Париз-Ница 2011 — 69. издание на велосипедската етапна трка Париз-Ница, често нарекувана како Трка на Сонцето. Започнала на 6 март во Удан и завршила на 13 март во Ница и се состоела од осум етапи, вклучувајќи хронометар. Била втора трка во сезоната на Светската турнеја.

Париз-Ница 2011
Светска турнеја на UCI 2011, трка 2 од 27
Рута на трката
Детали за трката
Датум(и) 6–13 март
Етапи 8
Растојание 1307 км
Време 34ч 03' 37" (23.844 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Тони Мартин (Германија) (ХТЦ-Хајроад)
Втор  Андреас Кледен (Германија) (Тим РадиоШек)
Трет  Бредли Вигинс (Велика Британија) (Тим Скај)

Бодовен  Хајнрих Хауслер (Австралија) (Гармин-Сервело)
Планински  Реми Пориол (Франција) (ФДЖ)
Младински  Реин Тарамае (Естонија) (Кофидис)
Екипен Тим РадиоШек
2010
2012

Трката била освоена од возачот на ХТЦ-Хајроад Тони Мартин, откако ја носел водечката жолта маичка по хронометарот на шестата етапа.[1][2] Победничката разлика на Мартин пред второпласираниот сонародник Андреас Кледен (Тим РадиоШек) — победник на петтата етапа на трката — била 36 секунди, додека возачот на Тим Скај Бредли Вигинс го заокружил подиумот, 41 секунда зад Мартин.

Во другите пласмани на трката, Реин Тарамае од Кофидис ја освоил белата маичка за највисоко пласиран возач под 25 години, а возачот на Гармин-Сервело Хајнрих Хауслер ја освоил зелената маичка за највисок број освоени бодови на етапите и средни спринтови. Возачот на ФДЖ Реми Пориол го освоил планинскиот пласман, додека Тим РадиоШек завршил на чело на екипниот пласман.

Екипи

уреди

22 екипи биле повикани на Париз-Ница 2011. Екипите биле:[3]

Етапи

уреди

Етапа 1

уреди
6 март 2011 – Удан до Удан, 154,5 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Томас де Гент (БЕЛ) Вакансолел-ДКМ 4ч 05' 06"
2   Жереми Роа (ФРА) ФДЖ и.в.
3   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело и.в.
4   Петер Саган (СВК) Ликвигас-Канондејл и.в.
5   Грег Хендерсон (НЗЛ) Тим Скај и.в.
6   Јенс Фогт (ГЕР) Леопард Трек и.в.
7   Ваутер Вејлант (БЕЛ) Леопард Трек и.в.
8   Данило Вис (ШВА) Верандас Вилемс-Аксент и.в.
9   Ромен Феји (ФРА) Вакансолел-ДКМ и.в.
10   Герт Стегманс (БЕЛ) Квик Степ и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Томас де Гент (БЕЛ)         Вакансолел-ДКМ 4ч 04' 53"
2   Жереми Роа (ФРА) ФДЖ + 6"
3   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело + 9"
4   Дамјен Годен (ФРА)   Тим Јуропкар + 10"
5   Јенс Фогт (ГЕР) Леопард Трек + 11"
6   Ромен Феји (ФРА)   Вакансолел-ДКМ + 12"
7   Петер Саган (СВК) Ликвигас-Канондејл + 13"
8   Грег Хендерсон (НЗЛ) Тим Скај + 13"
9   Ваутер Вејлант (БЕЛ) Леопард Трек + 13"
10   Данило Вис (ШВА) Верандас Вилемс-Аксент + 13"

Етапа 2

уреди
7 март 2011 – Монфор л’Амори до Амији, 198,5 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Грег Хендерсон (НЗЛ) Тим Скај 5ч 00' 56"
2   Метју Гос (АВС) ХТЦ-Хајроад и.в.
3   Денис Галимзјанов (РУС) Катјуша и.в.
4   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело и.в.
5   Петер Саган (СВК) Ликвигас-Канондејл и.в.
6   Ромен Феји (ФРА)   Вакансолел-ДКМ и.в.
7   Јирген Рулантс (БЕЛ) Омега Парма-Лото и.в.
8   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
9   Томас Ваиткус (ЛИТ) Астана и.в.
10   Данило Вис (ШВА) Верандас Вилемс-Аксент и.в.
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Томас де Гент (БЕЛ)       Вакансолел-ДКМ 9ч 05' 48"
2   Грег Хендерсон (НЗЛ)   Тим Скај + 4"
3   Жереми Роа (ФРА) ФДЖ + 7"
4   Метју Гос (АВС) ХТЦ-Хајроад + 8"
5   Тони Галопен (ФРА) Кофидис + 8"
6   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело + 10"
7   Денис Галимзјанов (РУС) Катјуша + 10"
8   Јенс Фогт (ГЕР) Леопард Трек + 12"
9   Ромен Феји (ФРА)   Вакансолел-ДКМ + 13"
10   Петер Саган (СВК) Ликвигас-Канондејл + 14"

