Алмопија

историска област во Егејска Македонија
Ова е статија за античката област. За денешниот регион видете Меглен

Алмопија (старогрчки: Ἀλμωπία) — област во стара Долна Македонија, која ја опфаќала малата долина по горниот тек на реката Лудија (Колудеј), меѓу областите Еордеја и Пелагонија. Македонците ја освоиле (според Тукидид), за време на првите Темениди,[1] спуштајќи се од Горна Македонија во Ботиаја и Пиерија.[2] Била густо населена уште во антиката. Птолемај споменува три града: Алмопа, Хорма и Апсал.

Карта на Македонското Кралство (околу 334-323 г. п.н.е.) со прикажана Алмопија и други области.

Областа денес е позната како Могленска Долина или Меглен, опколена со планините Ниџе и Пајак.[3][1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. 2000. стр. 23–24. ISBN 9989-624-46-1. На |first= му недостасува |last= (help)
  2. Thucydides, 4 vols., Harvard Univessity Press, 1958
  3. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957