Министерство за разузнавање на Иран

Министерството за разузнавање и државна безбедност (персиски: وزارت اطلاعات و امنیت کشور Vezarat-e Ettela'at va Amniat-e Keshvar) е првостепена разузнавачка служба во Исламската Република Иран. Позната е и како ВЕВАК (VEVAK).

Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран






Ова министерство е оформено на 18 август 1984.

НА чело на ова министерство е Голам Хосеин Мојсени-Еџехеи.

Поврзано Уреди

Надворешни врски Уреди