Светско првенство во фудбал 1954

1954 Светско првенство на ФИФА — Швајцарија
Championnat du Monde de Football 1954
Официјален постер
Официјален постер
Тимови 16  (од 45 квалификанти)
Домаќин Швајцарија
Шампиони Западна Германија Западна Германија (прва титулa)
Одиграни натпревари   26
Постигнато голови 140  (просек 5.385 по натпревар)
Посетеност 889.500  (просек 34.212 по натпревар)
Најдобар стрелец Hungary (1949-1956) Шандор Кочиш
11 гола
Најдобар играч не е биран


Шампиони на Светското Првенство во 1954
Германија
Западна Германија
Прва титула
Светско првенство во фудбал

Уругвај 1930 | Италија 1934 | Франција 1938 | Бразил 1950 | Швајцарија 1954 | Шведска 1958 | Чиле 1962 | Англија 1966 | Мексико 1970 | Западна Германија 1974 | Аргентина 1978 | Шпанија 1982 | Мексико 1986 | Италија 1990 | САД 1994 | Франција 1998 | Кореја/Јапонија 2002 | Германија 2006 | Јужна Африка 2010 | Бразил 2014 | Русија 2018 | Катар 2022 |

Награди | Историја | Домаќини | Маскоти | Квалификации | Рекорди | Трофеи