Букови прашуми во Карпатите и други региони на Европа

Стари и првобитни букови шуми во Карпатите и други региони во Европа ― прекунационална природа во низа, која е светско наследство на УНЕСКО, која опфаќа 94 единици (шуми од европска бука, Fagus sylvatica) во 18 европски земји.[1][2][3] Заедно, местата ги штитат најголемите и најмалку нарушените шуми во кои доминира буковото дрво. Во многу од овие насади (особено оние во Карпатите), на овие шуми овде им било дозволено да продолжат без прекин или мешање уште од последното ледено доба. Овие места го документираат непреченото послеледничко повторно населување на видот.[1]

Стари и првобитни букови шуми во Карпатите и други региони во Европа
светско наследство на УНЕСКО
Место(види карта)
Навод1133quater
Запис2007 (XXXI заседание)
Дополнувања2011, 2017, 2021

Карпатски регион уреди

Првобитните букови шуми на Карпатите вклучуваат десет одделни масиви сместени долж 185 км долга оска од планините Рахив и гребенот Чорнохора во Украина преку гребенот Полонини (Словачка) до планините Вихорлат во Словачка. Старите букови шуми во Германија опфаќаат пет места кои зафаќаат 4.391 хектари и се додадени во 2011 година.

Местото на Карпатите зафаќа вкупна површина од 77971,6 хе, од кои само 29278,9 хе се дел од самата зачувана површина, додека остатокот се смета за „тампон зона“. Првобитните букови шуми на Карпатите ги покриваат области од Закарпатската и Прешовската Област. Над 70% од местото се наоѓа во Украина. Областа вклучува два национални парка и некои заштитени области, главно во Словачка. Двата национални парка, заедно со соседната област во Полска, сочинуваат посебен биосферен резерват, Биосферниот резерват Источни Карпати. Покрај Хавешова, Рожок и Стужица (сите сместени во Буковске Врчи), постои четврта единица сместена во Словачка, наречена Кијовски Пралес на Вихорлат. Украинските места се Чорнохора, Кузиј-Трибушани, Марамарош,[n 1] Стужиција-Ужок, Свидовец и Ухолка-Ширики Лух. Само неколку од десетте единици се достапни за посетителите. Стужица е единствената од трите места во Буковске Врхи (Словачка) со достапни пешачки патеки. Во 2017 година, УНЕСКО го проширило местото, додавајќи шуми во Албанија, Австрија, Белгија, Бугарија, Хрватска, Италија, Романија, Словенија и Шпанија.[4] Во 2021 година, УНЕСКО повторно го проширило местото додавајќи шуми во Босна и Херцеговина, Чешка, Франција, Италија, Македонија, Полска, Словачка и Швајцарија.[5]

Последната недопрена „девствена“ шума во умерените географски широчини на Европа се наоѓа на Карпатите. Дрвјата можат да живеат до сто години во овие шуми, обезбедувајќи важно живеалиште за организми како што се печурки, мов, лишаи, инсекти, ретки птици (на пр. тетреб и мал тетреб) и цицачи (на пр. лилјаци, кафеава мечка, волк и рис) . Големи делови од шумата во романскиот дел на Карпатите се изгубени поради уништување на шумите. Притисокот врз дрвото како ресурс може да се зголеми поради меѓународната побарувачка и европските компании може да започнат со голема сеча во соседна Украина. Моментално незаштитените области на девствена шума може трајно да се зачуваат во украинските Карпати со проширување и зајакнување на зачуваните области. Во украинските Карпати има девет национални паркови и два биосферни резервати. Постои општа забрана за сеча на дрвја во области со иглолисни шуми над 1.100 метри. Ако се покаже дека администрациите на парковите работат, може да дојде до управување со поголеми, претходно незаштитени површини на девствена шума за да се зачуваат на трајна основа. Има околу 100.000 дополнителни хектари шума кои би можеле да се интегрираат во постоечките зачувани подрачја.[6]

Список на составни делови уреди

 
Карта на распространетоста на Fagus sylvatica во Европа (зелена)

Составните делови, вклучени во општото заштитено место, од август 2021 година се:

 
 
Poloniny
 
Vihorlat
 
Chornohora
 
Kuziy-Trybushany
 
Maramarosh
 
Stuzhytsia – Uzhok
 
Svydovets
 
Uholka – Shyrokyi Luh
 
Grumsin
 
Hainich
 
Jasmund
 
Kellerwald
 
Serrahn
 
Lumi i gashit
 
Rrajca
 
Dürrenstein-Lassingtal
 
Kalkalpen
 
Sonian Forest
 
Central Balkan
 
Hajdučki i Rožanski Kukovi
 
Paklenica
 
Abruzzo, Lazio & Molise
 
Pollino
 
Foresta Umbra
 
Monte Cimino
 
Monte Raschio
 
Sasso Fratino
 
Cheile Nerei-Beușnița
 
Codrul Secular Șinca
 
Codrul Secular Slătioara
 
Cozia
 
Domogled - Valea Cernei-
 
Groșii Țibleșului
 
Izvoarele Nerei
 
Strâmbu Băiuț
 
Krokar
 
Snežnik-Ždrocle
 
Hayedos de Ayllon
 
Hayedos de Navarra
 
Hayedos de Picos de Europa
 
Gorgany
 
Roztochchya
 
Satanіvska Dacha
 
Synevyr
 
Zacharovanyi Krai
 
Prašuma Janj
 
Jizera Mountains
 
Chapitre
 
Grand Ventron
 
Massane
 
Valle Infernale
 
Dlaboka Reka
 
Bieszczady
 
Forêt de la Bettlachstock
 
Valli di Lodano, Busai & Soladino
Местоположба на Стари и првобитни букови шуми (составен збир) во Европа

