Вилијам Кемден (2 мај - 1551 - 9 ноември 1623) е англиски историчар и археолог. Ја напишал првата топологија на островот Велика Британија и детално го опишал периодот на владеењето на кралицата Елизабета I.

Вилијам Кемден
Националностангличанин
Познат(а) поисторичар, археолог

Живот уреди

Во младоста стекнал добро образование и стапнал во државната служба што му овозможило да ги унапреди своите истражувачки способности. Еднов реме бил и прогесор и ректор на Вестминстерската школа, а потоа поминал на Колеџот Хеалда. Многу малку се занимавал со хералдика и генеалогијоа отколку Џон Лиленд, но тоа место сепак го прави посебно делото на неговите историски списи. Занимавање со ситоријата била страста на Кемден уште од најраното детство и тој свесно за тоа стекнувал одредени знаења. Освен латинскиот, Кемден го научил и англосаксонскиот и велшкиот јазик, како би можел да ги проучува имињата на местата. Многу патува и од дваесеттите години на совјот живот бил авторитет на европско ниво. Немал повеќе од триесет огидни кога го објавил неговоро дел Британија, прв општ водич за Британија.

 
Вилијам Кемден

Дела уреди

Намерата на Кемден била на Британија да и обезбеди угледно место во европската култура пред сè нагласувајќи го значењето на римскиот престој на тие простори која Британија ја поврзувала со ренесанските центри на континентот. Книгата прати саксонски ис редњовековни периоди, истакнувајќи ја врската помеѓу таа римска провинција и новото историско минато.