Габровска област
Област Габрово
Карта на Бугарија, Габровска област е означена
мапа
Админ. центар:Габрово
Површина:2 023 км2
Население:137 461
Број на општини:4
Регистарска ознака:ЕB
Областен Управител:Цветан Нанев
информација

Габровска област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во централниот северен дел на земјата, во историската област Мизија. Опфаќа површина од 2 023 км2 и има население од 130,001 луѓе.[1][2][3]

Габровска област е најмалечката по површина област во Бугарија и се наоѓа во централниот дел на Стара Планина.

Список на населените места во Габровска област уреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Габрово уреди

Ангелов, Армените, Баевци, Баланите, Балиновци, Банковци, Бекриите, Белом'жите, Бобевци, Богданчовци, Боженците, Бојновци, Болтата, Борики, Борското, Брнеците, Бјалково, Бојчета, Велковци, Ветрово, Влајчовци, Врабците, Враниловци, В'лков Дол, Габрово, Гајкини, Гајтаните, Гарван, Геновци, Генчовци, Гергини, Гледаци, Горнова Могила, Грблевци, Г'бене, Дебел Дјал, Џумриите, Дивеци, Донино, Драгановци, Драганчетата, Драгиевци, Драгомани, Думници, Езерото, Живко, Ж'лтеш, Здравковец, Зелено Дрво, Златевци, Иванили, Иванковци, Иглика, Източник, Камешица, Карали, Киевци, Кметовци, Кметчета, Кози Рог, Колишовци, Копчелиите, Костадините, Костенковци, Лесичарка, Лоза, Малини, Междени, Мечковица, Милковци, Михајловци, Мичковци, Мрахори, Музга, Малуша, Николчовци, Новаковци, Овоштарци, Орловци, Парчовци, Пејовци, Пенковци, Петровци, Пецовци, Попари, Поповци, Прахали, Пртевци, Продановци, Поток , Рајновци, Раховци, Рачевци, Редешковци, Рујчовци, Рјазковци, Свинарски Дол, Седјанковци, Сејковци, Семерџиите, Смиловци, Солари, Спанци, Спасовци, Старилковци, Стефаново, Стоевци, Стојчовци, Стоманеците, С'ботковци, Стоjковци, Тодоровци, Торбал'жите, Трапесковци, Трнито, Узуните, Ф'рговци, Харачерите, Цвjaтковци, Чавеи, Черневци, Читаковци, Тодорчета, Чукилите, Чарково, Червена Локва, Шарани, Шипчените, Јаворец, Јанковци, Јасените

Општина Дрјаново уреди

Балванците, Банари, Бучуковци, Царева Ливада, Ганчовец, Геша, Глушка, Гоздејка, Големи Б'лгарени, Горни Врпишта, Гостилица, Г'рња, Денчевци, Дл'гња, Добрените, Долни Врпишта, Долни Драгојча, Доча, Дрјаново, Дурча, Заја, Игнатовци, Искра, Каломен, Караиванца, Катранџии, Керека, Косарка, Куманите, Малки Б'лгарени, Маноja, Пеjна, Петковци, Плачка, Радовци, Ритja, Руња, Русиновци, Саласука, Скалско, Славејково, Соколово, Сјаровци, Туркинча, Чуково, Шушња, Јантра

Општина Севлиево уреди

Агатово, Батошево, Бериево, Боазот, Богатово, Бурја, Б'лгари, Воjнишка, Валевци, Горна Росица, Градиште, Градница, Дамјаново, Дебелцово, Дисманица, Добромирка, Душево, Душевски Колиби, Дјал'к, Енев Р'т, Идилево, Карамичевци, Кастел, Коријата, Кормјанско, Крамолин, Крушево, Крвеник, Купен, Ловнидол, Малиново, Малки Вршец, Мариновци, Младен, Млечево, Петко Славејков, Попска, Рјаховците, Севлиево, Сенник, Стоките, Столот, Селиште, Табашка, Тумбалово, Т'рхово, Угорелец, Хирево, Шопите, Шумата

Општина Трјавна уреди

Армјанковци, Азманите, Бангејци, Бахреци, Белица, Бижовци, Брежниците, Брдени, Веленци, Велково, Велчовци, Генчовци, Глутниците, Горни Дамјановци, Горни Радковци, Даевци, Димиевци, Добревци, Долни Ратковци, Дончовци, Драгневци, Драндарите, Дрвари, Д'скарите, Енчовци, Зеленика, Јововци, Кашенци, Керените, Киселковци, Кисијците, Коевци, Којчовци, Кољу Ганев, Конарското, Кресљувци, Крстец, Малки Станчовци, Малчовци, Маневци, Матешовци, Милевци, Мрзеци, Неновци, Никачковци, Николаево, Ножерите, Носеите, Околиите, Ошаните, Павлевци, Планинци, Плачковци, Поб'к, Попгергевци, Престоj, Радевци, Радино, Раевци, Раjнушковци, Ралевци, Рачовци, Рашовите, Руевци, Свирци, Сечен Кам'к, Скорците, Стајновци, Станчов Хан, Стражата, Стр'мци, Томчевци, Трjaвна, Ф'ревци, Ф'ртуни, Христовци, Чакалите, Черноврх, Јаб'лковци, Јавор

Наводи уреди

Надворешни врски уреди