Врховен водач на Иран

Врховниот водач на Иран (фарси: رهبر انقلاب, Rahbare Enqelab рахбар прев. Водач на револуцијата, или مقام رهبری, Maghame Rahbari прев. водачки авторитет) е највисокиот религиозен и политички авторитет на нацијата во Иран, воспоставена со доктрината „Велајат-е-факих“.

Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Врховниот водач се избира од страна на Советот на експерти, кој е овластен да го контролира Врховниот водач и евентуално да го отповика. Врховниот водач е надреден во однос на Претседателот на Иран и согласно Иранскиот устав ја има конечната одлука во однос на внатрешната и надворешната политика, ги контролира вооружените сили и државната радиотелевизија. Тој го именува и раководителот на судската власт во земјата.

Досегашни врховни водачи на Иран уреди

Надворешни врски уреди