Вооружени сили на Иран

Вооружени сили на Иран
Министерство за одбрана и логистика
Области на вооружените сили
Водство

Прва командант: Ајатолахот Али Хаменеи
Претседател: Махмуд Ахмадинеџад
Mинистер за одбрана: Мостафа Мохамад-Наџар

Воени ранкови

Авионски ранкови
Армиски ранкови
Морнарички ранкови

Компоненти

Одбранбена индустриска организација
Иранска авионска индустрија
Иранска електронска индустрија

Воена историја
Иранска воена историја

Англиско-Советска инвазија на Иран
Дофарско востание
Иранско-ирачка војна
Операција Богомолка
Операција Прва Шанса

Воени издатоци
Долари: $6.3 милијарди (2005)

Процент од GDP: 3.5% (2005)

Воена сила
Активна војска: 900,000 (8ма)

Вкупна војска: 12,285,000 (1ва)

Структура уреди

Регуларни воени сили: Армија ИРИ и КСИР (околу 965,000)

 • Регуларна војска ИРИ
  • Пешадија (околу 325,000),
  • ВВС (околу45,000.),
  • ВМС (42,000.)
 • Иранска гарда (Islamic Revolutionary Guards Corps), вклучува и војска од ВВС и ВМС, а исто така и од доброволците на Кудс и Басиџ.
  • Пешадија на КСИР (околу 345,000),

Вооружување уреди

Иран е вооружен со:

ВВС:

ВМС:

Иранские ВМС, се присутни во зоната на Персискиот Залив со 3 фрегати, 2 носачи, 20 ракетни и 20 торпедни брода, 13 десантни брода, 28 помошни пловила, 3 подморници, 22 авиони и 15 хеликоптери.

Во Иран, по извештаите на израелските тајни служби, се смета дека се произведума атомско оружје.

Од декември 2005 до јануари 2007 година Русија постави во Иран 29 зенитно-ракетни системи (ЗРК) Тор-М1.

 
Една од 3те ирански поморници
 
Иран има 29 Tor-M1 мобилен антивоздушен систем

БТР уреди

Производител Тип Количество обновено
СССР БМП-1 ~250-350 2001
СССР БМП-2 ~400-500 2004
СССР БТР-40 ~200 2001
СССР БТР-50/60 ~300-400 2001
СССР МТЛБ ~40-50 2001
САД M113 ~200-250 2001
САД M8 Greyhound/Engess EE-9 ~34-35 2002
Иран Type 86 WZ501(БМП-1) ~120-160 2004
Иран BMT-2 Cobra(БМП-2) ~180-230 2004

ТЕНКОВИ уреди

Производител Тип Количество Обновено
САД M47/48 ~170-220 2001
САД М60А1 ~150 2001
Велика Британија Chieftain Мк3/Mк5 ~160-250 2001
Велика Британија FV101 Scorpion ~80 2001
Русија/Полска/Иран T-72М1/С1 ~1200-1300 2004
Иран Safir-74 ~700 2004
Иран Zulfiqar ~100-200 2004
Иран Tosan ~60-100 2004
СССР/Кина Т-62/Type 62 ~200 2001


Иран
 

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Иран


Надворешни врски уреди

 • Воената сила на Иран
 • Вооружените сили и пешадијата- од waronline.org Архивирано на 17 април 2009 г.
 • Воено-воздушните сили и ПВО на Иран - од waronline.org Архивирано на 22 декември 2007 г.
 • ВМС - од waronline.org Архивирано на 12 јуни 2010 г.
 • Неконвенционално и ракетно оружје Архивирано на 5 август 2013 г.
 • „Вооружените сили на Иран“. Посетено на 7 септември 2006.
 • IRAN news — ПВО Иран Архивирано на 28 јануари 2007 г.
 • Вооружените сили на Иран од http://www.iranmilitaryforum.com/ Архивирано на 7 февруари 2010 г.
 • Вооружените сили на Иран од http://www.globalsecurity.org/