Составните делови вклучуваат во местот, заклучно со декември 2023 се:[1][7][8][9][10][11][12][13][14][2][3][15]

Држава Сериски број Составен дел Составен збир Површина [хе] Тампон
зона [хе]
Година на
заведување
Координати
во средина
Карпатски регион на букова шума
Украина 1133quinquies-001
UA_CBR
Чорнохора 2,476.80 12,925.00 2007 48°8′25″N 24°23′35″E / 48.14028° СГШ; 24.39306° ИГД / 48.14028; 24.39306
1133quinquies-002
UA_CBR
Кузиј-Трибушани 1,369.60 3,163.40 2007 47°56′21″N 24°8′26″E / 47.93917° СГШ; 24.14056° ИГД / 47.93917; 24.14056
1133quinquies-003
UA_CBR
Марамарош[n 1] 2,243.60 6,230.40 2007 47°56′12″N 24°19′35″E / 47.93667° СГШ; 24.32639° ИГД / 47.93667; 24.32639
1133quinquies-004
UA_UNNP
Стужиција-Ужок 2,532.00 3,615.00 2007 49°4′58″N 22°35′45″E / 49.08278° СГШ; 22.59583° ИГД / 49.08278; 22.59583[n 2]
1133quinquies-005
UA_CBR
Свидовец 3,030.50 5,639.50 2007 48°11′21″N 24°13′37″E / 48.18917° СГШ; 24.22694° ИГД / 48.18917; 24.22694
1133quinquies-006
UA_CBR
Ухолка-Широки Лух[n 3] 11,860.00 3,301.00 2007 48°18′22″N 23°41′46″E / 48.30611° СГШ; 23.69611° ИГД / 48.30611; 23.69611
1133quinquies-063
UA_GORG
Горгани 753.48 4,637.59 2017 48°28′19″N 24°17′58″E / 48.47194° СГШ; 24.29944° ИГД / 48.47194; 24.29944
1133quinquies-066
UA_SYNE
Дарвајка Синевир 1,588.46 312.32 2017 48°29′14″N 23°44′56″E / 48.48722° СГШ; 23.74889° ИГД / 48.48722; 23.74889
1133quinquies-067
UA_SYNE
Квасовец 561.62 333.63 2017 48°23′6″N 23°42′46″E / 48.38500° СГШ; 23.71278° ИГД / 48.38500; 23.71278
1133quinquies-068
UA_SYNE
Стримба 260.65 191.14 2017 48°27′11″N 23°47′48″E / 48.45306° СГШ; 23.79667° ИГД / 48.45306; 23.79667
1133quinquies-069
UA_SYNE
Вилшани 454.31 253.85 2017 48°21′20″N 23°39′36″E / 48.35556° СГШ; 23.66000° ИГД / 48.35556; 23.66000
1133quinquies-070
UA_ZACH
Иршавка Зачаровани Крај 93.97 1,275.44 2017 48°27′9″N 23°5′23″E / 48.45250° СГШ; 23.08972° ИГД / 48.45250; 23.08972
1133quinquies-071
UA_ZACH
Велики Дил 1,164.16 2017 48°25′21″N 23°9′42″E / 48.42250° СГШ; 23.16167° ИГД / 48.42250; 23.16167
Словачка 1133quinquies-089
SK-POLO-01
Хавешова Полонини 167.88 6,474.84 2007
2021*
49°0′35″N 22°20′14″E / 49.00972° СГШ; 22.33722° ИГД / 49.00972; 22.33722
1133quinquies-090
SK-POLO-02
Рожок 74.37 1,138.89 2007
2021*
48°58′40″N 22°27′52″E / 48.97778° СГШ; 22.46444° ИГД / 48.97778; 22.46444
1133quinquies-091
SK-POLO-03
СтужицаБуковске Врхи 1,742.47 5,694.84 2007
2021*
49°5′3″N 22°29′42″E / 49.08417° СГШ; 22.49500° ИГД / 49.08417; 22.49500
1133quinquies-092
SK-POLO-04
Удава 455.82 814.69 2007
2021*
49°10′31″N 22°13′39″E / 49.17528° СГШ; 22.22750° ИГД / 49.17528; 22.22750
1133quinquies-093
SK-VIHO-02
Вихорлат 1,553.06 854.08 2007
2021*
48°54′56″N 22°11′13″E / 48.91556° СГШ; 22.18694° ИГД / 48.91556; 22.18694
Романија 1133quinquies-043
RO_NERE
Нерска Клисура-Беушница 4,292.27 5,959.87 2017 44°54′19″N 21°48′40″E / 44.90528° СГШ; 21.81111° ИГД / 44.90528; 21.81111
1133quinquies-044
RO_SINC
Секуларна шума Синка (Codrul secular Șinca) 338.24 445.76 2017 45°40′0″N 25°10′14″E / 45.66667° СГШ; 25.17056° ИГД / 45.66667; 25.17056
1133quinquies-045
RO_SLAT
Секуларна шума Слатиоара (Codrul secular Slătioara) 609.12 429.43 2017 47°26′36″N 25°37′39″E / 47.44333° СГШ; 25.62750° ИГД / 47.44333; 25.62750
1133quinquies-046
RO_COZI
Козиски Масив Козија 2,285.86 2,408.83 2017 45°19′54″N 24°19′32″E / 45.33167° СГШ; 24.32556° ИГД / 45.33167; 24.32556
1133quinquies-047
RO_COZI
