Википедија:Без лични напади

Оваа страница документира официјално начело на македонската Википедија, општоприфатен стандард што сите уредувачи треба да го следат. Ако ја уредувате оваа страница, Ве молиме прво уверете се дека за Вашата промена постои консензус. Ако се двоумите, прво дискутирајте на страницата за разговор.
Најважното од страницава: Коментирај на содржината, не на корисникот.
Начела на Википедија
Глобални начела
Пет столба
Што не е Википедија
Занемарете ги сите правила
Начела за содржина
Неутрална гледна точка
Проверливост
Без оригинално истражување
Биографии на живи личности
Именување на статии
Работење со други
Учтивост
Без лични напади
Без правни закани
Консензус
Разрешување на спорови
Повеќе
Список на начела
Список на напатствија

Не прави лични напади на Википедија е едно од правилата на Википедија. Личните напади не помагаат да се изгради позиција на Википедија, туку ја повредуваат заедницата на Википедија и одмага на корисници да создаваат добри и квалитетни статии. Лични напади на корисници можат да бидат избришани од кој било корисник и повеќе напади добедуваат до блокирање на корисници.

Што се смета за личен напад?

уреди

Дебатата е неопходен дел од културата на Википедија. Различни уредувачи често не се согласуваат со некоја содржина на некоја статија. Уредувачите се често дел од спротивставени заедници што посакуваат нивните ставови да бидат вклучени во самата статија.

Уредувачот треба да биде цивилизиран и да биде окарактеризиран како добар Википедијанец. Како дел од учтивоста и делотворноста, коментарите не треба да бидат упатени кон одредено лице туку тие треба да бидат упатени кон акцијата или уредувањето, но во никој случај не кон корисникот. Како исклучок на ова е дискусијата помеѓу двајца корисници што не се согласуваат со дадена тема.

За да се избегнат личните напади треба да се искоментира на преземената акција на дотичниот корисник, но не и кон неговиот идентитет.

Лични напади

уреди

Нема остра граница помеѓу тоа дали некој коментар е личен напад или не, но сепак постојат некои правила:

  • Расистички, сексуални, хомофобични, религиозни, политички, етнички или други епитети наменети кон одреден кориник се сметаат за личен напад.
  • Користење на нечија афилијација како средство за дискредитирање на нивните ставови.
  • Посочување на кориснички релевантен конфликт на интерес не се смета за личен напад.
  • Поврзување на надворешни напади, навредувања или други материјали за напади на други личности.
  • Обвинувања за лично однесување за кое нема докази
  • Закани, вклучувајќи:
  • Закани за леганли акции
  • Закани за насилство или други закани надвор од Википедија (закана со смрт)
  • Закани за вандализам.

Белешки

уреди