глаголицаУреди

Може објаснение зошто се одбиени промените во врска со буквите? Не е важно дека се одбиени, нека останат како што се, ама образложение само зошто се. Т.е. од кај тој податок дека на пр., вјадјати значи види или што беше таму. --Порфирија (разговор) 01:05, 24 јануари 2020 (CET)

@Порфирија: Па реално над табелата стојат два извори, додека во твоиве промени немаше никаков друг извор. --Ehrlich91 (разговор) 08:45, 24 јануари 2020 (CET)

Кои два извори? Линковите над табелата? Бидејќи не носат конкретно кон објаснение на ова прашање. Или овие што се во одговорот. Но и тие не се конкретно поврзани со тоа. Немам време подетално да се занимавам, тојпат само отворив, видов и реков да реагирам, но ако навистина сакате да направите нешто точно, разгледајте понекој научен труд, претежно не линкови од интернет, и не конкретни евангелија, туку научни трудови што се занимаваат со тематиката. Вјадјати и денес во руски, словенечки, чешки итн., значи знае (во словенечки ведти, вем, веш? - знаеш, ти текнува?), итн. Старите азбуки биле мнемонички, т.е. секоја буква си имала име, ама сите имиња на буквите правеле поврзан текст, за полесно да се учела азбуката. И оди Аз буки вјадон (јас ги знам буквите), глаголат добро јест (добро е да се зборува) (а, б, в, г, д итн.). Да барам извор ќе ми земе многу време, а го немам тоа време. Ама повеќе во научни трудови ова. Тие стари трудови ретко се објавени на интернет. Чисто како информација. Се разбира, понатаму што ќе биде, здравје.--Порфирија (разговор) 01:43, 28 јануари 2020 (CET)

Евиденција за натпреварУреди

Здраво. Учествувам на натпреварот „Населени места во Пиринска Македонија“ и видов дека си дел од жири-комисијата, па сакам да те прашам, во делот којшто е наменет за евиденција, од другите членови коишто учествуваат на натпреварот нивните статии можат да се гледаат, а мојата табела е празна. Преглед на уредените статии имам само кога ќе додадам нова, но на станицата јавно не можат да се видат. Дали не правам нешто што треба правилно, ако може помош? Фала многу! Hristijan Kicho (разговор) 22:39, 4 февруари 2020 (CET)

@Hristijan Kicho:  Ок Готово Не беше добро направена страницата за евиденција кај тебе, односно фалеше делот на крај дека завршува. Како и да е, сега е средено. Те замолувам само после последната црта да напоменеш дали се работи за подобрена или нова статија. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 23:06, 4 февруари 2020 (CET)
Го надополнив полето за напомена. Се' уште ги нема, но треба да се појават сега :) Фала ти. Поздрав Hristijan Kicho (разговор) 23:16, 4 февруари 2020 (CET)
@Hristijan Kicho: Проблем правело сепак и една буква во насловот. Односно требало да гласи Википедија:Уредувачки натпревари/..., а ти имаше уредено на страница Википедија:Уредувачки натпревар/... Така, продолжи да водиш евиденција тука и нема да има проблеми. --Ehrlich91 (разговор) 23:22, 4 февруари 2020 (CET)

?Уреди

Зошто е избришана страната за Јане Ченто од Wikipedia? Baltazar Petkov (разговор) 14:14, 5 февруари 2020 (CET)

Затоа што ова е енциклопедија, која се води по соодветни правила. Така, наведената статија не ги исполнуваше ниту најмалите услови за тоа како треба да изгледа една статија. Воедно, поголема причина е и значајноста на личноста, особено што нема никакви релевантни извори за неговата значајност. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 17:21, 5 февруари 2020 (CET)

РезултатиУреди

Здраво. Сакам да прашам дали има некакви конечни резултати од натпреварот „Населени места во Пиринска Македонија“ и доколку има каде тоа може да се провери? Прашувам бидејќи учествував, а немам добиено никаква информација за завршување на оценувањето и преглед на резултатот.Поздрав :) Hristijan Kicho (разговор) 22:40, 25 март 2020 (CET)

