Пловдивска област
Област Пловдив
Карта на Бугарија, Пловдивска област е означена
мапа
Админ. центар:Пловдив
Површина:5 972 км2
Население:712 702
Број на општини:18
Регистарска ознака:PB
Областен Управител:Тодор Петков
информација

Пловдивска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во јужниот дел на земјата во историската област Тракија. Опфаќа површина од 5 972 км2[1] од плодородната Тракиска низина и има население од 683,027 луѓе.[2][3][4]

Список на населените места во Област Пловдив уреди

Градовите се со здебелен фонт.

Општина Асеновград уреди

Асеновград, Бачково, Бојанци, Бор, Врата, Горни Воден, Горнослав, Добростан, Долни Воден, Долнослав, Ж’лт Кам’к, Златоврх, Избеглии, Нови Извор, Изворово, Козаново, Конуш, Косово, Леново, Љасково, Мостово, Мулдава, Нареченски Бани, Новаково, Орешец, Патријарх Евтимово, Стоево, Сини Врх, Тополово, Три Могили, Узуново, Червен

Општина Брезово уреди

Бабек, Борец, Брезово, Врбен, Дрангово, Зелениково, Златосел, Отец Кирилово, П’дарско, Розовец, Свежен, Стрелци, Срнегор, Тјуркмен, Чехларе, Чоба

Општина Калојаново уреди

Бегово, Главатар, Горна Махала, Долна Махала, Дуванлии, Д’лго Поле, Житница, Иван Вазово, Калојаново, Отец Паисиево, Песнопој, Ржево, Ржево Конаре, Сухозем, Черноземен

Општина Карлово уреди

Бања, Бегунци, Богдан, Васил Левски, Ведраре, Војњагово, Горни Домљан, Домљан, Д’бене, Иганово, Калофер, Каравелово, Карлово, Климент, Клисура, Куртово, Крнаре, Марино Поле, Московец, Мраченик, Певците, Пролом, Розино, Слатина, Соколица, Столетово, Христо Даново

Општина Кричим уреди

Кричим

Општина Куклен уреди

Г’л’бово, Добрал’к, Јаврово, Куклен, Руен, Цар Калојан

Општина Л’ки уреди

Балкан Махала, Белица, Борово, Џурково, Дрјаново, Здравец , Л’кавица, Л’ки, Манастир, Четрока, Југово

Општина Марица уреди

Бенковски, Војводиново, Војсил, Граф Игнатиево, Динк, Жељазно, Јасно поле, Калековец, Костиево, Крислово, Маноле, Манолско Конаре, Радиново, Рогош, Скутаре, Строево, Трилистник, Труд, Царацово

Општина Перуштица уреди

Перуштица

Општина Пловдив уреди

Пловдив

Општина Првомај уреди

Брјагово, Буково, Бјала Река, Виница, Воден, Градина, Добри Дол, Драгојново, Д’лбок Извор, Езерово, Искра, Караџалово, Крушево, Поројна, Православен, Првомај, Татарево

Општина Раковски уреди

Белозем, Бољарино, Момино Село, Раковски, Стрјама, Чал’кови, Шишманци

Општина Родопи уреди

Белаштица, Бојково, Браниполе, Брестник, Брестовица, Дедово, Златитрап, Извор, Кадиево, Крумово, Лилково, Марково, Оризари, Првенец, Ситово, Скобелево, Устина, Храбрино, Цалапица, Чурен, Јагодово

Општина Садово уреди

Ахматово, Богданица, Бољарци, Караџово, Катуница, Кочево, Милево, Моминско, Поповица, Садово, Селци, Чешнегирово

Општина Сопот уреди

Анево, Сопот

Општина Стамболијски уреди

Јоаким Груево, Куртово Конаре, Стамболијски, Ново Село, Триводици

Општина С’единение уреди

Гољам Чардак, Драгомир, Љубен, Мал’к Чардак, Најден Герово, Неделево, Правиште, С’единение, Царимир, Церетелево

Општина Хисарја уреди

Беловица, Красново, Крстевич, Мало Крушево, Михилци, М’теница, Ново Железаре, Паничери, Старо Железаре, Старосел, Хисарја, Черничево

Наводи уреди

Надворешни врски уреди