Земјоделството во Иран

(Пренасочено од Земјоделие на Иран)


Околу една третина од иранската почва е поволна за земјоделство, бидејќи другиот дел е претежно неплоден.

Иран
Coat of arms of Iran.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


други земји
 Портал „Политика“

Само 12% од вкупната култивирачка површина се плантажи, виногорја и сл.


А една третина од (35%) од култивирачката површина е опремена со системи на наводнување и се користи за производство за житни и слични култури.


Неаграрни површини се околу 53% од вкупната површина на Иран, од кои:

  • 35% од територијата се пустини, солени полиња т.н. ("kavirs") каменити предели и сл.,
  • 11% се шуми.
  • И 7% се градови, села, индустриски пеони и патишта.


Шеф во Министерството за земјоделство на Иран е Мохамад Реза Ескандари.

Надворешни врскиУреди

 
Зградата Keshavarzi во Техеран (седиште на министерството за земјоделство).
 
Карта на најголемите ирански посеви.