@Hristijan Kicho: Па сите завршивме со оценување, останува уште да ги сумирам оценките. Во текот на утрешниот ден ќе ги објавам. Извини на доцнењето. --Ehrlich91 (разговор) 22:43, 25 март 2020 (CET)

Вива соковиУреди

Здраво, дали можете да ми објасните подетално зошто е избришата страницата за Вива сокови кога се уште не беше финално јавно објавена? Благодарам

@Beloderm: Да, едноставна е причината. Иако страницата се наоѓаше на вашата корисничка сметка, таа беше статија која служеше повеќе за реклама, отколку за енциклопедиска содржина во врска со самиот производител. Изрази од типот „по мерка на нашите потрошувачи...“, „господинот ...“, „ги следиме светските трендови...“, се за маркетинг стратегии, а не енциклопедиска содржина на Википедија. На Википедија се пишуваат статии кои се поткрепени со релевантни извори и не се рекламира нешто. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 14:38, 21 април 2020 (CEST)

Благодарам на одговорот. Дали доколку се промени концептот на самиот текст има шанси да биде објавена статијата? Ве молам за насоки.

@Beloderm: Да, нормално дека може. Ние имаме бројни статии за претпријатија од Македонија. Пример може да ви биде статијата за Витаминка. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 15:32, 21 април 2020 (CEST)

Благодарам многу, ќе се обидеме да ја адаптираме содржината.

Рудник „Бучим“Уреди

Писма. Јавноста знае што беше Бучим

А1. Рудникот бучим се враќа во живот

Кој стои за руските пари во Македонија? -прв дел

сите наведени хиперврски не постојат - како и информациите на кои се однесуваат не се точни

Значи архивата на страницата можеби е избришана, но постои можности врските архивски да се пронајдат, затоа и инсистирав да не се бришат. Дали е точно, не знам? Дополнете со информации кои ќе го тврдат спротивното, не е забрането. --Ehrlich91 (разговор) 14:25, 19 мај 2020 (CEST)
Факт е дека врските не се активни. И нема архиви - проверете во Google. како што потврди управувањето со компанијата. Овие статии беа лажни и содржеа неточни информации за сопствениците. Тие беа отстранети по барање на агенциите за спроведување на законот во Македонија. Истото важи и за застарена информација за плата и многу повеќе. Поради оваа причина, објавивме релевантни информации. Побарав сега да дадам релевантни податоци од прес-службата на рудникот, дадов и барање до Стопанската и индустријата на Комората. И во блиска иднина ќе има релевантни информации со линкови до извори. И би ве замолил да ги избришете постојните врски. како и информации од нив. Така ќе биде.

Јас ги собрав сите информации што се наоѓаат на мрежата на Бучим. Кој е релевантен. Се надевам дека ќе ми помогнете да ја вратам правдата и да ја објавам на Википедија. Во оваа прилика не гледам апсолутно никаква причина за конфликт. Ние правиме заедничка работа.

Добро, многу застарени содржини може да се пронајдат на веб-архивот, затоа и беше мојата реакција на таков начин, бидејќи принципот е да не се бришат веќе постоечки содржини, освен ако не се понуди поквалитетно. Бидејќи не ги наоѓам, ќе ги тргнам еве самиот. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 18:26, 19 мај 2020 (CEST)

__________________________________________________

Благодарен сум на вас што најдовме компромисно решение за овој напис. Ако е можно, би сакал да ставам информативна белешка со логото на рудникот и претпријатието. Точно е, го зедов од веб-страницата на компанијата. Можеби во иднина ќе можам да додадам броеви и резултати од работата таму ако можам да ги најдам овие информации во отворени извори по годишниот извештај на претпријатието. _______________________________________________________

Потоа поради многугодишно лошо менаџирање, долгови (т.н. фирма загубар) и проблеми со работењето рудникот се затвора до 2006 година. ——— Реченицата, начинот на изразување не е воопшто соодветен за викпедија, т.е воопшто давањето на прекари на било какви компании не е дел од целта на википедија, а и впрочем годината е грешна - рудникот не е затворен до 2006 година, во 2005 година рудникот веќе работи ( ова го имате во извори и можете да го проверите и во службен весник. Така да не е потребна воопшто, избришете ја.

