Светско првенство во атлетика 2011 – Жени 20 километри одење

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

20 километри одење за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржаа на стадионот Тегу на 31 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Олга Канишкина
  Русија
Лиу Хонг
  Кина
Анисја Кирдјапкина
  Русија

Рекорди уреди

Светски рекорд   Вера Соколова (RUS) 1:25:08 Сочи, Русија 26 февруари 2011
Рекорд на Првенството   Олимпијада Иванова (RUS) 1:25:41 Хелсинки, Финска 7 август 2005
Најдобро оваа сезона   Вера Соколова (RUS) 1:25:08 Сочи, Русија 26 февруари 2011
Африкански рекорд   Грејс Ванјири Нјуе (KEN) 1:34:19 Наироби, Кенија 1 август 2010
Азиски рекорд   Јан Ванг (CHN) 1:26:22 Гангзоу, Кина 19 ноември 2001
Северно Американски рекорд   Марија Грасиела Мендоса (MEX) 1:30:03 Мезидон-Канон, Франција 2 мај 1999
Јужно Американски рекорд   Миријам Рамон (ECU) 1:31:25 Лима, Перу 7 мај 2005
Европски рекорд   Вера Соколова (RUS) 1:25:08 Сочи, Русија 26 февруари 2011
Океански рекорд   Џејн Савил (AUS) 1:27:44 Наумберг, Германија 2 мај 2004

Резултати уреди

Легенда: q Најбрзи неквалификанти Q Квалификувани NR Национален рекорд PB Личен Рекорд SB Најдобро сезонава

Финале уреди

Место Атлета Нација Време Забелешки
  Олга Канишкина   Русија 1:29:42
  Лиу Хонг   Кина 1:30:00
  Анисја Кирдјапкина   Русија 1:30:13
4 Елиса Ригаудо   Италија 1:30:44 SB
5 Киејанг Шенјие   Кина 1:31:14
6 Сусана Феитор   Португалија 1:31:26
7 Ана Кабекиња   Португалија 1:31:36
8 Кристина Салтанович   Литванија 1:31:40 SB
9 Беатриз Паскал   Шпанија 1:31:46
10 Инес Хенрикез   Португалија 1:32:06
11 Вера Соколова   Русија 1:32:13
12 Олена Шумкина   Украина 1:32:17 SB
13 Марија Васко   Шпанија 1:32:42
14 Гао Ни   Кина 1:32:49
15 Регам Ламбле   Австралија 1:33:38
16 Оливе Логане   Ирска 1:34:02
17 Татијана Минеева   Русија 1:34:08
18 Настасија Јачевич   Белорусија 1:34:09
19 Џејми Фрако   Гватемала 1:34:36
20 Куми Отоши   Јапонија 1:34:37
21 Клер Талент   Австралија 1:34:46
22 Мајуми Кавасаки   Јапонија 1:35:03
23 Јохана Џексон   Обединето Кралство 1:35:32
24 Надиа Боровска-Прокопук   Украина 1:35:38
25 Луси Пелантова   Чешка 1:35:45
26 Јеон Јонг-еон   Јужна Кореја 1:35:52 SB
27 Клаудија Стеф   Романија 1:36:55
28 Агнес Пастаре   Латвија 1:37:48
29 Бригита Вирбалите   Литванија 1:38:39
30 Мариај Мича   САД 1:38:54
31 Мариај Чакова   Словачка 1:39:07
32 Арабели Орхула   Колумбија 1:39:28
33 Ингрид Ернандес   Колумбија 1:39:53
34 Зузана Шиндлерова   Чешка 1:39:57
35 Марие Поли   Швајцарија 1:40:28
36 Милангела Росалес   Венецуела 1:40:49
37 Ракел Лавале Симан   Канада 1:43:31
38 Грејс Ванјиру   Кенија 1:43:59
39 Јадира Гуман   Еквадор 1:45:15
40 Чаима Трабелси   Тунис 1:46:29
Клаудија Балдерама   Боливија DSQ
Мариј Хосе Повес   Шпанија DSQ
Викторија Мадараш   Унгарија DSQ
Неринга Аидетути   Литванија DSQ
Марија Гвадалупе Санчес   Мексико DSQ
Олга Јаковенко   Украина DSQ
Сабин Кранц   Германија DNF
Мелани Сигер   Германија DNF
Масуми Фучисе   Јапонија DNF
Семиха Мутлу   Турција DNF

Наводи уреди

Надвоешни врски уреди