Руско-турски војни

Руско-турска војна се однесува на некој од воените конфликти помеѓу Царска Русија и Отоманското Царство, а во поново време помеѓу Советскиот Сојуз и Турција:

Капитулација на Турција во Никопол,
Николај Димитриев-Оренбургски, 1883
Заземање на Азов од Рускиот цар Петар Велики
Руската флота после Битката за Атос,
Алексеј Богољубов