Лотрисор 1,103.30 2017 45°17′43″N 24°15′33″E / 45.29528° СГШ; 24.25917° ИГД / 45.29528; 24.25917
1133quinquies-048
RO_DOMO
Домоглед-Коронини-Бедина Домоглед –
Валеа Чернеј
5,110.63 51,461.28 2017 44°56′31″N 22°28′7″E / 44.94194° СГШ; 22.46861° ИГД / 44.94194; 22.46861
1133quinquies-049
RO_DOMO
Јауна Крајовеј 3,517.36 2017 45°6′31″N 22°34′41″E / 45.10861° СГШ; 22.57806° ИГД / 45.10861; 22.57806
1133quinquies-050
RO_DOMO
Чиучевеле Чернеј 1,104.27 2017 45°14′40″N 22°49′23″E / 45.24444° СГШ; 22.82306° ИГД / 45.24444; 22.82306
1133quinquies-051
RO_TIBL
Изворул Шурии Groșii Țibleșului 210.55 563.57 2017 47°32′59″N 24°11′9″E / 47.54972° СГШ; 24.18583° ИГД / 47.54972; 24.18583
1133quinquies-052
RO_TIBL
Прелучи 135.82 2017 47°32′5″N 24°13′13″E / 47.53472° СГШ; 24.22028° ИГД / 47.53472; 24.22028
1133quinquies-053
RO_IZVO
Извоареле Нереј 4,677.21 2,494.83 2017 45°7′21″N 22°3′59″E / 45.12250° СГШ; 22.06639° ИГД / 45.12250; 22.06639
1133ter-046
RO_STRA
Страмбу Бајут[n 4] 598.14 713.09 2017 47°37′33″N 24°4′23″E / 47.62583° СГШ; 24.07306° ИГД / 47.62583; 24.07306
Полска 1133quinquies-085
PL-BIES-01
Граничен Гребен и
долина на Горна Солинка[n 5]
Бјешчади 1,506.05 24,330.52 2021 49°5′58″N 22°33′24″E / 49.09944° СГШ; 22.55667° ИГД / 49.09944; 22.55667
1133quinquies-086
PL-BIES-02
Полонина Ветлинска и Смерек[n 6] 1,178.03 2021 49°10′51″N 22°30′12″E / 49.18083° СГШ; 22.50333° ИГД / 49.18083; 22.50333
1133quinquies-087
PL-BIES-03
долина на потоци во Теребовјец 201.00 2021 49°5′37″N 22°43′29″E / 49.09361° СГШ; 22.72472° ИГД / 49.09361; 22.72472
1133quinquies-088
PL-BIES-04
долина на потоци во Волосатка 586.66 2021 49°4′1″N 22°44′41″E / 49.06694° СГШ; 22.74472° ИГД / 49.06694; 22.74472
Полски-подолски-молдавски регион со букови шуми
Украина 1133quinquies-064
UA_ROZT
Розточински биосферен резерват[n 7] 384.81 598.21 2017 49°57′44″N 23°38′58″E / 49.96222° СГШ; 23.64944° ИГД / 49.96222; 23.64944
1133quinquies-065
UA_SATA
Сатанивска Дача 212.01 559.37 2017 49°10′26″N 26°14′56″E / 49.17389° СГШ; 26.24889° ИГД / 49.17389; 26.24889
Балтички регион со букова шума
Германија 1133quinquies-007
DE_JASM
Јазмунд 492.50 2,510.50 2011 54°32′53″N 13°38′43″E / 54.54806° СГШ; 13.64528° ИГД / 54.54806; 13.64528
1133quinquies-008
DE_SERR
Зеран 268.10 2,568.00 2011 53°20′24″N 13°11′52″E / 53.34000° СГШ; 13.19778° ИГД / 53.34000; 13.19778
1133quinquies-009
DE_GRUM
Грумзинска Шума 590.10 274.30 2011 52°59′11″N 13°53′44″E / 52.98639° СГШ; 13.89556° ИГД / 52.98639; 13.89556
Податлантски-херцински регион со букова шума
Германија 1133quinquies-010
DE_HAIN
Хајних 1,573.40 4,085.40 2011 51°04′43″N 10°26′08″E / 51.07861° СГШ; 10.43556° ИГД / 51.07861; 10.43556
1133quinquies-011
DE_KELL
Келервалд 1,467.10 4,271.40 2011 51°08′43″N 8°58′25″E / 51.14528° СГШ; 8.97361° ИГД / 51.14528; 8.97361
Чешка 1133quinquies-075
CZ-JIZE-01
Јизерски Планини 444.81 2,279.40 2021 50°51′30″N 15°9′20″E / 50.85833° СГШ; 15.15556° ИГД / 50.85833; 15.15556
Франција 1133quinquies-077
FR-GRAN-01
Гран Вентрон 319.00 1,328.00 2021 47°58′20″N 6°56′23″E / 47.97222° СГШ; 6.93972° ИГД / 47.97222; 6.93972
Швајцарија 1133quinquies-073
CH-BETT-01
Бетлашточка Шума
(Forêt de la Bettlachstock)
195.43 1,094.16 2021 47°13′22″N 7°24′43″E / 47.22278° СГШ; 7.41194° ИГД / 47.22278; 7.41194
Алпски регион со букова шума
Австрија 1133quinquies-014
AT_DUER
Диренштајн-Ласингтал 3,685.27 3,089.78 2017
2023*
47°46′12″N 15°2′51″E / 47.77000° СГШ; 15.04750° ИГД / 47.77000; 15.04750
