Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи десетобој

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Десетобој за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 27 и 28 август.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Треј Харид
  САД
Ештон Итон
  САД
Леонел Суарез
  Куба

Рекорди уреди

Светски рекорд   Роман Шебрле (CZE) 9026 Готзис, Австрија 27 мај 2001
Рекорд на Првенството   Томаш Дворак (CZE) 8902 Едмонтон, Канада 7 август 2001
Најдобро оваа сезона   Ештон Итон (USA) 8729 Еугене, САД 24 јуни 2011
Африкански рекорд   Ларби Бурада (ALG) 8302 Ратинген, Германија 17 јули 2011
Азиски рекорд   Дмитри Карпов (KAZ) 8725 Атина, Грција 24 август 2004
Северно Американски рекорд   Дан О’Брајан (USA) 8891 Таленс, Франција 5 септември 1992
Јужно Американски рекорд   Тито Стеинер (ARG) 8291 Прово, САД 23 June 1983
Европски рекорд   Роман Шебрле (CZE) 9026 Готзис, Австрија 27 мај 2001
Окенаски рекорд   Јаган Хејмс (AUS) 8490 Куала Лумпур, Малезија 18 септември 1998

Резултати уреди

100 метри уреди

Место Група Атлета Нација Резултати Бодови Забелешки
1 1 Ештон Итон   САД 10.46 985
2 1 Треј Харди   САД 10.55 963
3 1 Дамиан Варнер   Канада 10.56 961
4 1 Луиз Алберто де Араухо   Бразил 10.71 926 SB
5 1 Олексиј Касјанов   Украина 10.75 917 SB
6 2 Елко Синтниколас   Холандија 10.76 915 SB
7 1 Михаил Дудаш   Србија 10.81 903
8 2 Ингмар Вос   Холандија 10.82 901 SB
9 1 Рико Фрајмут   Германија 10.83 899
10 2 Јорданис Гарсија   Куба 10.85 894 SB
10 2 Андрес Раја   Естонија 10.85 894 SB
12 4 Ларби Бурада   Алжир 10.88 888 SB
13 2 Дариус Драудвила   Литванија 10.90 883
14 2 Џејми Адјетај-Нелсон   Канада 10.97 867
15 2 Морис Смит   Јамајка 10.98 865
16 3 Брент Невдик   Нов Зеланд 11.00 861
17 3 Леонел Суарез   Куба 11.07 845
18 3 Паскал Беренбрух   Германија 11.08 843
19 3 Ким-Кун Ву   Јужна Кореја 11.11 836 SB
20 3 Вилем Керцен   ЈАР 11.16 825
21 4 Јан Фелиск Кнобел   Германија 11.18 821
22 4 Хади Сеперхзад   Иран 11.19 819 SB
23 3 Ромаин Барас   Франција 11.20 817
23 4 Томас ван дер Плетсен   Белгија 11.20 817 PB
25 3 Дмитриј Карпов   Казахстан 11.24 808
26 4 Роман Шебрле   Чешка 11.25 806
27 3 Мик Пахапил   Естонија 11.28 799
28 4 Рајан Харлан   САД 11.29 797
29 4 Алексеј Дроздов   Русија 11.34 786
30 4 Кеисуке Иширо   Јапонија 11.42 769

