Источна Германија, официјално: Германската Демократска Република (ГДР) (германски: Deutsche Demokratische Republik, DDR) - социјалистичка држава создадена од Советскиот Сојуз во Советската окупациона зона на повоена Германија и Советскиот сектор на окупираниот Берлин. Главен град бил Берлин (источниот дел), а броела околу 16 милиони жители во 1990 година.

Германска Демократска Република
Deutsche Demokratische Republik

1949 – 1990
Знаме Грб
Гесло
Proletarier aller Länder, vereinigt Euch!
Пролетери од сите страни, обединетете се!
Химна
Auferstanden aus Ruinen
Местоположба на {{{common_name}}}
Локација на ГДР (1956 – 1990)
Главен град Источен Берлин
Јазици германски
Вероисповед атеизам
Уредување федерална марксистичко-ленинистичка еднопартиска социјалистичка држава (1949 – 1952)
унитарна марксистичко-ленинистичка еднопартиска социјалистичка држава (1952 – 1989)
унитарна парламентарна република (1989 – 1990)
Генерален секретар
 -  1949 – 1950 Вилхелм Пик
 -  1950 – 1971 Волтер Улбрихт
 -  1971 – 1989 Ерих Хонекер
 -  1989 Егон Кренц
Претседател
 -  1949 – 1960 Вилхелм Пик (прв)
 -  1990 Сабине Бергман-Пол (последна)
Законодавство Народна палата
Историја
 -  Историски период Студена војна
 -  Основана 1949
 -  Народно востание 1953
 -  Градење на Берлинскиот ѕид 1961
 -  Договор со Германија 1972
 -  Замрела 1990
Површина
 -  1989 108 333 км²
Население
 -  1950 18.388.000 
 -  1970 17.068.000 
 -  1990 16.111.000 
 -  Густина 149 жит/км² 
Валута Источногерманска марка
Денес во Германија

Историја

уреди

За време на создавањето на Источна Германија, таа го добила на подарок островот Ернст Талман. Кога таа се припоила кон Западна Германија во 1990 год, поради недостиг на споменување во Договорот за конечното решение за Германија или од нацијата Куба, таа сè уште постои на овој мал остров во близина на Куба. Сепак, таа овицијално престанува да постои 1990 год, кога се припоила кон Западна Германија.