Ајатолахот Ахмад Џанати (фарси -احمد جنتی), р. 1926 во Исфахан) е ирански политичар, државнок и духовен водач. Претседател е на Гардискиот Совет, кој врши и нревизија на иранката исламска догма и ги утврудува различните кандидати за различни избори. Џанати влегува во советот од моментот кога е основан во 1980 и управува со него до 1988. Член е и на Советот на експерти.

Ајатолата Ахмад Џанати

Ајатолахот Џанати има големо влијание на политиката на Иран. Тој често е споменуван и како духовен покровител на Махмуд Ахмадинеџад.


Поврзано

уреди