Пола Ретклиф

Пола Џејн Редклиф [[

Слика од Пола Рендклиф 2005 година

]] , МБЕ (родена на 17 декември 1973) е англиски тркач на долги растојанија. Таа е трикратен победник на Лондон маратон (2002, 2003, 2005), трикратен шампион во Њујорк маратон (2004, 2007, 2008) и победник во Чикаго Маратон 2002.

Таа е светски рекордер на маратоните за жени 15 години (2002-денес).

Редклиф е поранешен светски шампион во маратонот, полумаратонот и крос-кантри. Таа е исто така европски шампион над 10.000 метри и во крос-кантри. На патеката, Редклиф освоила сребрен медал од 10.000 метри на Светското првенство во 1999 година и била шампион на Комонвелтот во 2002 година на 5000 метри. Таа ја претставуваше Велика Британија на Олимписките игри четири пати последователно (1996-2008), иако таа не освои место во подиумот на овие настани. Нејзините трки ја добија голем број признанија, вклучувајќи ја БиБиСи Спортската личност на годината, Лауреус Светскиот поврат на годината, Светскиот спортист на годината на ИААФ, Светскиот спортист на годината ЦИМС (три пати) и член на Редот на Британска Империја (МБЕ). Таа, исто така, е номинирана за светска спортистка на годината во неколку наврати. Во 2010 година, таа беше инволвирана во Англејската славна сала на славните. Таа ја завршила својата кариера на Лондон Маратон 2015 година.