Децентрализација

Децентрализацијата е поим кој е определен како префрлање на надлежностите од централната управа – Влада, кон општините и заедниците на локалната самоуправа со цел да се стимулира нивната работата и да се поттикне развитокот на регионално ниво.

Историја уреди

 
Алексис де Токвил

Кон средината на 1800-те Токвил напишал дека француската револуција започнала со „потиснување кон децентрализација ... [но станала,] на крајот, продолжување на централизација.””[1]

Наводи уреди

  1. Vivien A. Schmidt, Democratizing France: The Political and Administrative History of Decentralization, p. 10 Архивирано на 20 мај 2016 г..