Претседател на Иран

Иран станал република после монархијата во 1979 год. Моментален претседател е Хасан Рухани. Претседателот на Иран ги исполнува класичните претседателски должности како надворешна политика и сл. Претседателот на Иран не може да биде двапати реизбран.

Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Право на учество на кандидирање

уреди
  • Да бидеш помеѓу 25 и 75 години
  • Да немаш криминално досие
  • Да не си бил поврзан со Монархијата
  • Да бидеш верник
  • Да бидеш лојален на исламската држава

Список на претседатели на Иран (1980-до сега)

уреди
Име Роден-Умрен Стапил Отстапил Политичка партија
Аболхасан Банисадр 1933- 4 февруари 1980 22 јуни 1981 (Импичмент) Нема Партија
Привремен претседателски совет 22 јуни 1981 2 август 1981
Мохамад Али Раџаи 1933-1981 2 август 1981 30 август 1981 (убиен) Исламска републиканска Партија (Hezb-e-Jomhouriy-e-Eslami)
Привремен претседателски совет 30 август 1981 13 октомври 1981
Али Хаменеи 1939- 13 октомври 1981 3 август 1989 Исламска републиканска Партија (Hezb-e-Jomhouriy-e-Eslami) до 1987, Асоцијација на воените клерици (Jame'e-ye Rowhaniyat-e Mobarez) до 1987
Али Акбар Хашеми Рафсанџани 1934- 3 август 1989 3 август 1997 Асоцијација на воените клерици (Jame'e-ye Rowhaniyat-e Mobarez)
Мохамад Катами 1943- 3 август 1997 3 август 2005 Асоцијација на воените клерици (Majma-e Rowhaniyun-e Mobarez)
Махмуд Ахмадинеџад 1956- 3 август 2005 3 август 2013 Исламско Друштво на Инженери (Jame'e-ye Eslami-e Mohandesin)
Хасан Рухани 1948- 3 август 2013 Сегашен -