Етапа 3

уреди
8 март 2011 – Кон Кур сир Лоара до Нуи Сен Жорж, 202,5 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Метју Гос (АВС) ХТЦ-Хајроад 5ч 16' 48"
2   Хајнрих Хауслер (АВС) Гармин-Сервело и.в.
3   Денис Галимзјанов (РУС) Катјуша и.в.
4   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим и.в.
5   Герајнт Томас (ВБР) Тим Скај и.в.
6   Грег Хендерсон (НЗЛ)   Тим Скај и.в.
7   Антони Равар (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Франческо Гаваци (ИТА) Лампре-ИСД и.в.
9   Ромен Феји (ФРА)   Вакансолел-ДКМ и.в.
10   Валерио Ањоли (ИТА) Ликвигас-Канондејл и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Метју Гос (АВС)     ХТЦ-Хајроад 14ч 22' 34"
2   Томас де Гент (БЕЛ)   Вакансолел-ДКМ + 2"
3   Хајнрих Хауслер (АВС)   Гармин-Сервело + 6"
4   Грег Хендерсон (НЗЛ) Тим Скај + 6"
5   Денис Галимзјанов (РУС) Катјуша + 8"
6   Жереми Роа (ФРА) ФДЖ + 9"
7   Тони Галопен (ФРА) Кофидис + 10"
8   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 11"
9   Седрик Пино (ФРА) ФДЖ + 11"
10   Јенс Фогт (ГЕР) Леопард Трек + 14"

Етапа 4

уреди
9 март 2011 – Креш сир Саон до Белвил, 191 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Тома Веклер (ФРА) Тим Јуропкар 5ч 04' 20"
2   Реми Пориол (ФРА) ФДЖ и.в.
3   Томас де Гент (БЕЛ)   Вакансолел-ДКМ и.в.
4   Реми ди Грегорио (ФРА) Астана и.в.
5   Хајнрих Хауслер (АВС)   Гармин-Сервело + 13"
6   Петер Саган (СВК) Ликвигас-Канондејл + 13"
7   Ромен Феји (ФРА)   Вакансолел-ДКМ + 13"
8   Самуел Димулен (ФРА) Кофидис + 13"
9   Грега Боле (СЛО) Лампре-ИСД + 13"
10   Данило Вис (ШВА) Верандас Вилемс-Аксент + 13"
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Томас де Гент (БЕЛ)       Вакансолел-ДКМ 19ч 26' 46"
2   Тома Веклер (ФРА) Тим Јуропкар + 10"
3   Реми Пориол (ФРА)   ФДЖ + 16"
4   Метју Гос (АВС) ХТЦ-Хајроад + 21"
5   Реми ди Грегорио (ФРА) Астана + 24"
6   Хајнрих Хауслер (АВС)   Гармин-Сервело + 27"
7   Жереми Роа (ФРА) ФДЖ + 30"
8   Тони Галопен (ФРА) Кофидис + 31"
9   Сирил Готје (ФРА) Тим Јуропкар + 32"
10   Јенс Фогт (ГЕР) Леопард Трек + 35"

Етапа 5

уреди
10 март 2011 – Сен Симфорјан сир Коаз до Верну ан Виваре, 194 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Андреас Кледен (ГЕР) Тим РадиоШек 4ч 59' 00"
2   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади и.в.
3   Матео Карара (ИТА)   Вакансолел-ДКМ и.в.
4   Тони Мартин (ГЕР) ХТЦ-Хајроад и.в.
5   Реин Тарамае (ЕСТ) Кофидис и.в.
6   Роберт Кишерловски (ХРВ) Астана и.в.
7   Јанез Брајкович (СЛО) Тим РадиоШек и.в.
8   Хавиер Тондо (ШПА) Мовистар Тим и.в.
9   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 18"
10   Пјер Ролан (ФРА) Тим Јуропкар + 19"
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Андреас Кледен (ГЕР)     Тим РадиоШек 24ч 26' 13"
2   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 4"
3   Матео Карара (ИТА) Вакансолел-ДКМ + 6"
4   Тони Мартин (ГЕР) ХТЦ-Хајроад + 10"
5   Роберт Кишерловски (ХРВ)   Астана + 10"
6   Јанез Брајкович (СЛО)   Тим РадиоШек + 10"
7   Хавиер Тондо (ШПА) Мовистар Тим + 10"
8   Реин Тарамае (ЕСТ) Кофидис + 10"
9   Луис Леон Санчес (ШПА) Рабобанк + 28"
10   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Астана + 29"

