Министерство за нафта на Иран

Како и секоја членка на ОПЕК, така и Иран има свое министерство за Нафта. Иранскиот устав забранува воспоставување на контакти помеѓу ова министерство и нафтени компании, без разлика дали се домашни ими странски. За тоа е задолжена Националната иранска нафтена компанија или скратено НИФК.

Иран
Coat of arms of Iran.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


други земји
 Портал „Политика“


РЕЗЕРВИ НА НАФТА
Држава Милиони барели
Саудиска Арабија 262.7
Канада 178.9
Иран 133.3
Ирак 112.5
ОАЕ 97.8
Кувајт 96.5
Венецуела 75.6
ТОП ПРОИЗВЕДУВАЧИ
Држава Милиони барели
Саудиска Арабија 9.5
Русија 9.2
САД 7.6
Иран 4.0
Кина 3.5
ЕУ 3.4
Мексико 3.4

Надворешни врскиУреди

Податотека:Iran ogdetail.gif
Иран поседува 10% од вкупните светски нафтени резерви и 15% од светскиот гас. Во ОПЕК е втор по големина извозник на нафта