ДДТ (кратенка од тривијалниот назив: дихлородифенилтрихлороетан) претставува еден од најдобропознатите синтетички пестициди. ДДТ е супстанца со долга и контроверзна историја.

ДДТ
Хемиска структура на ДДТ
Назнаки
50-29-3 Н
ATC код P03AB01
QP53AB01
ChemSpider 2928
3Д-модел (Jmol) Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0,99 g/cm³ [1]
Точка на топење
Точка на вриење
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
T, N
Смртоносна доза или концентрација:
113 mg/kg (кај глувци)
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

За првпат била синтетизирана во 1874 година, а нејзините својства како инсектицид не биле откриени сѐ до 1939 година. Во втората половина од Втората светска војна оваа супстанца била користена и за воени и за цивилни цели. Најчесто за контрола на популацијата на комарци кои ја ширеле маларијата. Во 1948 година швајцарскиот хемничар Паул Херман Милер of Geigy Pharmaceutical бил награден со Нобелова награда за физиологија или медицина „за откривање на високата ефикасност на ДДТ...“[2]

Започнувајќи од 1962 година со објанвувањето на книгата Silen Spring од американскиот биолог Rachel Carson започнува да се обраќа повеќе внимание врз ефектите кои супстанците ги имаат врз човековото здравје и врз животната средина. Книгата сугерира дека ДДТ и сличните супстанци може да предизвикаат рак кај луѓето и дека може да го загрозат опстанокот и на другите животински видови. Оваа книга доведе до забрана на употребата на ДДТ во сад во 1974 година.[3] Употребата на оваа супстанца во земјоделството е забрането според Стокхолмската конвенција. Нејзината употреба, во извесна мерка, е дозволена само за контрола на векторите на пренесување на заразни болести, иако и ова не е без контроверзи.[4]

Токсични ефекти врз здравјето

уреди

Акутна токсичност

уреди

ДДТ во САД е класификувана како средно токсична супстанца. Многу ретко ДДТ се користи орално за третман на труење со барбитурати.[5]

Хронична токсичност

уреди

Дијабетис

уреди

Познато е дека органохлорните супстанци може да влијаат врз појавувањето на дијабетис.[6][7][8][9]

Ефекти врз репродуктивниот систем

уреди

Покажано е дека ДДТ и ДДЕ, како и останатите органохлорни соединенија претставуваат ксеноесторгени супстанци. Врз правилниот развој на репродуктивниот систем овие супстанци може да влијаат на повеќе начини.[10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