1133quinquies-015
AT_KALK
Хинтергебирге Калкапен 2,946.20 14,197.24 2017 47°44′58″N 14°28′56″E / 47.74944° СГШ; 14.48222° ИГД / 47.74944; 14.48222
1133quinquies-016
AT_KALK
Бодинграбен 890.89 2017 47°47′14″N 14°21′12″E / 47.78722° СГШ; 14.35333° ИГД / 47.78722; 14.35333
1133quinquies-017
AT_KALK
Урлах 264.82 2017 47°48′15″N 14°14′22″E / 47.80417° СГШ; 14.23944° ИГД / 47.80417; 14.23944
1133quinquies-018
AT_KALK
Вилдер Грабен 1,149.75 2017 47°50′00″N 14°26′1″E / 47.83333° СГШ; 14.43361° ИГД / 47.83333; 14.43361
Швајцарија 1133quinquies-074
CH-LODA-01
Шумски резервати во долините Лодано, Бузај и Соладино 806.78 2,330.74 2021 46°15′49″N 8°39′11″E / 46.26361° СГШ; 8.65306° ИГД / 46.26361; 8.65306
Франција 1133quinquies-076
FR-CHAP-01
Шапитр 371.30 41.65 2021 44°38′4″N 5°59′55″E / 44.63444° СГШ; 5.99861° ИГД / 44.63444; 5.99861
Атлантски регион со букова шума
Белгија 1133quinquies-019
BE_SONI
Шумски резерват „Јозеф Цваенпоел“ Суањска Шума
(Forêt de Soignes)
187.34 4,650.86 2017 50°45′23″N 4°25′00″E / 50.75639° СГШ; 4.41667° ИГД / 50.75639; 4.41667
1133quinquies-020
BE_SONI
Грипенсдел А 24.11 2017 50°46′54″N 4°25′36″E / 50.78167° СГШ; 4.42667° ИГД / 50.78167; 4.42667
1133quinquies-021
BE_SONI
Грипенсдел Б 37.38 2017 50°47′1″N 4°25′57″E / 50.78361° СГШ; 4.43250° ИГД / 50.78361; 4.43250
1133quinquies-022
BE_SONI
Шумски резерват Тиктон А 13.98 2017 50°44′3″N 4°26′13″E / 50.73417° СГШ; 4.43694° ИГД / 50.73417; 4.43694
1133quinquies-023
BE_SONI
Шумски резерват Тиктон Б 6.50 2017 50°43′37″N 4°25′51″E / 50.72694° СГШ; 4.43083° ИГД / 50.72694; 4.43083
Мизиски-балкански регион со букова шума
Албанија 1133quinquies-012
AL_LUMI
Гашка Долина 1,261.52 8,977.48 2017 42°25′36″N 20°05′45″E / 42.42667° СГШ; 20.09583° ИГД / 42.42667; 20.09583
1133quinquies-013
AL_RRAJ
Рајца 2,129.45 2,569.75 2017 41°12′11″N 20°30′2″E / 41.20306° СГШ; 20.50056° ИГД / 41.20306; 20.50056
Македонија 1133quinquies-084
MN-DLAB-01
Длабока Река 193.27 234.70 2021 41°45′47″N 20°35′16″E / 41.76306° СГШ; 20.58778° ИГД / 41.76306; 20.58778
Бугарија 1133quinquies-024
BG_BALK
Резерват Боатин Централен Балкан 1,226.88 851.22 2017 42°48′10″N 24°16′9″E / 42.80278° СГШ; 24.26917° ИГД / 42.80278; 24.26917
1133quinquies-025
BG_BALK
Резерват Царичина 1,485.81 1,945.99 2017 42°46′32″N 24°24′18″E / 42.77556° СГШ; 24.40500° ИГД / 42.77556; 24.40500
1133quinquies-026
BG_BALK
Резерват Козја Стена 644,43 289.82 2017 42°47′47″N 24°31′2″E / 42.79639° СГШ; 24.51722° ИГД / 42.79639; 24.51722
1133quinquies-027
BG_BALK
Резерват Стенето[n 8] 2,466.10 1,762.01 2017 42°44′43″N 24°42′26″E / 42.74528° СГШ; 24.70722° ИГД / 42.74528; 24.70722
1133quinquies-028
BG_BALK
Резерват Стара Река[n 9] 591.20 1,480.04 2017 42°42′11″N 24°49′8″E / 42.70306° СГШ; 24.81889° ИГД / 42.70306; 24.81889
1133quinquies-029
BG_BALK
Резерват Џендема 1,774.12 2,576.63 2017 42°41′44″N 24°58′23″E / 42.69556° СГШ; 24.97306° ИГД / 42.69556; 24.97306
1133quinquies-030
BG_BALK
Резерват Северен Џендем 926.37 1,066.47 2017 42°44′44″N 24°56′5″E / 42.74556° СГШ; 24.93472° ИГД / 42.74556; 24.93472
1133quinquies-031
BG_BALK
Пеешти Скали Reserve[n 10] 1,049.10 968.14 2017 42°45′54″N 25°4′29″E / 42.76500° СГШ; 25.07472° ИГД / 42.76500; 25.07472
1133quinquies-032
BG_BALK
Резервар Соколна 824.90 780.55 2017 42°41′52″N 25°8′18″E / 42.69778° СГШ; 25.13833° ИГД / 42.69778; 25.13833
Илирски регион со букова шума
Хрватска 1133quinquies-033
HR_HAJD