___________________________________________________________

Рефернецата која води до википедија профилот на Солвеј Инвестмнет Груп е значајна - сепак тоа е инвеститорот и е референца која дава релеванта информација.

Префрлена инфокутијата. Слободно додади друго што мислиш, меѓу другото и наводот што го споменуваш за инвеститорот. --Ehrlich91 (разговор) 17:58, 20 мај 2020 (CEST)

слагарчеУреди

Ме интересира зошто ја избриша страната?

Си беше наведено зашто беше избришана. Пробна и нецелосна статија, која претставуваше само мал текст со никакво следење на правилата на енциклопедиски стил на пишување, извори, викифицирање и слично. --Ehrlich91 (разговор) 17:59, 20 мај 2020 (CEST)

Мал текст ? Има страници и со само еден ред текст... Изворот беше наведен... Ако ништо повеќе можеше да дадеш некоја сугестија како да го подобрам или можеби ти да го едитираш.... Како и да е, гледам дека сакаш да се однесуваш како газада и да котролираш кој што ставил (од архивата)....

Можеш да си го прочиташ ова што го пишуваш и можеш да видиш каков ти е стилот на пишување. Јас не сум газда тука, а јас моето време (кое е дел од моето слободно време) не можам да го посветам за уредување туѓи статии. Новите корисници најпрвин треба да ги прочитаат курсевите за уредување, достапни на главната страница. --Ehrlich91 (разговор) 19:00, 20 мај 2020 (CEST)

И јас како тебе, реков дел од моето слободно време да го потрошам за доброто на сите, ама кога некој ќе ти го избрише првиот текст, сигурно ќе се помислам дали да продолжам.... Очигледно полесно е да се избрише отколку да се губи време со почетници...

На Википедија сум од 2010 година и навистина мислиш дека не сум помогнал никому досега? Зашто не ја разгледаш убаво статијата за гајда, па потруди се најпрвин да ја уредиш на твојата страница како пробна, па после ќе се објави. Пак ќе повторам, твојата страница беше без никаков стил и без никакво следење на начелата на Википедија, а како што и сам спомена, ние на Википедија на македонски јазик веќе и имаме такви статии, а не е поентата да имаме само бројност, туку да имаме квалитет. --Ehrlich91 (разговор) 19:23, 20 мај 2020 (CEST)

ЛинебургУреди

  Статијата Линебург, која Вие ја создадовте, проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да продолжите со уредувањето на квалитетни статии кои во иднина би можеле да се стекнат со овој статус.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 17:30, 22 мај 2020 (CEST)

Алехандро ВалвердеУреди

  Статијата Алехандро Валверде, која Вие ја создадовте, проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да продолжите со уредувањето на квалитетни статии кои во иднина би можеле да се стекнат со овој статус.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 17:30, 22 мај 2020 (CEST)

Тур де Франс 2019Уреди

  Статијата Тур де Франс 2019, која Вие ја создадовте, проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да продолжите со уредувањето на квалитетни статии кои во иднина би можеле да се стекнат со овој статус.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 17:30, 22 мај 2020 (CEST)

Ден на бугарската просвета и култура и на словенската писменостУреди

Никоj сериозен изучувач во Република Бугариjа не тврди, дека Св.Св. Кирил и Методиja биле Бугари. Даj некоj извор. Поздрав.Tormon245t (разговор) 20:07, 26 мај 2020 (CEST)

@Tormon245t: И јас не тврдам дека биле. Работата како администратор понекогаш бара да постапуваш кон промените, но еве пак си уредил, ти го прифатив тоа. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 20:13, 26 мај 2020 (CEST)

File:Omer-sam.pngУреди

Hi!

