Маршалов план, официјално наречен План за европска обнова — план на САД за обновување на повоена Европа и сузбивање на влијанието на комунизмот по Втората светска војна.[1] Задачата за подготовка на планот ја добил Џорџ Маршал и неговите колеги од Стејт департментот, а покрај Маршал за подготовка на планот најмногу придонеле Вилијам Клејтон и Џорџ Кенан.

Карта на студена војнастуденовоената Европа и Блискиот Исток која ги прикажува државите кои добиле помош според Маршаловиот план. Сините столпчиња ја прикажуваат приближната количина на помош по држава.

Државите учеснички и добиените средства уреди

 
Творецот на планот - Џорџ Маршал
Држава 1948/49
(милиони $)
1949/50
(милиони $)
1950/51
(милиони $)
Вкупно
(милиони $)
  Австрија 232 166 70 488
  Белгија и   Луксембург 195 222 360 777
  Данска 103 87 195 385
  Франција 1.085 691 520 2.296
  Грција 175 156 45 366
  Исланд 6 22 15 43
  Ирска 88 45 133
  Италија и Предлошка:Country data Трст 594 405 205 1.204
  Холандија 471 302 355 1.128
  Норвешка 82 90 200 372
  Германија[2] 510 438 500 1.448
  Португалија 70 70
  Шведска 39 48 260 347
  Швајцарија 250 250
  Турција 28 59 50 137
  Обединето Кралство 1.316 921 1.060 3.297

Наводи уреди

  1. Hogan (1987)
  2. Се однесува само на англо-американските окупациони зони кои во 1949 година станале Западна Германија. Планот ја вклучува цела Германија, но не бил примена на Источна Германија.