Парвиз Даводи

ирански политичар

Парвиз Давуди (персиски: پرویز داودی; 5 февруари 195218 април 2024) — ирански државник и на 11 септември 2005 назначен за прв потпредседател. Роден е во Техеран, во семејство на Азербејџанци. Работел во Техеранскиот универзитет како професор по економија. Имал звање доктор по економски науки. Бил голем либерал и се залагал за високоразвиена економија и слободен глобален економски пазар.

Парвиз Давуди

Починал во Техеран на 18 април 2024, на возраст од 72 години.[1]

Надворешни врски

уреди
  1. „Former Iranian vice president Davoudi passes away at 72“. Iran Front Page. 18 април 2024. Посетено на 18 април 2024.