Роженски манастир

Роженски манастир — наjголемиот манастир во Пиринска Македонија, односно Благоевградска област во Бугарија, кој се наоѓа до селото Рожен недалеку до градот Мелник.

Главната црква е посветена на св. Раѓање на Пресвета Богородица. Бил создаден уште во средниот век, а денес е потчинет на Неврокопската епархиjа на Бугарската православна црква. До манастирот е гробот на воjводата Јане Сандански.

Галериjа уреди