Кастиља и Леон

автономна заедница во Шпанија

Кастиља и Леон (шпански: Castilla y León) автономна заедница во Шпанија, создадена во 1983 г. На север граничи со Астурија, Кантабрија и Баскија, на исток со Риоха и Арагон, на југ со Мадрид и Кастиља-Ла Манча, на запад со Галиција и Португалија. Зафаќа површина од 94.223 км2 и има 2,6 милиони жители. Главен град е Ваљадолид.

Знаме на автономната заедница Кастиља и Леон