Сејед Али Хосеини Хаменеи (фарси -سید علی حسینی خامنه‌); роден 18 април 1939) е Висок раководител на Иран (рахбар) од 1989 а пред тоа 19811989 е претседател на Иран . По потекло е ирански Азербејџанец. Ја носи титулата Големиот Ајатолах

Али Хаменеи

Во октомври 1981 е избран за претседател на Иран и во 1985 е реибран.

На 4 јуни 1989, веќе еден ден по смртта на основоположникот на исламската република Големиот Ајатолах Рухолла Мусави Хомеини избран е за висок раководител на Иран, односно Ајатолах.

Резултати од претседателските избори уреди

Кандидат Гласови %
Али Хаменеи 16.003.242 95,02%
Али Акбар Парвареш 342.600 2,03%
Хасан Гафурифарт 78.559 0,47%
Реза Завареи 62.133 0,37%
Празни или неважечки листиња 356.266 2,12%
Вкупно 16.841.800

Надворешни врски уреди

Претходник
Мохаммед Али Раџаи
Претседател на Иран
19811989
Наследник
Акбар Хашеми Рафсанџани
Претходник
Рухолла Хомеини
Висок раководител на Иран
1989
Наследник
'