Скок во далечина уреди

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Бодови Забелешки Вкупно
1 A Томас ван дер Плетсен   Белгија 7.79 7.79 1007 PB 1824
2 A Олексиј Касјанов   Украина 7.46 7.59 x 7.59 957 SB 1874
3 A Ештон Итон   САД x 7.46 7.21 7.46 925 1910
4 A Алексеј Дроздов   Русија 7.05 7.30 7.45 7.45 922 SB 1708
4 A Треј Харди   САД x 7.45 x 7.45 922 1885
6 B Лабри Бурада   Алжир x 7.41 7.42 7.42 915 SB 1803
7 A Михаил Дудаш   Србија 7.41 7.15 7.33 7.41 913 1816
8 A Ингмар Вос   Холандија 7.41 7.41 913 1814
9 A Вилем Керцен   ЈАР x 7.37 7.33 7.37 903 SB 1728
10 A Дамиан Варнер   Канада 7.35 x x 7.35 898 1859
11 B Леонел Суарез   Куба 6.95 6.66 7.33 7.33 893 SB 1738
12 A Брент Невдик   Нов Зеланд 7.31 7.14 x 7.31 888 1749
13 B Јан Феликс Кнобел   Германија 7.15 7.30 7.27 7.30 886 PB 1707
14 A Роман Шебрле   Чешка 7.30 7.18 7.22 7.30 886 1692
15 A Елко Синтниколас   Холандија x x 7.29 7.29 883 1798
16 B Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 7.22 7.24 x 7.24 871 SB 1707
17 A Андрес Раја   Естонија 7.21 7.21 7.16 7.21 864 1758
18 B Џејми Адјетеј-Нелсон   Канада x 7.21 x 7.21 864 1731
19 A Дариус Драудвила   Литванија 7.14 7.19 x 7.19 859 1742
20 A Мик Пахапил   Естонија x x 7.12 7.12 842 1641
21 B Ромаин Барас   Франција 7.05 x 7.06 7.06 828 1645
22 B Морис Смит   Јамајка x x 7.06 7.06 828 1693
23 B Кеисуке Уширо   Јапонија 6.87 6.76 6.96 6.96 804 1573
24 B Дмитриј Карпов   Казахстан 6.69 6.86 6.64 6.86 781 1589
25 B Паскал Беренбрух   Германија 6.67 6.80 6.76 6.80 767 1610
26 B Луиз Алберто де Араухо   Бразил x 6.74 x 6.74 753 1679
27 B Рајан Харлан   САД 6.55 6.68 x 6.68 739 1536
28 B Хади Шепехрзад   Иран 6.43 6.27 6.65 6.65 732 SB 1551
29 B Јорданис Гарсија   Куба x 6.56 6.24 6.56 711 1605
B Рико Фраимут   Германија x x x NM 0 899

Ѓуле уреди

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Бодови Забелешки Вкупно
1 A Рајан Харлан   САД 16.49 16.23 x 16.49 882 2418
2 A Алексеј Дроздов   Русија x 16.17 x 16.17 862 2570
3 A Јан Феликс Кнобел   Германија 14.72 15.86 16.06 16.06 855 PB 2562
4 A Паскал Беренбрух   Германија 15.91 15.73 16.01 16.01 852 2462
5 A Дмитриј Карпов   Казахстан 15.69 x 14.91 15.69 832 2421
6 A Хади Шерехрзад   Иран 15.31 15.20 15.65 15.65 830 2381
7 A Роман Шебрле   Чешка 15.05 x 15.20 15.20 802 2494
8 A Морис Смит   Јамајка 15.15 15.14 x 15.15 799 2492
9 A Треј Харди   САД 15.09 x 15.09 15.09 795 2680
10 A Јорданис Гарсија   Куба 14.52 14.12 14.93 14.93 785 2390
11 A Ромаин Барас   Франција 14.61 14.66 14.92 14.92 785 2430
12 A Дариус Драудвила   Литванија x 14.38 14.81 14.81 778 2520
13 A Лузи Алберто де Араухо   Бразил 14.45 14.77 14.76 14.77 776 2455
14 A Мик Пахапил   Естонија 14.76 14.08 x 14.76 775 2416
15 A Андреас Раја   Естонија 14.39 x 14.61 14.61 766 2524
16 B Леонел Суарез   Куба 14.54 13.57 14.25 14.54 761 SB 2499
17 B Ештон Итон   САД 14.44 x x 14.44 755 2665
18 B Олексиј Касјанов   Украина 14.29 14.43 x 14.43 755 SB 2629
19 B Елко Синтниколас   Холандија 13.50 12.98 14.13 14.13 736 2534
20 B Ингмар Вос   Холандија 13.72 13.73 13.86 13.86 720 2534
21 B Михаил Дудаш   Србија 13.67 13.76 x 13.76 714 2530
22 B Брент Невдик   Нов Зеланд 13.75 x 13.25 13.75 713 2462
23 B Вилем Керцен   ЈАР x 13.48 13.01 13.48 697 2425
24 B Дамиан Варнер   Канада 12.92 x 13.26 13.26 683 2542
25 B Ларби Бурада   Алжир 13.11 13.10 x 13.11 674 SB 2477
26 B Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 12.61 12.59 12.96 12.96 665 SB 2372
27 B Кеисуке Уширо   Јапонија x 12.88 12.71 12.88 660 2233
28 B Томас ван дер Плетсен   Белгија 11.99 12.76 12.63 12.76 653 2477
B Рико Фрајмут   Германија x NM 0 899
B Џејми Адјетеј-Нелсон   Канада DNS DNF