Шумски резервати Хајдучки и Рожански Кукови 1,289.11 9,869.25 2017 44°45′59″N 15°0′39″E / 44.76639° СГШ; 15.01083° ИГД / 44.76639; 15.01083
1133quinquies-034
HR_PAKL-01
Национален парк Пакленица
(порано
ПНП - Сува Драга-Климента и
ПНП - Оглавиновац-Јаворник)
2,036.81 824.86 2017
2023*
44°20′26″N 15°30′1″E / 44.34056° СГШ; 15.50028° ИГД / 44.34056; 15.50028
Словенија 1133quinquies-055
SI_KROK
Крокар 74.50 47.90 2017 45°32′31″N 14°46′8″E / 45.54194° СГШ; 14.76889° ИГД / 45.54194; 14.76889
1133quinquies-056
SI_SNEZ
Снежник-Ждроцле 720.24 128.80 2017 45°35′5″N 14°27′19″E / 45.58472° СГШ; 14.45528° ИГД / 45.58472; 14.45528
Босна и
Херцеговина
1133quinquies-072
BH-JANJ-01
Јањска Прашума 295.04 380.74 2021 44°8′48″N 17°16′52″E / 44.14667° СГШ; 17.28111° ИГД / 44.14667; 17.28111
Средносредоземноморски регион со букова шума
Италија 1133quinquies-035
IT_ABRU
Долина Червара (Valle Cervara) Абруцо, Лацио и Молизе 119.70 751.61 2017 41°49′56″N 13°43′43″E / 41.83222° СГШ; 13.72861° ИГД / 41.83222; 13.72861
1133quinquies-036
IT_ABRU
Селва Мориченто 192.70 2017 41°50′49″N 13°42′20″E / 41.84694° СГШ; 13.70556° ИГД / 41.84694; 13.70556
1133quinquies-037
IT_ABRU
Копо дел Морто 104.71 415.51 2017 41°51′37″N 13°50′48″E / 41.86028° СГШ; 13.84667° ИГД / 41.86028; 13.84667
1133quinquies-038
IT_ABRU
Копо дел Принчипе 194.49 446.62 2017 41°47′15″N 13°44′39″E / 41.78750° СГШ; 13.74417° ИГД / 41.78750; 13.74417
1133quinquies-039
IT_ABRU
Долина Фондино (Val Fondillo) 325.03 700.95 2017 41°45′15″N 13°53′9″E / 41.75417° СГШ; 13.88583° ИГД / 41.75417; 13.88583
1133quinquies-081
IT-POLL-01
Коцо Фериеро Национален парк Полино 95.75 2,851.83 2017
2021*
39°54′19″N 16°6′4″E / 39.90528° СГШ; 16.10111° ИГД / 39.90528; 16.10111
1133quinquies-082
IT-POLL-02
Полинело 477.94 2021 39°53′43″N 16°11′54″E / 39.89528° СГШ; 16.19833° ИГД / 39.89528; 16.19833
1133quinquies-083
IT-VALL-01
Долина Инфернале (Valle Infernale) 320.79 2,191.36 2021 38°7′55″N 15°57′41″E / 38.13194° СГШ; 15.96139° ИГД / 38.13194; 15.96139
1133quinquies-079
IT-FUMB-01
Фаласконе шума Умбра
(Foresta Umbra)
254.30 3,486.29 2017
2021*
41°48′21″N 15°58′41″E / 41.80583° СГШ; 15.97806° ИГД / 41.80583; 15.97806
1133quinquies-080
IT-FUMB-02
Павари-Сфилци 667.13 2021 41°50′20″N 16°1′25″E / 41.83889° СГШ; 16.02361° ИГД / 41.83889; 16.02361
1133quinquies-040
IT_CIMI
Монте Чимино 57.54 87.96 2017 42°24′31″N 12°12′11″E / 42.40861° СГШ; 12.20306° ИГД / 42.40861; 12.20306
1133quinquies-041
IT_RASC
Монте Раскио 73.73 54.75 2017 42°10′25″N 12°9′40″E / 42.17361° СГШ; 12.16111° ИГД / 42.17361; 12.16111
1133quinquies-042
IT_SASS
Сасо Фратино 781.43 6,936.64 2017 43°50′40″N 11°48′11″E / 43.84444° СГШ; 11.80306° ИГД / 43.84444; 11.80306
Пиринејски-ибериски регион со букова шума
Шпанија 1133quinquies-057
ES_AYLL
Техера Негра Букова шума во Ајљон
(Hayedos de Ayllón)
255.52 13,880.86 2017 41°14′43″N 3°23′19″W / 41.24528° СГШ; 3.38861° ЗГД / 41.24528; -3.38861[n 11]
1133quinquies-058
ES_AYLL
Монтехо 71.79 2017 41°6′44″N 3°29′58″W / 41.11222° СГШ; 3.49944° ЗГД / 41.11222; -3.49944
1133quinquies-059
ES_NAVA
Лизардоја Букови шуми во Навара
(Hayedos de Navarra)
63.97 24,494.52 2017 43°0′23″N 1°6′46″W / 43.00639° СГШ; 1.11278° ЗГД / 43.00639; -1.11278
1133quinquies-060
ES_NAVA
Азтапарета 171.06 2017 42°54′39″N 0°48′58″W / 42.91083° СГШ; 0.81611° ЗГД / 42.91083; -0.81611
1133quinquies-061
ES_PICO
Куеста Фрија[n 12] Букови шуми во
Врвови на Европа

