Тетреб
Голем тетреб
(Tetrao urogallus)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Кокошковидни
Семејство: Фазани
Потсемејство: Тетреби
Род: Тетреб
Linnaeus, 1758
Видови

голем тетреб (Tetrao urogallus)
кавкаски тетреб (Tetrao mlokosiewiczi)
мал тетреб (Tetrao tetrix)
црноклун тетреб (Tetrao parvirostris)

Тетреб (науч. Tetrao) е род на птици од потсемејството на тетребите (Tetraoninae). Постојат четири вида:

Во Македонија живеат малиот и големиот тетреб.[1]

Изумрени видови уреди

Фосилните наоди за родот се мошне обемни:

Поврзано уреди

Наводи уреди