Скок во висина уреди

Место Група Атлета Нација 1.81 1.84 1.87 1.90 1.93 1.96 1.99 2.02 2.05 2.08 2.11 2.14 2.17 Резултати Бодови Забелшки Вкупно
1 A Томас ван дер Пелтсен   Белгија o o o xo o o xxo 2.17 963 PB 3440
2 A Алексеј Дроздов   Русија o o o o xxo xo xo xxx 2.14 934 SB 3504
3 A Леонел Суарез   Куба o xo o xo xxx 2.05 850 3349
4 A Роман Шебрле   Чешка o o o xxo xxx 2.05 850 3344
5 A Рајан Харлан   САД o o o o xxx 2.02 822 3240
6 A Јорданис Гарсија   Куба o xo xxo o xxx 2.02 822 3212
7 A Мик Пахапил   Естонија o o xo xxx 2.02 822 3238
7 A Вилем Керцен   ЈАР o o o o xo xxx 2.02 822 3247
7 A Михаил Дудаш   Србија o o o xo xxx 2.02 822 SB 3352
7 A Ештон Итон   САД o o xo xxx 2.02 822 3487
11 B Треј Харди   САД o xxo xo xxx 2.02 822 SB 3502
12 A Кеисуке Уширо   Јапонија o xo o xxo xxx 2.02 822 3055
13 B Дамиан Варнер   Канада o o o o xxo xxo xxo xxx 2.02 822 3364
14 A Андрес Раја   Естонија o o o xxx 1.99 794 3318
15 A Олексиј Касјанов   Украина xo o o xxx 1.99 794 3423
16 B Ромаин Барас   Франција o o xxo o xxx 1.99 794 SB 3224
17 B Дариус Драудвила   Литванија o o o xxx 1.96 767 3287
18 A Ларби Бурада   Алжир xo o xxx 1.96 767 3244
19 B Јан Феликс Кнобел   Германија o xo o xo xo xxx 1.96 767 PB 3329
20 B Ким Кун-Ву   Јужна Кореја o o o xxo xxx 1.96 767 SB 3139
21 B Брент Невдик   Нов Зеланд o o xo xxo xxx 1.96 767 SB 3229
22 B Морис Смит   Јамајка o xo o xxx 1.93 740 SB 3232
23 B Елко Синтниколас   Холандија xo xo xo o xxx 1.93 740 3274
24 B Дмитриј Карпов   Казахстан o xo xxo xxx 1.93 740 3161
25 B Паскал Беренбрух   Германија o xxo o xxo xxx 1.93 740 3202
26 B Лузи Алберто де Араухо   Бразил o o o xxx 1.90 714 3169
27 B Хади Шепехрзад   Иран o o xo xo xxx 1.90 714 PB 3095
A Ингмар Вос   Холандија DNS DNF
B Рико Фрајмут   Германија DNS DNF
B Џејми Адјетеј-Нелсон   Канада DNS DNF

400 метри уреди

Место Група Атлета Нација Резултат Бодови Забелешки Вкупно
1 1 Ештон Итон   САД 46.99 959 4446
2 1 Ларби Бурада   Алжир 47.34 941 SB 4185
3 1 Михаил Дудаш   Србија 47.73 922 4274
4 2 Елко Синтниколас   Холандија 48.35 892 SB 4166
5 1 Треј Харди   САД 48.37 891 4393
6 1 Олексиј Касјанов   Украина 48.46 887 4310
7 2 Лузи Алберто де Араухо   Бразил 48.48 886 PB 4055
8 2 Леонел Суарез   Куба 49.17 853 4202
9 2 Вилем Керцен   ЈАР 49.20 852 4099
10 1 Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 49.24 850 3989
11 2 Томас ван дер Плетцен   Белгија 49.46 840 4280
11 3 Јан Фелиск Кнобел   Германија 49.46 840 4169
13 2 Андрес Раја   Естонија 49.47 839 4157
14 3 Ромаин Барас   Франција 49.50 838 4062
15 2 Јорданис Гарсија   Куба 49.64 831 4043
16 4 Паскал Беренбрух   Германија 49.90 819 4021
17 3 Брнет Невдик   Нов Зеланд 49.95 817 4046
18 3 Дамиан Варнер   Канада 50.12 809 4173
19 3 Морис Смит   Јамајка 50.27 802 4034
20 3 Дариус Драудвила   Литванија 50.55 789 4076
21 4 Мик Пахапил   Естонија 50.65 785 SB 4023
22 4 Кеисуке Уширо   Јапонија 50.89 774 3829
23 4 Хаид Шепехрзад   Иран 50.92 773 SB 3868
24 4 Роман Шебрле   Чешка 51.18 761 SB 4105
25 4 Алексеј Дроздов   Русија 51.35 753 SB 4257
26 4 Рајан Харлан   САД 51.57 744 3984
27 3 Дмитриј Карпов   Казахстан 52.01 724 3885
1 Рико Фрајмут   Германија DNS DNS DNF
3 Џејми Адјетеј-Нелсон   Канада DNS DNS DNF
4 Ингмар Вос   Холандија DNS DNS DNF

