Совет за целесообразност на Иран

Советот за целесообразност (персиски -مجمع تشخیص مصلحت نظام) на Иран е советодавен орган на Високиот раководител на Иран. Задача на советот е да ги разрешува конфликтните ситуации помеѓу Гардискиот Совет и Меџлисот.

Иран

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Претседател на советот е поранешниот ирански претседател Али Акбар Хашеми Рафсанџани.

Состав уреди

Во составот на Советот се 28 члена.

Надворешни врски уреди