Во метеорологијата, врнежи се сите облици на кондензираната водна пареа, кои на Земјината површина се излачуваат во течна или цврста агрегатна состојба.[2] Настануваат кога во атмосферата, огромен гасовит раствор, се заситува со водна пареа и тогаш водата кондензира и паѓа на земјата во вид на врнежи.[3] Два процеса, најверојатно кои дејствуваат заедно, можат да предизвикаат да воздухот стане заситен: ладејќи го воздухот или додавајќи водна пареа во воздухот. Вирга се врнежи кои започнуваат да паѓаат на Земјината површина но испаруваат токму пред да ја допрат површината. Атмосферските врнежи настануваат со судир на капки дожд или снежни кристали со некој облак.

Долгорочни средни врнежи по месец.[1]

Врнежите можат да бидат во различни форми. Врнежите односно капките кои паѓаат на Земјината површина можат да бидат премногу мали, а можат да бидат и премногу големи. Тие исто така можат да бидат и замрзнати, а можат да бидат и во кристална форма. Како што е погоре споменато врнежите кои паѓаат на Земјината површина можат да бидат во различни форми, вклучувајќи дожд, роса, снег, слана и град. Додека снегот бара доста ниски температури за да може да се појави на самата површина, градот може да се создаде на многу високи температури, што всушност се и многу важен фактор во неговото создавање.

Дел од серијата статии за природата
Време
 
Годишни времиња

Пролет · Лето
Есен · Зима

Сува сезона
Дождовна сезона

Бури

Тропска бура · Торнадо
Ураган · Тајфун
Песочна бура · Леден дожд

Врнежи

Магла · Роса · Дожд
Град · Снег · Слана · Лапавица ·
Иње · Поледица · Суградица

Поврзани тематики

Метеорологија
Временска прогноза
Клима · Загаденост на воздухот

Наводи

уреди
  1. Karger, Dirk Nikolaus; и др. (2016-07-01). „Climatologies at high resolution for the Earth land surface areas“. Scientific Data. 4: 170122. arXiv:1607.00217. Bibcode:2016arXiv160700217N. doi:10.1038/sdata.2017.122. PMC 5584396. PMID 28872642.
  2. Glossary of Meteorology (2009). Precipitation. Архивирано на 9 октомври 2008 г. American Meteorological Society. Посетено на 2009-01-02.
  3. The Weather World 2010 Project (1999). Precipitation: hail, rain, freezing rain, sleet and snow. University of Illinois. Посетено на 2009-01-02.