110 метри со пречки уреди

Место Група Атлета Нација Резултат Бодови Забелешки Вкупно
1 1 Ештон Итон   САД 13.85 994 5440
2 1 Треј Харди   САД 13.97 978 5371
3 1 Андрес Раја   Естонија 14.04 969 5126
4 1 Дамиан Варнер   Канада 14.19 950 5123
5 2 Луиз Алберто де Араујо   Бразил 14.25 942 SB 4997
6 2 Леонел Суарез   Куба 14.29 937 SB 5139
7 3 Паскал Беренбрух   Германија 14.33 932 SB 4953
8 2 Ромаин Барас   Франција 14.37 927 4989
9 2 Елко Синтниколас   Холандија 14.42 921 5087
10 2 Вилем Керцен   ЈАР 14.48 913 5012
11 3 Мик Пахапил   Естонија 14.54 906 SB 4929
12 3 Ларби Бурада   Алжир 14.56 903 PB 5088
13 3 Дмитриј Карпов   Казахстан 14.64 894 SB 4779
14 2 Олексиј Касјанов   Украина 14.65 892 5202
15 1 Морис Смит   Јамајка 14.68 889 4923
16 1 Јорданис Гарсија   Куба 14.70 886 4929
17 3 Рајан Харлан   САД 14.71 885 4869
18 4 Роман Шебрле   Чешка 14.75 880 SB 4985
19 3 Томас ван дер Плетсен   Белгија 14.79 875 5155
20 3 Брент Невдик   Нов Зеланд 14.86 867 4913
21 4 Михаил Дудаш   Србија 14.89 863 SB 5137
22 4 Јан Феликс Кнобел   Германија 14.92 859 5028
23 2 Дариус Драудвила   Литванија 14.93 858 4934
24 4 Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 14.95 856 SB 4845
25 4 Хади Шепехрзад   Иран 14.95 856 4724
26 4 Кеисуке Уширо   Јапонија 15.20 825 4654
27 4 Алексеј Дроздов   Русија 15.49 791 5048

Диск уреди

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Бодови Забелешки Вкупно
1 A Алексеј Дроздов   Русија x x 50.29 50.29 876 5924
2 A Хади Шепехрзад   Иран 45.36 50.06 x 50.06 872 5596
3 A Треј Харди   САД 49.89 49.73 x 49.89 868 SB 6239
4 A Паскал Беренбрух   Германија 48.56 48.28 46.84 48.56 840 SB 5793
5 A Јан Феликс Кнобел   Германија 47.93 46.16 x 47.93 827 PB 5855
6 A Мик Пахапил   Естонија 47.16 46.77 46.07 47.16 811 5740
7 A Дмитриј Карпов   Казахстан 45.40 47.10 x 47.10 810 5589
8 A Роман Шебрле   Чешка 44.98 46.93 x 46.93 807 5792
9 A Луиз Алберто де Араујо   Бразил 45.05 45.12 46.46 46.46 797 5794
10 A Леонел Суарез   Куба 41.13 46.25 x 46.25 793 5932
11 A Ештон Итон   САД 46.17 x 45.70 46.17 791 6231
12 B Брент Невдик   Нов Зеланд 40.26 45.65 44.22 45.65 780 5693
13 A Морис Смит   Јамајка 45.20 45.63 44.57 45.63 780 5703
14 B Михаил Дудаш   Србија 42.86 43.97 x 43.97 746 PB 5883
15 B Кеисуке Уширо   Јапонија 42.59 39.43 43.84 43.84 743 5397
16 A Олексиј Касјанов   Украина x 43.74 x 43.74 741 5943
17 B Рајан Харлан   САД 43.52 42.61 x 43.52 736 5605
18 B Андрес Раја   Естонија 43.38 42.58 43.39 43.39 734 5860
19 B Вилем Керцен   ЈАР 42.02 43.13 x 43.13 728 PB 5740
20 B Елко Синтниколас   Холандија x 38.28 42.23 42.23 710 SB 5797
21 B Дамиан Варнер   Канада x 40.75 41.71 41.71 699 5822
22 B Ромаин Барас   Франција 35.19 x 41.65 41.65 698 5687
23 B Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 35.00 37.14 39.53 39.53 655 5500
24 B Ларби Бурада   Алжир x 26.65 37.84 37.84 621 5709
25 B Томас ван дер Плетсен   Белгија 34.76 37.20 36.83 37.20 608 5763
B Дариус Драудвила   Литванија x x x NM 0 4934
B Јорданис Гарсија   Куба DNS DNF