I was checking this file: hi:Omer-new.png on the Hindi Wikipedia.

The source of the file was: kk:File:Omer-new.png.

The source of that file was: File:Omer-sam.png

But that file was deleted.

There is a similar file here: File:Omer-sam.png.

Is there any information on the deleted file that can help us decide if the license is correct? Personally I doubt but I will give it a try. --MGA73 (разговор) 17:27, 3 јуни 2020 (CEST)

As I can notice, no. I don`t know how even this file is found here. --Ehrlich91 (разговор) 22:27, 3 јуни 2020 (CEST)
Hello again! Sorry I have probably given you the wrong link. I think that Омер Шипрага is the link. Perhaps there was a photo if the article? --MGA73 (разговор) 19:17, 4 јуни 2020 (CEST)
No such article, or it was deleted. I also delete this photo, as it is without any license or permission. --Ehrlich91 (разговор) 21:47, 4 јуни 2020 (CEST)

Што е проблемот со Димитар Мирчев?Уреди

Што е проблемот со статиjта кон Димитар Мирчев?

Не го разбирам прашањево. --Ehrlich91 (разговор) 21:57, 14 јуни 2020 (CEST)

Спасители во АвстралијаУреди

Is "Спасители во Австралија" the correct translation for "The Rescuers Down Under"? I know the nickname "Down Under" isn't used in other languages, so they have to say "in Australia". I looked it up as well. The previous version copied from Serbian Wikipedia. If the translation is correct, can a stub about the movie be made? 2600:1700:53F0:AD70:6493:1B5C:DF3D:9350 (разговор) 01:41, 29 јуни 2020 (CEST)

If that will be a movie, then usually, they are translated, sometimes even with completely different naming, but your proposal seems ok, so you can create a stub. --Ehrlich91 (разговор) 09:18, 29 јуни 2020 (CEST)

МусомиштаУреди

Здраво, во врска со оваа редакција две прашања:

  1. 1. Зошто jа бришете информацијата во пасус Историjа (податоците од Верковиќ). Што не ви се допаѓа?
  2. 2. За Утрински весник - дали можете да ги додадете годината и бројот во кој е објавен овој напис?

Со почит, --Simin (разговор) 19:01, 4 јули 2020 (CEST)

@Simin: Ајде вака, со која дрскост си земаш за право да бришеш извор? Зашто не го означиш дека е мртва врска? Зашто не го побараш претходно на веб-архивот? Најлесно е да почнеме да ги бришеме мртвите врски. Ако мислиш дека тоа е единствениот извор од македонски медиум за селото во кое се вели дека и денес живеат Македонци се лажеш, уште денес ќе ја дополнам статијата со уште еден извор, бидејќи гледам ти боде очи тоа. За Верковиќ слободно додади што имал напишано, јас немам проблем, но те предупредувам уште еднаш ако бришеш извори, а претходно не објасниш зашто го отстрануваш ќе бидат преземени мерки. --Ehrlich91 (разговор) 19:06, 4 јули 2020 (CEST)
Ehrlich91, полесно ќе се разбереме, ако не се обидуваме да претпоставиме што мисли другиот. Jас можам да претпоставам кои се причините да бришете без објаснување не само извор, туку и текстот за минатото на селото, но ќе се воздржам. За "изворот", "Утрински весник", за разлика от Вас jас обjаснив: "... нема ни броj на Утрински Весник ..."и ставив барање за извор. Мислам на проверлив извор. Како што можете да видите, не станува збор само за мртва врска. Бидете поздравен,--Simin (разговор) 19:25, 4 јули 2020 (CEST)
@Simin: Не одговори на моите прашања. И да, ти го избриша целиот извор и стави назнака дека се бара извор. Да, весникот целосно пропадна во минатиот период, но да кажеш за Утрински весник дека не е проверлив извор, тука веќе си земаш навистина преголема слобода. Инаку, гледам дека се фаќаш за Верковиќ, па да бидеме на чисто, јас твоите промени ги избришав и напишав поради што, заедно со промената за изворот (техничка работа), додека ти не гледам објаснување зашто бил избришан изворот, туку ја доведуваш проверливоста на Утрински весник, весник со тираж од над 10.000 примероци во своите најдобри денови и постоење на 18 години и дел од некогашна групација на весници. --Ehrlich91 (разговор) 21:04, 4 јули 2020 (CEST)
Ehrlich91, на кое на кое прашање не одговорив?
Не мешајте "проверлив" и "доверлив" извор. Утрински весник може да биде доверлив извор во некои погледи, но ако не се наведени податоци благодарение на кои можеме да ги потврдиме релевантните информации, дали изворот во наводот е проверлив?
Кога го ставив барањето за извор, jас не го откажав ваше уредување, туку во описот точно го наведов проблемот во изворов. Во ниту еден момент не сум одбил дијалог, што, за жал, не е случај каj вас. На друго место веќе дадов примери за избришани од вас доверливи (и проверливи) извори заедно со релевантниот текст, без објаснувања; Мислам дека има повеќе.--Simin (разговор) 22:36, 4 јули 2020 (CEST)

