Источноевропско време

Источноевропското време (EET) — назив за часовниот појас UTC+2, 2 часа пред координираното универзално време. Се користи во извесни земји во Источна Европа. За летно сметање на времето се користи источноевропското летно време (UTC+3).

УпотребаУреди

Источноевропското време се користи во следниве земји, делови или територии (само зиме):

Во Москва EET се користело во 1922-1930 и 1991-1992 г. Во Полска ова време се користело во периодот 1918-1922 г.

За време на II светска војна Германија го применувала средноевропското време (MET или CET) во источните окупирани територии.