Скок со Стап уреди

Место Група Атлета Нација 4.00 4.10 4.20 4.30 4.40 4.50 4.60 4.70 4.80 4.90 5.00 5.10 5.20 5.30 Резултат Бодови Забелешки Вкупно
1 A Елко Синтниколас   Холандија xo 5.20 972 6769
2 A Томас ван дер Плетсен   Белгија o o xxx 5.10 941 6704
3 A Алексеј Дроздов   Русија o xo o o xxx 5.00 910 6834
4 A Леонел Суарез   Куба xo xo xo o xxx 5.00 910 PB 6842
5 B Ромаин Барас   Франција o o xxo xxx 5.00 910 SB 6597
6 B Ким Кун-Ву   Јужна Кореја xo xo xo o xxx 4.90 880 PB 6380
7 B Михаил Дудаш   Србија o o xo xo xxo xo xxx 4.90 880 PB 6763
8 B Паскал Беренбрух   Германија o o o o o xo xxo xxx 4.90 880 PB 6673
9 A Мик Пахапил   Естонија o xxo o xxo xxx 4.90 880 6620
10 B Ларби Бурада   Алжир xxo o xo xxo xxx 4.90 880 PB 6589
11 A Дмитриј Карпов   Казахстан o xo xxx 4.80 849 6438
11 A Треј Харди   САД xo xxx 4.80 849 7088
13 A Роман Шебрле   Чешка o xo xxo xxo xx- x 4.80 849 6641
14 B Андрес Раја   Естонија o o o xxx 4.70 819 SB 6679
15 A Јан Феликс Кнобел   Германија xxo o xxx 4.70 819 6674
16 B Олексиј Касјанов   Украина xo o xxo o xxx 4.70 819 6762
17 B Луиз Алберто де Араујо   Бразил o xo xxo xxx 4.70 819 PB 6613
18 A Ештон Итон   САД o xxx 4.60 790 7021
19 B Брент Невдик   Нов Зеланд o o xxx 4.50 760 6453
20 B Дамиан Варнер   Канада xxo xo o o xxx 4.50 760 PB 6582
21 A Кеисуке Уширо   Јапонија xo xxx 4.40 731 6128
A Рајан Харлан   САД xxx NM 0 5605
B Хади Шепехрзад   Иран xxx NM 0 5596
B Вилем Керцен   ЈАР xxx NM 0 5740
A Јорданис Гарсија   Куба DNS DNF
B Морис Смит   Јамајка DNS DNF
B Дариус Драудвила   Литванија DNS DNF

