Надворешни односи на Иран

По стапувањео на власт на претседателот Махмуд Ахмадинеџад на власт во Иран, надворешната политика значително се влошува, пред сè со САД.

Иран
Emblem of Iran.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Иран и ИзраелУреди

2004Уреди

Иран и ИракУреди

После воениот удар на САД на Ирак, Иран одбива да го признае новите ирачки власти.

Иран и ЕвропаУреди

Претеќжно умерени односи.

Иран и КинаУреди

Иран — трет по големина кинески доставувач на нафта (до 18% од кинескиот увоз на хафта).

Иран и РусијаУреди

претежно испорака на оружје од Русија за Иран, размена на атомска технологија (како на пр. централата во градот Бушер).

Иран и САДУреди

После Исламската револуција 1979 година,САД немаат никакви односи со Иран.

Надворешни врскиУреди

 
Баг-е-Мали: Иранското министерство за Надворешни работи во Техеран
 
Новообновената зграда на Иранското министерство за надворешни работи со лик на пред исламска (персиска) фасада