Ајатолахот Махмуд Хашеми-Шахруди (фарси -محمود هاشمی شاهرود) е роден во 1948 во Ен-Наџаф. Тој е ирански религиозен и државен работник. На чело е на Правниот систем на Иран од 1999. Го замени местото на Мохамад Језди. До пред тоа , тој беше на чело на Високиот Исламски Совет. По негова иницијатива во 2002 смртната казна беше забранета.

Махмуд Хашеми-Шахруди