Копје уреди

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Бодови Забелешки
1 A Леонел Суарез   Куба 69.12 67.01 69.08 69.12 876
2 A Треј Харди   САД 68.99 66.40 64.03 68.99 874 PB
3 A Јан Феликс Кнобел   Германија 68.42 x 64.78 68.42 865
4 A Кеисуке Уширо   Јапонија x 67.73 x 67.73 855
5 B Роман Шебрле   Чешка 61.11 67.28 63.13 67.28 848
6 B Паскал Беренбрух   Германија 62.14 61.85 66.50 66.50 836
7 A Мик Пахапил   Естонија 65.11 64.32 66.40 66.40 835
8 A Алексеј Дроздов   Русија 64.80 63.40 63.80 64.80 810 SB
9 B Ромаин Барас   Франција 61.81 63.25 61.55 63.25 787
10 B Елко Синтниколас   Холандија 57.99 61.07 60.40 61.07 754 SB
11 B Ларби Бурада   Алжир 59.00 - - 59.00 723 SB
12 B Михаил Дудаш   Србија 56.40 55.86 58.93 58.93 722 PB
13 B Томас ван дер Плетсен   Белгија 58.91 53.58 53.27 58.91 721
14 A Рајан Харлан   САД 58.43 - - 58.43 714
15 A Андрес Раја   Естонија 56.59 56.51 57.35 57.35 698
16 A Брент Невдик   Нов Зеланд 54.02 54.92 55.69 55.69 673
17 A Ештон Итон   САД 46.94 55.07 55.17 55.17 665
18 A Дамиан Варнер   Канада 52.11 x 54.61 54.61 657
19 B Луиз Алберто де Араујо   Бразил 51.13 54.38 53.48 54.38 654
20 B Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 49.42 48.63 53.33 53.33 638
21 B Олексиј Касјанов   Украина 51.54 49.71 52.16 52.16 621 SB
22 A Дмитриј Карпов   Казахстан 46.91 45.92 - 46.91 543
A Хади Шепехрзад   Иран DNS
B Јорданис Гарсија   Куба DNS
B Морис Смит   Јамајка DNS
B Дариус Драудвила   Литванија DNS
B Вилем Керцен   ЈАР DNS

1500 метри уреди

Место Група Атлета Нација Резултат Бодови Забелешки
1 1 Ларби Бурада   Алжир 4:14.97 846 SB
2 1 Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 4:15.63 842 SB
3 2 Ештон Итон   САД 4:18.94 819 PB
4 2 Леонел Суарез   Куба 4:24.16 783 SB
5 2 Елко Синтниколас   Холандија 4:25.40 775
6 2 Михаил Дудаш   Србија 4:26.06 771 SB
7 1 Ромаин Барас   Франција 4:29.19 750
8 1 Олексиј Касјанов   Украина 4:29.35 749
9 2 Мик Пахапил   Естонија 4:35.41 709 SB
10 2 Паскал Беренбрух   Германија 4:36.64 702
11 2 Алексеј Дроздов   Русија 4:41.73 669 SB
12 2 Јан Феликс Кнобел   Германија 4:43.12 661 PB
13 1 Кеисуке Уширо   Јапонија 4:43.87 656
14 2 Треј Харди   САД 4:45.68 645 SB
15 2 Томас ван дер Плетсен   Белгија 4:45.86 644
16 1 Луиз Алберто де Араујо   Бразил 4:47.29 635
17 1 Брент Невдик   Нов Зеланд 4:47.30 635
18 1 Андрес Раја   Естонија 4:52.28 605
19 1 Дамиан Варнер   Канада 4:54.37 593
20 1 Дмитриј Карпов   Казахстан 4:58.41 569
21 2 Роман Шебрле   Чешка 4:56.50 580
22 1 Рајан Харлан   САД 5:21.63 442

Крајни резултати уреди

Место Атлета Нација Бодови Забелешки
  Треј Харди   САД 8607
  Ештон Итон   САД 8505
  Леонел Суарез   Куба 8501 SB
4 Алексеј Дроздов   Русија 8313
5 Елко Синтниколас   Холандија 8298
6 Михаил Дудаш   Србија 8256 NR
7 Паскал Беренбрух   Германија 8211
8 Јан Феликс Кнобел   Германија 8200
9 Мик Пахапил   Естонија 8164
10 Ларби Бурада   Алжир 8158
11 Ромаин Барас   Франција 8134 SB
12 Олексиј Касјанов   Украина 8132
13 Роман Шебрле   Чешка 8069
13 Томас ван дер Плетсен   Белгија 8069
15 Андрес Раја   Естонија 7982
16 Луиз Алберто де Араујо   Бразил 7902
17 Ким Кун-Ву   Јужна Кореја 7860 NR
18 Дамиан Варнер   Канада 7832
19 Брент Невдик   Нов Зеланд 7761
20 Кеисуке Уширо   Јапонија 7639
21 Дмитриј Карпов   Казахстан 7550
22 Рајан Харлан   САД 6761
Морис Смит   Јамајка DNF
Џејми Адјетеј-Нелсон   Канада DNF
Дариус Драудвила   Литванија DNF
Ингмар Вос   Холандија DNF
Јордани Гарсија   Куба DNF
Хади Шепехрзад   Иран DNF
Рико Фрајмут   Германија DNF
Вилем Керцен   Јужна Африка DNF

Надворешни врски уреди