Литература

уреди
 1. 1,0 1,1 1,2 Toxicological Profile: for DDT, DDE, and DDE. Agency for Toxic Substances and Disease Registry, September 2002.
 2. NobelPrize.org: The Nobel Prize in Physiology of Medicine 1948 Accessed 26 јули 2007.
 3. Lear, Linda (1997). Rachel Carson: Witness for Nature. New York: Henry Hoyten.
 4. Larson, Kim (1 декември 2007). „Bad Blood“. On Earth (Winter 2008). Архивирано од изворникот на 2020-04-13. Посетено на 2008-06-05.
 5. Rappolt, RT (1973). „Use of oral DDT in three human barbiturate intoxications: hepatic enzyme induction by reciprocal detoxicants“. Clin Toxicol. 6 (2): 147–51. PMID 4715198.
 6. Jones, Oliver AH; Maguire, Mahon L; Griffin, Julian L (26 јануари 2008), „Environmental pollution and diabetes: a neglected association“ (PDF), The Lancet, 371: 287–288, doi:10.1016/S0140-6736(08)60147-6
 7. Turyk, Mary; Henry Anderson, Lynda Knobeloch, Pamela Imm and Victoria Persky (6 март 2009). „Organochlorine Exposure and Incidence of Diabetes in a Cohort of Great Lakes Sport Fish Consumers“. Environ. Health Perspect. e-published ahead of print.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 8. Codru, Neculai (2007), „Diabetes in Relation to Serum Levels of Polychlorinated Biphenyls and Chlorinated Pesticides in Adult Native Americans“ (PDF), Environmental Health Perspectives, 115: 1442–1447, Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-03-25, Посетено на 2009-08-04
 9. Cox, Shanna; и др. (2007), „Prevalence of Self-Reported Diabetes and Exposure to Organochlorine Pesticides among Mexican Americans: Hispanic Health and Nutrition Examination Survey, 1982–1984“ (PDF), Environmental Health Perspectives, 115: 1747–1752, Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-03-25, Посетено на 2009-08-04
 10. Rogan WJ, Chen A (2005). „Health risks and benefits of bis(4-chlorophenyl)-1,1,1-trichloroethane (DDT)“. Lancet. 366 (9487): 763–73. doi:10.1016/S0140-6736(05)67182-6. PMID 16125595.
 11. Rogan WJ, Ragan NB (2003). „Evidence of effects of environmental chemicals on the endocrine system in children“. Pediatrics. 112 (1 Pt 2): 247–52. PMID 12837917.
 12. Chen A, Rogan WJ (2003). „Nonmalarial infant deaths and DDT use for malaria control“. Emerging Infect. Dis. 9 (8): 960–4. PMID 12967494.
 13. Roberts D, Curtis C, Tren R, Sharp B, Shiff C, Bate R (2004). „Malaria control and public health“. Emerging Infect. Dis. 10 (6): 1170–1, author reply 1171–2. PMID 15224677.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 14. Chen A, Rogan WJ. Malaria control and public health (replies). Emerging Infectious Disease, 10(6):1171-1172, June 2004
 15. Cupul-Uicab, LA; и др. (2008). „DDE, a Degradation Product of DDT, and Duration of Lactation in a Highly Exposed Area of Mexico“. Environ. Health Perspect. 116 (2): 179–183. doi:10.1289/ehp.10550.
 16. BBC (2006). „DDT 'link' to slow child progress“. Посетено на 2006-07-05.
 17. Torres-Sánchez L, Rothenberg SJ, Schnaas L; и др. (2007). „In utero p, p'-DDE exposure and infant neurodevelopment: a perinatal cohort in Mexico“. Environ. Health Perspect. 115 (3): 435–9. doi:10.1289/ehp.9566. PMID 17431495.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 18. Aneck-Hahn NH, Schulenburg GW, Bornman MS, Farias P, de Jager C (2007). „Impaired semen quality associated with environmental DDT exposure in young men living in a malaria area in the Limpopo Province, South Africa“. J. Androl. 28 (3): 423–34. doi:10.2164/jandrol.106.001701. PMID 17192596.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 19. De Jager C, Farias P, Barraza-Villarreal A; и др. (2006). „Reduced seminal parameters associated with environmental DDT exposure and p, p'-DDE concentrations in men in Chiapas, Mexico: a cross-sectional study“. J. Androl. 27 (1): 16–27. doi:10.2164/jandrol.05121. PMID 16400073.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 20. Harley KG, Marks AR, Bradman A, Barr DB, Eskenazi B (2008). „DDT Exposure, Work in Agriculture, and Time to Pregnancy Among Farmworkers in California“. J. Occup. Environ. Med. 50 (12): 1335–1342. doi:10.1097/JOM.0b013e31818f684d. PMID 19092487. Архивирано од изворникот на 2012-01-11. Посетено на 2009-08-04.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 21. Cohn BA, Cirillo PM, Wolff MS; и др. (2003). „DDT and DDE exposure in mothers and time to pregnancy in daughters“. Lancet. 361 (9376): 2205–6. doi:10.1016/S0140-6736(03)13776-2. PMID 12842376.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 22. Venners SA, Korrick S, Xu X; и др. (2005). „Preconception serum DDT and pregnancy loss: a prospective study using a biomarker of pregnancy“. Am. J. Epidemiol. 162 (8): 709–16. doi:10.1093/aje/kwi275. PMID 16120699.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 23. Longnecker MP (2005). „Invited Commentary: Why DDT matters now“. Am. J. Epidemiol. 162 (8): 726–8. doi:10.1093/aje/kwi277. PMID 16120697.
 24. Nagayama J, Kohno H, Kunisue T; и др. (2007). „Concentrations of organochlorine pollutants in mothers who gave birth to neonates with congenital hypothyroidism“. Chemosphere. 68 (5): 972–6. doi:10.1016/j.chemosphere.2007.01.010. PMID 17307219.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 25. Alvarez-Pedrerol M, Ribas-Fito N, Torrent M, Carrizo D, Grimalt JO, Sunyer J (2007). „Effects of PCBs, p, p'-DDT, p, p'-DDE, HCB and {beta}-HCH on thyroid function in preschoolers“. Occup Environ Med. doi:10.1136/oem.2007.032763. PMID 17933884. |access-date= бара |url= (help)CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)

Надворешни врски

уреди

Влада на САД

уреди

Токсичност

уреди

Влијание врз животната средина

уреди

Политиката и ДДТ

уреди

Маларијата и ДДТ

уреди