Фламанска Област

област во Белгија

Фламанска Област или Фландриска Област (хол. Vlaans Gewest) е еден од трите официјални области во Белгија, заедно со Валонија и со подрачјето главниот град Брисел. Фландрија го зазема северниот дел на Белгија и има површина од 13.522 км2 или 44,29 % од територијата на Белгија.

Фландрија, во темнозелена.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди