Илирија е назив на територија што го зафаќа Западен Балкан особенио државите Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и сосем мал дел од Албанија. Монархијата на илирите траела сè до освојувањето на Римјаните и од тогаш се губи илирскиот јазик, култура и традиција.

Илирија

380-те п.н.е. – 168 п.н.е.
Местоположба на Илирија
Илирски племиња во 3 в.п.н.е.
Главен град Скодра
Јазици Илирски јазик
Вероисповед Политеизам
Уредување монархија
Историски период стара доба
 -  Основана 380-те п.н.е.
 -  Освоена од Римското Царство 168 п.н.е.