Фрушка Гора

планина во северна Србија

Фрушка Гора (унгарски Tarczal, латински Alma Mons) — островска планина и Национален парк во Срем. Најголем дел од Фрушка Гора се наоѓа во Војводина, додека мал дел е во источна Хрватска, Вуковарско-сремската жупанија.

Фрушка Гора
Фрушка гора
Највисока точка
Надм. вис.539 м [1]
Име
ПрекарSerbian Mount Athos
Друго имеФрушка гора
Географија
Фрушка Гора is located in Србија
Фрушка Гора
Фрушка Гора
Местоположба во Србија
Фрушка Гора на карта

Карта

МестоСрем
Матичен венецПанонски Островски Планини
Геологија
ВидПланински остров
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Национален парк Фрушка Гора
Површина266,72 km2 (102,98 sq mi)
Воспоставен(а)1960

Фрушка Гора се простире во должина од околу 75 км и ширина од 12 до 15 км и зафаќа површина од 255 -{км2}-. Фрушка Гора во 1960 година е прогласена за Национален парк.[2] Највисок врв е Црвени Чот (539 m).

Потекло на името

уреди

Името „Фрушка“ потекнува од старословенскиот збор Фруг, синоним за Франките што дава значење на „планина на Франките“.

Природни одлики

уреди

Фрушка Гора е островска, стара громадна планина. Највиок врв е Црвени Чот (539 м), а останатите значајни врвови се Стражилово (321 м), Иришки Венац (451 м) и Велики Градац (471 м).

Растителен и животински свет

уреди

Долините и падините на Фрушка Гора се покриени со ливади и падини. На падините постојат овоштарници и лозја, а делови поголеми од 300 метри се пораснати со густи листопадни шуми. На Фрушка Гора се наоѓа најголемата концентрација на липи во Европа. Околу 700 видови лековити билки растат на оваа планина. Некои од животинските видови се: срна, елен, муфлон, ласица, дива свиња, куна, дива мачка, шакал, зајак, итн.

Култура

уреди

Најзначајниот споменик на културата на Фрушка Гора претставуваат шеснаесетте манастири на српската православна црква, распоредени по целата планина. Подигнати се како оставнина на српските владетели, откако во доцниот среден век под притисок на Турците, тежиштето на српското духовно и културно наследство е поместено на север.

Наводи

уреди
  1. Jovan Đokić. „Katalog planina Srbije“. PSD Kopaonik Beograd. Архивирано од изворникот на 18 мај 2011.
  2. Фрушка гора[мртва врска] национален парк