(Hayedos de Picos de Europa)
213.65 14,253.00 2017 43°10′21″N 4°59′16″W / 43.17250° СГШ; 4.98778° ЗГД / 43.17250; -4.98778
1133quinquies-062
ES_PICO
Асотински Канал 109.58 2017 43°10′16″N 4°53′21″W / 43.17111° СГШ; 4.88917° ЗГД / 43.17111; -4.88917
Франција 1133quinquies-078
FR-MASS-01
Масан 239.50 1,432.30 2021 42°28′58″N 3°1′45″E / 42.48278° СГШ; 3.02917° ИГД / 42.48278; 3.02917

* Само модификација на границите.

Удава (Буковске Врчи, Словачка) е создадена со менување на границата на Стужица претходно. Фаласконе (Италија) пак била именувана претходно како шума Умбра (Foresta Umbra).[13][14][2]

Ова е прекунационална природа во низа на светско наследство на УНЕСКО, која опфаќа 94 компоненти (шуми) во 18 европски земји.[1][2] Вкупната површина на составните делови е 98,125.15 хектари, вклучувајќи ги тампон зоните 392,846.02 хектари. Најголема вкупна површина на составни делови е во Украина и Романија – 54% вкупно (41% вклучувајќи ги тампон зоните).

Облици на заштита уреди

Составните делови на овој имот се преклопуваат повеќе или помалку со различни заштитени подрачја како национални паркови, природни резервати, мрежата на Натура 2000.[16][17][18][11][13][19][20]
Кратенки:В – број на компоненти во даден кластерN – преклопување со областите на Натура 2000

Држава Составен збир C Заштитено подрачје N Регион
Албанија Гашка Долина 1 Строг природен резерват река Гаши Кукуш
Рајца 1 Национален парк Шебеник-Јабланица Елбасан
Австрија Диренштајн-Ласингтал 1 Диренштајнска дивина Да Долна Австрија
Калкалпен 4 Национален парк Калкалпен Да Горна Австрија
Белгија Суањска Шума
(Forêt de Soignes)
5 3 строги шумски резервари со состав на Суањсскиот заштитен предел – Шумски резерват „Јозеф Цваенпоел“, Грипенсдел и Тиктон Да Фламанска Област, Главен Регион Брисел, Валонија
Босна и Херцеговина Јањска Прашума 1 Строг природен резервар Јањска Прашума Босанска Краина
Бугарија Национален парк Централен Балкан 9 9 строги резервати во Националниот парк Централен БалканБоатин, Џендема, Козја Стена, Пеешти Скали[n 10], Северен Џендем, Соколна, Стара Река, Стенето и Царичина Да Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Габрово (средишна Стара Планина)
Хрватска Хајдучки и Рожански Кукови 1 Строг резервар Хајдучки и Рожански Кукови во состав на Национален парк Северен Велебит Да Личко-сењска жупанија
Национален парк Пакленица 2 Национален парк Пакленица Да Личко-сењска жупанија, Задарска жупанија
(Динарски регион, или Динарски Алпи)
Чешка Јизерски Планини 1 Национален природен резерват Јизерскопланински букови дрвја Да Либеречки крај
Франција Шапитр 1 Биолошки строг резерват Шапитр-Петит-Буеш Да Прованса-Алпи-Азурен Брег
Гран Вентрон 1 Национален природен резерват Масив Гран Вентрон Да Голем Исток
Масан 1 Национален природен резерват Масан Да Окситанија
Германија Грумсинска Шума 1 Биосферен резерват Шорфхајде-Хорин Да Брандербург
Хајних 1 Национален парк Хајних Да Турингија
Јазмунд 1 Национален парк Јазмунд Да Мекленбург-Западна Померанија
Келервалд 1 Национален парк Келервалд-Едерзе Да Хесен
Зерански Ридови 1 Национален парк Мириц Да Мекленбург-Западна Померанија
Италија Абруцо, Лацион и Молизе 5 Национален парк Абруцо, Лацион и Молизе Да Абруцо
Шума Умбра (Foresta Umbra) 2 Строги резервати во состав на Национален парк ГарганоСфилци, Фаласконе и шума Умбра Да Апулија
Монте Чимино 1 Регионален споменик на природата и општински строг резерват Да Лацио
Монте Раскио 1 Регионален природен парк Брачано-Мартињано Да Lazio
Национален парк Полино 2 Строги резервати Коцо Фериеро и Полинело во состав на Национален парк Полино Да Калабрија, Базиликата
Сасо Фратино 1 Строг резерват Сасо Фратино во Национален парк шума Казентинези, Монте Фалтерона, Кампиња Да Емилија-Ромања, Тоскана
Долина Инфернале (Valle Infernale) 1 Строг резерват Долина Инфернале во состав на Национален парк Аспромонте Да јужна Калабрија
Македонија Длабока Река 1 Шумски резерват во состав на Национален парк Маврово Општина Маврово и Ростуше и Општина Гостивар
Полска Бјешчади 4 Национален парк Бјешчади, Биосферен резерват Источни Карпати Да Поткарпатско Војводство
Романија Нерска Клисура-Беушница 1 Строго заштитена зона во Национален парк Нерска Клисура-Беушница Да Караш-Северин
Секуларна шума Синка
(Codrul secular Șinca)
1 Строго заштитена преку планови за шумско раководење Да Брашов
Секуларна шума Слатиоара
(Codrul secular Slătioara)
1 Дел од шумскиот резерват Секуларна шума Слатиоара, цветен резерват Тодирески ливади Да Сучеава
Козиски Планини 2 Националеп парк Козија Да Валчеа
Домоглед – Валеа Чернеј 3 Национален парк Домоглед-Валеа Чернеј Да Мехединци, Караш-Северин, Горж
Гросии Циблешилуи 2 Строго заштитено преку планови за шумско раководење Да Марамуреш
Извоареле Нереј 1 Строг резервар Извоареле Нереј во состав на Национален парк Семеник-Кеиле Карасулуи Да Караш-Северин
Страмбу Бајут[n 4] 1 Строго заштитено преку планови за шумско раководење Да Марамуреш
Словачка Полонини 4 Национални природни резервати Стужица, Јараба Скала, Плаша и Борсуков Врх (Стужица – Буковске Врхи), Рожок, Хавешова, природен резерват Удава во состав на Национален парк Полонини, Биосферен резерват Источни Карпати Да Прешовски Крај
Вихорлатски Планини 1 Национален природен резерват Вихорлат во состав на Заштитено пејзажно подрачје Вихорлат Да Прешовски Крај
Словенија Крокар 1 Шумски резерват Девствена шума Крокар Да Кочевје
Снежник-Ждроцле 1 Шумски резерват Снежник-Ждроцле Да Нотрањска
Шпанија Букови шуми во Ајљон
(Hayedos de Ayllón)
2 Техера Негра: Природен парк Сиера Норте де Гвадалахара, Монтехо: Биосферен резерват Сиера дел Ринкон Да Кастиља-Ла Манча
Букови шуми во Навара
(Hayedos de Navarra)
2 Интергрални (строги) резервати Лизардоја и Азтапарета Да Навара
Букови шуми
Врвови на Европа

