Исламскиот советодавен совет или Меџлис (персиски -مجلس شورای ﺍﺳﻼﻣﯽ}} — Меджли́с-е шура́-је ислами́) — е всушност парламентот на Исламската Република Иран. Се состои од 290 пратеници (до 18 февруари 2000 — 270). Претседател на Меџлисот е Голјам-Али Хадад Адел.

Иран
Coat of arms of Iran.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


други земји
 Портал „Политика“

До Исламската револуција Меџлисот бил всушносот дводомен парламент на Иран (Сенат). Тој бил оформен 1906 на основа на новиот устав под името Национален Советодавен Совет (фарси -مجلس شورای ملی). После Исламската револуција во Иран 1979 парламентот бил распуштен, а Националниот совет бил преименуван во Исламски Советодавен Совет.

Пратениците се избираат на непосредни избори на секои 4 години. Тој има функција во донесувањето на законите и буџетот, ратификација на меѓународните договори.

54 % места во Меџлисот се пратениците од Конзервативниот сојуз «Абадгаран».

Претседатели на МеџлисотУреди

Надворешни врскиУреди

 
Оригиналната зграда на Меџлисот во 1956
 
Поранешниот сенат 1979-2004