер   САД 32:29.58
14 Хикари Јошимото   Јапонија 32:32.22
15 Кајо Сугихара   Јапонија 32:53.89
16 Криштина Пап   Унгарија 32:56.02
17 Мегуми Кинукава   Јапонија 34:08.37 SB
Месерет Дефар   Етиопија DNF
Елоис Велингс   Австралија DNS

Наводи уреди

Надворешни врски уреди