Политички партии на Иран

список на статии на Викимедија

Иран одржува редовни претседателски и парламентарни избори. Системот на Иран е заснован на исламската идеологија.

Иран
Emblem of Iran.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Регистрирани се преку 200 политички партии кои можат да се поделат на три општи групи и тоа:

  • Конзервативни
  • Реформистички и
  • Партии во егзил

КонзервативниУреди

РеформистичкиУреди

Партии во егзилУреди