Светско првенство во атлетика 2011 – Жени копје

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Копје за жени на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 1 и 2 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Марија Абакумова
  Русија
Барбора Шпотакова
  Чешка
Сунет Виљоен
  ЈАР

Рекорди уреди

Светски рекорд   Барбора Шпотакова (CZE) 72.28 Штутгарт, Германија 13 септември 2008
Рекорд на Шампионатото   Олисдејлис Менендез (Cuba) 71.70 Хелсинки, Финска 14 август 2005
Најдобро оваа сезона   Барбора Шпотакова (CZE) 69.45 Монако 22 јули 2011
Африкански рекорд   Сунет Виљоен (RSA) 66.47 Шензен, Кина 18 август 2011
Азиски рекорд   Јианхуа Веи (CHN) 63.92 Пекинг, Кина 18 август 2000
Северно Американски рекорд   Олисдејлис Менендез (Cuba) 71.70 Хелсинки, Финска 14 август 2005
Јужно Американски рекорд   Сабина Моја (COL) 62.62 Гватемала, Гватемала 12 May 2002
Европски рекорд   Барбора Шпотакова (CZE) 72.28 Штутгарт, Германија 13 септември 2008
Океански рекорд   Луис Кари (AUS) 66.80 Ранавеј Беј, Австралија 5 август 2000

Резултати уреди

Квалифкиации уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 61.00 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултат Забелешки
1 A Кристина Обергфол   Германија 68.76 68.76 Q
2 B Сунет Виљоен   ЈАР 65.34 65.34 Q
3 A Катарина Молитор   Германија 63.52 63.52 Q
4 B Барбора Шпотакова   Чешка 63.40 63.40 Q
5 A Марија Абкумова   Русија x 62.49 62.49 Q
6 A Голди Саерс   Обединето Кралство 56.61 62.19 62.19 Q
7 B Мартина Ратеј   Словенија 61.58 61.58 Q
8 B Кимберли Микл   Австралија 60.50 57.80 60.12 60.50 q
9 B Линда Штал   Германија 60.21 59.85 58.25 60.21 q
10 A Јуки Ибахара   Јапонија 57.36 59.66 59.88 59.88 q
11 A Мадара Паламеика   Латвија 59.78 x 59.33 59.78 q
12 A Јармила Климешова   Чешка 55.90 59.65 56.01 59.65 q
13 A Асдис Хјалмсдотир   Исланд 59.15 57.62 x 59.15 SB
14 B Зара Бани   Италија x x 58.92 58.92
15 A Ракел Јуркович   САД 58.84 58.01 57.92 58.84
16 B Вира Рибрик   Украина x 55.69 58.50 58.50
17 B Мерседес Чила   Шпанија 58.34 x 52.01 58.34
18 B Синта Озолина-Ковала   Латвија 56.18 58.15 54.02 58.15
19 A Џастин Робесон   ЈАР 57.87 55.27 58.08 58.08
20 B Чиу Чунхуа   Кина 56.73 56.37 57.52 57.52
21 B Кара Петерсон   САД 56.41 55.25 57.14 57.14
22 A Индре Јакубаитите   Литванија x 56.01 56.92 56.92
23 A Јанет Круз   Куба 55.91 56.73 55.48 56.73
24 B Татјана Јелача   Србија 56.68 x 54.58 56.68
25 A Елизабет Еберл   Австрија 56.48 54.39 x 56.48
26 B Риса Мијашита   Јапонија 55.62 55.52 55.40 55.62
27 A Ким Кјунг-ае   Јужна Кореја 51.64 53.75 54.96 54.96
28 B Марија Муриљо   Колумбија x x 52.83 52.83

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултат Забелешки
  Марија Абкумова   Русија 60.38 71.25 - x 71.99 64.27 71.99 NR, CR, WL
  Барбора Шпотакова   Чешка 68.80 67.90 68.64 67.12 71.58 66.80 71.58 SB
  Сунет Виљоен   ЈАР 64.36 65.20 63.12 58.48 68.38 62.68 68.38 AR
4 Кристина Обергфол   Германија 61.74 64.39 64.80 65.24 63.51 x 65.24
5 Катарина Молитор   Германија 59.88 58.19 57.94 60.31 58.85 64.32 64.32
6 Кимберли Микл   Австралија 59.33 57.07 60.87 x 61.96 61.33 61.96
7 Мартина Ратеј   Словенија 58.87 x 60.58 x 61.65 x 61.65
8 Јармила Климешова   Чешка 59.27 x 57.37 x x 55.87 59.27
9 Јуки Ибахара   Јапонија 59.08 58.39 57.96 59.08
10 Голди Саерс   Обединето Кралство 57.32 57.52 58.18 58.18
11 Мадара Паламеика   Латвија 55.69 58.08 x 58.08
Линда Штал   Германија DNS

Наводи уреди

Надворешни врски уреди