(Hayedos de Picos de Europa)
2 Национален парк Врвови на Европа, биосферен резерват Да Кастиља и Леон
Швајцарија Белашточка Шума
(Forêt de la Bettlachstock)
1 Шумски резерват БетлаштокХазенмат Золотурн
Шумски резервати Долини Лодано, Бузај и Соладино 1 Шумски резерват Долина Лодано, шумски резерват Долини Бузај и Соладино Тичино
Украина Чорнохора 1 Карпатски биосферен резерват Закарпатска Област
Кузи-Трибушани 1 Карпатски биосферен резерват Закарпатска Област
Марамарош 1 Карпатски биосферен резерват Закарпатска Област
Стружиција-Ужок 1 Ужански национален природен парк Закарпатска Област
Свидовец 1 Карпатски биосферен резерват Закарпатска Област
Ухолка-Широки Лух[n 3] 1 Карпатски биосферен резерват Закарпатска Област
Синевир 4 Национален парк Синевир Закарпатска Област
Зачаровани Крај 2 Национален природен парк Зачаровани Крај Закарпатска Област
Горгани 1 Природен резерват Горгани Ивано-франковска Област
Розточја[n 7] 1 Природен резерват Розточја, Биосферен резерват Розточја Лавовска Област
Сатанивска Дача 1 Национален природен парк Подилски Товтри Хмелничка Област

Привремен список уреди

Оваа шума е ставена на привремениот/пробен список на светско наследство како предлог за проширување на старите и првобитните букови шуми на Карпатите и другите региони во Европа:

Црна Гора[21]

 • Девствен шумски резерват во Национале парк Биоградска Гора

Србија[12]

Галерија уреди

Забелешки уреди

 1. 1,0 1,1 "Maramorosh" changed to "Maramarosh".
 2. Geographic coordinates corrected from "N49 4 14 E22 3 1" to N49°4’58’’ E22°35’45’’
 3. 3,0 3,1 "Uholka-Shyrikyi Luh" corrected to "Uholka-Shyrokyi Luh".
 4. 4,0 4,1 "Strimbu Băiuț" changed to "Strâmbu Băiuț".
 5. "Gorna Solinka" corrected to "Górna Solinka".
 6. "Polonina Wetlinska" corrected to "Połonina Wetlińska".
 7. 7,0 7,1 "Roztochya" corrected to "Roztochchya".
 8. "Stara reka Reserve[10][12]" corrected to "Steneto Reserve[7][10]".
 9. "Severen Dzhendem Reserve[10][12]" corrected to "Stara Reka Reserve[7][10]".
 10. 10,0 10,1 "Peesh skali" corrected to "Peeshti skali".
 11. Latitude corrected from "N41 143" to N41°14’43’’
 12. "Cuesta Fria" changed to "Cuesta Fría".