>>>@Simin: Да не одолговлекуваме, бидејќи вака можеме со денови. Ако сакаш да уредуваш на Википедија без никакви предрасуди како што тврдиш тогаш го имаме следново, уредувањето за Верковиќ си е прифатено. Изворот е среден со број весник, датум и врска до главната страница од репортажата. Ако сметаш дека репортажата е „недоверлива“ (според кој?) тогаш јас би те замолил да си продолжиш со истражувања и да најдеш тврдења за тоа. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 22:44, 4 јули 2020 (CEST)

Да, мислам, дека сè е во ред во страницата во моментов. Немаме спор. Ги изразив сомнежите за надлежноста на Виктор Цветаноски за специфични историски прашања во сосема друг контекст. Поздрав, --Simin (разговор) 22:57, 4 јули 2020 (CEST)

Тоше ПроескиУреди

Sorry that I'm bothering you, but you speak in the paragraph on the second or on the third? It seems to me that third, but you think it is on the second. ([1]; and sorry if it is not uncomfortable to speak English). Euro know (разговор) 11:23, 16 јули 2020 (CEST)

@Euro know: Yes, I made your correction in that paragraph, firstly I thought it is mistake. Now it is ok. --Ehrlich91 (разговор) 11:28, 16 јули 2020 (CEST)=

ФК АрсеналУреди

Здраво, --Ehrlich91. Зошто си одбиел моjата доработка за Арсен Венгер. До пред 1996 сите се биле од Обединетото Кралство.Во право сум. Tormon245t (разговор) 09:46, 27 јули 2020 (CEST)

@Tormon245t: Малку несмасно беше напишано, затоа ти ги одбив промените. Значи Арсен Венгер бил менаџер (не менџер). --Ehrlich91 (разговор) 09:54, 27 јули 2020 (CEST)
Готово. Да знаеш, во страницата има уште текстови со граматички грешки. Ако ги побараш, ќе ги наjдеш. Ама, мислам, не би било баш изводливо да ги одбиваш и нив. Среќно. Tormon245t (разговор) 11:06, 27 јули 2020 (CEST)

Павле КониковскиУреди

Защо премахнахте изречението "Сестрата на Павле, Тодора, се населила со семејството во Бугарија во селото Горни Воден, регионот Асеновград."? Аз съм пра-внук на баба Тодора и смятам, че ще е интересно да се знае, че Павле има роднини и в България. Не съм учил Македонски в училище и ако има грешка в изречението, моля за извинение. Ако е така - моля да поправите и да върнете в текста. Благодаря за съдействието и поздрави!

Затоа што беше напишано без никакви извори како јас истото би го проверил. --Ehrlich91 (разговор) 22:51, 13 август 2020 (CEST)