Политика на Иран


Иран според уставот од 1979 година е исламска република. Исламската република Иран (ИРИ) била основана 1 април 1979 како резултат на исламската револуција 19781979. Шиитскиот Ислам е уставна религија во Иран.

Иран
Coat of arms of Iran.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


други земји
 Портал „Политика“

Органи во Иран е:

ПоврзаноУреди