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe“. UNESCO. Посетено на 2023-12-12.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage; World Heritage Committee (31 July 2021). „WHC/21/44.COM/18; Decisions adopted during the extended 44th session of the World Heritage Committee (Fuzhou (China) / Online meeting, 2021); 8B. Nominations to the World Heritage List; Decision: 44 COM 8B.32“ (PDF). World Heritage. 44 COM; Extended forty-fourth session; Fuzhou (China) / Online meeting; 16 - 31July 2021. Paris: UNESCO. стр. 368–372. Посетено на 2021-12-03.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 3. 3,0 3,1 „World Heritage Minor Boundary Modification Proposal – IUCN Technical Evaluation Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe (Albania, Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czechia, France, Germany, Italy, North Macedonia, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Switzerland, Ukraine) – ID No. 1133QUINQUIES“. IUCN World Heritage Evaluations 2022 and 2023 (WHC/23/45.COM/INF.8B) (PDF). II: IUCN World Heritage Evaluations 2023. IUCN. 2023. стр. 93–97. Посетено на 2023-12-11.
 4. „Unesco approves the extension of the Carpathian Primary Beech forests“.
 5. „Decisions adopted during the extended 44th session of the World Heritage Committee“ (PDF). 31 July 2021.
 6. „Protecting virgin forest in the Ukrainian Carpathians“. 21 June 2021.
 7. 7,0 7,1 7,2 Jovanović, Ivana; Dragišić, Aleksandar; Ostojić, Dragana; Krsteski, Biljana (2019). „Beech Forests As World Heritage in Aspect to the Next Extension of the Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe World Heritage Site“. Nature Conservation. 69 (1–2): 15–32. Посетено на 2021-08-02.
 8. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage; World Heritage Committee (11 May 2007). „WHC-07/31.COM/8B; Item 8B of the Provisional Agenda: Nominations to the World Heritage List“ (PDF). World Heritage. 31.COM: Thirty first Session; Christchurch, New Zealand; 23 June – 2 July 2007. Paris: UNESCO. Посетено на 2021-08-07.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 9. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage; World Heritage Committee (6 May 2011). „WHC-11/35.COM/8B; 8B. Nominations to the World Heritage List“ (PDF). World Heritage. 35.COM: Thirty-fifth session; Paris, UNESCO Headquarters; 19 – 29 June 2011. Paris: UNESCO. Посетено на 2021-08-07.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage Committee (19 May 2017). „WHC/17/41.COM/8B; 8B. Nominations to the World Heritage List“ (PDF). World Heritage. 41.COM: Forty first session; Krakow, Poland; 2 12 July 2017. Paris: UNESCO. Посетено на 2021-08-07.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 11. 11,0 11,1 "Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe" as extension to the existing Natural World Heritage Site "Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany" (1133bis). Nomination Dossier to the UNESCO for the Inscription on the World Heritage List. IUCN. January 2017. Посетено на 2021-08-07.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization; Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage; World Heritage Committee (4 June 2021). „WHC/21/44.COM/8B; 8B. Nominations to the World Heritage List“. World Heritage. 31.COM: Extended forty-fourth session; Fuzhou (China) / Online meeting; 16 – 31 July 2021. Paris: UNESCO. Посетено на 2021-08-07.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 13. 13,0 13,1 13,2 'Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe' as extension to the existing Natural World Heritage Site 'Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe' (1133ter). Nomination Dossier to the UNESCO for the Inscription on the World Heritage List. IUCN. January 2020. Посетено на 2021-08-07.
 14. 14,0 14,1 „Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe; Bosnia and Herzegovina, Czechia, France, Italy, Montenegro, North Macedonia, Poland, Serbia, Slovakia, Switzerland – ID N° 1133quater“. IUCN World Heritage Evaluations 2021 (WHC/21/44.COM/INF.8B2.ADD); Addendum: IUCN Evaluations of nominations of natural and mixed properties to the World Heritage List; IUCN Report for the World Heritage Committee, extended 44th Session, 16-31 July 2021, Fuzhou (China) / online. IUCN. May 2021. стр. 5–26. Посетено на 2021-08-07.
 15. Hanns Kirchmeir & Anna Kovarovics, уред. (January 2022). Minor modifications to the boundaries of the UNESCO World Heritage Site ‘Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe’ (1133quater). Vienna, Austria: Federal Ministry; Republic of Austria; Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology. Посетено на 2023-12-12.
 16. Beech Primeval Forests of the Carpathians. Nomination dossier 2007 to the UNESCO for the Inscription on the World Heritage List; Nomination of the "Ancient Beech Forests of Germany" as Extension to the World Natural Heritage "Primeval Beech Forests of the Carpathians" (1133). Nomination Dossier 2011 to the UNESCO for the Inscription on the World Heritage List (PDF). IUCN. 2011 [2007]. Посетено на 2021-08-14.
 17. World Heritage Nomination – IUCN Technical Evaluation Primeval Beech Forests of the Carpathians (Slovakia and Ukraine) – ID No. 1133. IUCN. May 2007. Посетено на 2021-08-14.
 18. World Heritage Nomination – IUCN Technical Evaluation Ancient Beech Forests of Germany (Germany) – ID No. 1133 bis (Extension of Primeval Beech Forests of the Carpathians, Slovakia and Ukraine). IUCN. May 2011. Посетено на 2021-08-14.
 19. „Sonianforest“. Foundation Sonian Forest. Посетено на 2021-08-14.
 20. „Natura 2000 Network Viewer“. European Environment Agency. Архивирано од изворникот на 2021-08-15. Посетено на 2021-08-14.
 21. „Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe (Montenegro)“. UNESCO. Посетено на 3 July 2018.

Надворешни врски уреди