Светско првенство во атлетика 2011 – Мажи трискок

Натпревари на
Светското Првенство 2011
Натпревари на патека
100 m   мажи   жени
200 m мажи жени
400 m мажи жени
800 m мажи жени
1500 m мажи жени
5000 m мажи жени
10,000 m мажи жени
100 m со пречки жени
110 m со пречки мажи
400 m со пречки мажи жени
3000 m со пречки мажи жени
4×100 m штафета мажи жени
4×400 m штафета мажи жени
Натпревари на пат
Маратон мажи жени
20 km одење мажи жени
50 km одење мажи
Натпревари на поле
Скок во далечина мажи жени
Трискок мажи жени
Скок во висина мажи жени
Скок со стап мажи жени
Ѓуле мажи жени
Диск мажи жени
Копје мажи жени
Кладиво мажи жени
Комбинирани натпревари
Седмобој жени
Десетобој мажи
 

Скок во далечина за мажи на Светско првенство во атлетика 2011 се одржа на стадионот Тегу на 2 и 4 септември.

Медалисти уреди

Злато Сребро Бронза
Кристијан Тејлор
  САД
Филипс Идову
  Обединето Кралство
Вил Клаје
  САД

Рекорди уреди

Светски рекорд   Џонатан Едвардс (GBR) 18.29 Гетеборг, Шведска 7 август 1995
Рекорд на Првенството   Џонатан Едвардс (GBR) 18.29 Гетеборг, Шведска 7 август 1995
Најдобро оваа сезона   Теди Тамго (FRA) 17.91 Лозана, Швајцарија 30 јуни 2011
Африкански рекрод   Тарик Бугетаиб (Morocco) 17.37 Кеисет, Мароко 14 јули 2007
Азиски рекорд   Ли Јанкси (CHN) 17.59 Јинан, Кина 26 октомври 2009
Северно Американски рекорд   Кени Харисон (USA) 18.09 Атланта, САД 27 јули 1996
Јужно Американски рекорд   Јадел Грегорио (BRA) 17.90 Белем, Бразил 20 мај 2007
Европски рекорд   Џонатан Едвардс (GBR) 18.29 Гетеборг, Шведска 7 август 1995
Океански рекорд   Кен Лоравеј (AUS) 17.46 Лондон, Велика Британија 7 август 1982

Резулати уреди

Квалифиакции уреди

Квалификации: Перформанс за квалификување 17.10 (Q) или најмалку 12 со најдобар перформанс (q) продолжуваат во финалето.

Место Група Атлета Нација #1 #2 #3 Резултати Забелешки
1 B Алексис Копељо   Куба 17.06 17.31 17.31 Q
2 B Нелсон Евора   Португалија 17.05 17.20 17.20 Q
3 A Вил Клаје   САД x 17.19 17.19 Q
4 A Филипс Идову   Обединето Кралство 17.17 17.17 Q
5 B Кристијан Олсон   Шведска 16.55 17.16 17.16 Q
6 A Ливан Сендс   Бахами 17.13 17.13 Q, SB
7 A Бенџамин Компаире   Франција 17.11 17.11 Q
8 B Јоандри Бетанзос   Куба 17.01 13.66 - 17.01 q
9 A Кристијан Тејлор   САД x 16.99 16.81 16.99 q
10 B Фабрицио Донато   Италија 16.55 16.70 16.88 16.88 q
11 B Хенри Фрејн   Австралија 16.54 16.83 16.64 16.83 q
12 A Шериф Ел-Шериф   Украина 16.81 x 16.73 16.81 q
13 A Андри Дејвид Гиралт   Куба 16.74 16.68 16.17 16.74
14 A Фабрицио Шембри   Италија 16.71 16.28 16.63 16.71
15 B Марија Опреа   Романија x 16.61 16.19 16.61
16 B Тосин Оке   Нигерија x 16.50 16.60 16.60
17 B Џеферсон Сабино   Бразил 16.18 15.91 16.51 16.51
18 A Алексеј Федоров   Русија 15.84 16.42 16.26 16.42
19 A Самир Лаине   Хаити 16.38 15.83 16.30 16.38
20 A Ли Јанкси   Кина 15.68 16.28 15.42 16.28
21 B Хуго Мамба-Шилк   Камерун 15.66 15.93 16.15 16.15
22 B Андер Мулер   Данска 16.14 14.07 x 16.14
23 B Валтер Дејвис   САД 15.28 13.90 16.12 16.12
24 A Вилберт Вокер   Јамајка 15.66 14.50 15.97 15.97
25 B Јевхен Семененко   Украина x 15.72 15.96 15.96
26 B Максимилијано Диаз   Аргентина 15.91 15.65 x 15.91
A Сиеф Ел Ислаф Тамацини   Алжир x x x NM
A Ренџит Махешвари   Индија x x x NM
A Ким Док-Хјон   Јужна Кореја x x x NM
A Тумело Тагане   ЈАР x x x NM
B Јевгениј Ектов   Казахстан x x x NM

Финале уреди

Место Атлета Нација #1 #2 #3 #4 #5 #6 Резултати Забелешки
  Кристијан Тејлор   САД x 17.04 17.40 17.96 15.64 17.96 WL, PB
  Филипс Идову   Обединето Кралство 17.56 17.38 17.70 17.77 17.48 17.49 17.77 SB
  Вил Клаје   САД x x 17.50 17.30 17.14 17.50 PB
4 Алексис Копељо   Куба x 17.19 x 17.36 17.47 16.11 17.47
5 Нелсон Евора   Португалија 17.35 16.80 16.63 16.18 16.57 16.95 17.35 SB
6 Кристијан Олсон   Шведска 17.23 16.80 17.22 16.75 17.23
7 Ливан Сендс   Бахами 16.81 x 17.07 17.12 17.21 16.59 17.21
8 Бенџамин Компаире   Франција x 17.04 17.17 x 16.99 x 17.17
9 Хенри Фрејн   Австралија 16.45 16.78 16.60 16.78
10 Фабрицио Донато   Италија 16.77 x x 16.77
11 Јоандри Бетанзос   Куба 14.93 16.22 16.67 16.67
12 Шериф Ел-Шериф   Украина 16.29 x 16.38 16.38

Наводи уреди

Надворешни врски уреди