Етапа 6

уреди
11 март 2011 – Роњ до Екс ан Прованс, 27 км, поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР) ХТЦ-Хајроад 33' 24"
2   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 20"
3   Ричи Порт (АВС) Саксо Банк-СанГард + 29"
4   Андреас Кледен (ГЕР)     Тим РадиоШек + 46"
5   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 55"
6   Ливе Вестра (ХОЛ) Вакансолел-ДКМ + 57"
7   Ендру Талански (САД) Гармин-Сервело + 1' 05"
8   Реин Тарамае (ЕСТ) Кофидис + 1' 10"
9   Леви Лајпхајмер (САД)   Тим РадиоШек + 1' 10"
10   Тиџеј ван Гардерен (САД) ХТЦ-Хајроад + 1' 29"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад 24ч 59' 47"
2   Андреас Кледен (ГЕР)   Тим РадиоШек + 36"
3   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 39"
4   Реин Тарамае (ЕСТ)   Кофидис + 1' 10"
5   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 14"
6   Леви Лајпхајмер (САД)   Тим РадиоШек + 1' 29"
7   Јанез Брајкович (СЛО)   Тим РадиоШек + 1' 32"
8   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 37"
9   Хавиер Тондо (ШПА) Мовистар Тим + 1' 51"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 1' 57"

Етапа 7

уреди
12 март 2011 – Брињол до Биот, 215,5 км
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Реми ди Грегорио (ФРА) Астана 5ч 46' 23"
2   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 5"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Тим Скај + 5"
4   Андреас Кледен (ГЕР)   Тим РадиоШек + 7"
5   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад + 7"
6   Реин Тарамае (ЕСТ)   Кофидис + 7"
7   Јанез Брајкович (СЛО)   Тим РадиоШек + 9"
8   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 9"
9   Хавиер Тондо (ШПА) Мовистар Тим + 9"
10   Максим Монфор (БЕЛ) Леопард Трек + 11"
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад 30ч 46' 17"
2   Андреас Кледен (ГЕР)   Тим РадиоШек + 36"
3   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 41"
4   Реин Тарамае (ЕСТ)   Кофидис + 1' 10"
5   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 21"
6   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 29"
7   Јанез Брајкович (СЛО)   Тим РадиоШек + 1' 34"
8   Леви Лајпхајмер (САД)   Тим РадиоШек + 1' 36"
9   Хавиер Тондо (ШПА) Мовистар Тим + 1' 53"
10   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 2' 04"

Етапа 8

уреди
13 март 2011 – Ница до Ница, 124 км
Резултат од етапа 8
Возач Екипа Време
1   Тома Веклер (ФРА) Тим Јуропкар 3ч 15' 58"
2   Диего Улиси (ИТА) Лампре-ИСД + 23"
3   Жилиен ел Фарес (ФРА) Кофидис + 1' 06"
4   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 06"
5   Давид Лопес Гарсија (ШПА) Мовистар Тим + 1' 06"
6   Матео Карара (ИТА) Вакансолел-ДКМ + 1' 08"
7   Горка Изагире (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 12"
8   Хосе Хоакин Рохас (ШПА) Мовистар Тим + 1' 22"
9   Симон Шпилак (СЛО) Лампре-ИСД + 1' 22"
10   Томас Ваиткус (ЛИТ) Астана + 1' 22"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Тони Мартин (ГЕР)   ХТЦ-Хајроад 34ч 03' 37"
2   Андреас Кледен (ГЕР)   Тим РадиоШек + 36"
3   Бредли Вигинс (ВБР) Тим Скај + 41"
4   Реин Тарамае (ЕСТ)   Кофидис + 1' 10"
5   Самуел Санчес (ШПА) Еускалтел-Еускади + 1' 13"
6   Жан Кристоф Перо (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 24"
7   Јанез Брајкович (СЛО)   Тим РадиоШек + 1' 34"
8   Леви Лајпхајмер (САД)   Тим РадиоШек + 1' 36"
9   Бауке Молема (ХОЛ) Рабобанк + 2' 04"
10   Максим Монфор (БЕЛ) Леопард Трек + 2' 26"

Поредок

уреди
Етапа Победник Генерален пласман
 
Бодовен пласман
 
Планински пласман
 
Пласман за млад возач
 
Екипен пласман
 
1 Томас де Гент Томас де Гент Томас де Гент Дамјен Годен Томас де Гент Вакансолел-ДКМ
2 Грег Хендерсон Грег Хендерсон
3 Метју Гос Метју Гос Хајнрих Хауслер Јуси Веиканен Метју Гос
4 Тома Веклер Томас де Гент Реми Пориол Томас де Гент
5 Андреас Кледен Андреас Кледен Роберт Кишерловски Тим РадиоШек
6 Тони Мартин Тони Мартин Реин Тарамае
7 Реми ди Грегорио
8 Тома Веклер
На крај Тони Мартин Хајнрих Хауслер Реми Пориол Реин Тарамае Тим РадиоШек

Наводи

уреди
  1. „Тони Мартин победи на Париз-Ница“. ESPN.com. ESPN. Associated Press. 13 март 2011. Посетено на 13 март 2011.
  2. „Бредли Вигинс заврши трет на трката Париз-Ница“. BBC Sport. BBC. 13 март 2011. Посетено на 13 март 2011.
  3. Participating teams

Надворешни врски

уреди