Є — буква во современата руска и украинска азбука, а до средината на 19 век, пред реформите на Вук Караџиќ, била и во српската азбука. Потекнува од старословенскиот јазик.

Кирилична буква Є
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Во почетокот на зборот, по самогласка или апостроф, означува два звука [je].

  • Єва [Јева] - Ева
  • Maєш [Мајеш] - Имаш
  • Скоп'є [Скопје] - Скопје

По согласка - звукот [е] ја палатизира претходната согласка (на пример, во транслитерација од јазици кои немаат самогласки што ги палатизираат согласките, на пример во српскиот и македонскиот јазик).

  • Његушко Поље - Нєґушко Полє
  • Њемања Видиќ - Нєманья Відічь