Територијални претензии врз Антарктикот

Територијални претензии на Антарктик — политички тврдења на различни земји дека постигнале суверенитет над некои од териториите на Антарктикот или јужнополарниот регион околу овој континент. Во моментов, таквите барања се однесуваат само на оние територии сместени јужно од паралелата 60° и има седум држави кои поднеле барања пред стапувањето во сила на Антарктичкиот договор. Тоа се: Обединетото Кралство, Норвешка, Австралија, Франција, Нов Зеланд, Чиле и Аргентина.[1]

Антарктикот и територијалните претензии на него.

Историја

уреди
Историски претензии на Антарктикот

  Франција 1840–денес

  Аделина Земја 1840–денес

  Обединето Кралство 1908–денес

  Фолкландски Зависни Земји 1908–1962
  Британска Антарктичка Територија 1962–денес

  Нов Зеланд 1923–денес

  Росова Зависност 1923–present

  Норвешка 1931–денес

  Петар I (остров) 1931–денес
  Земја на Кралицата Мод 1939–денес

  Австралија 1933–present

  Австралиска Антарктичка Територија 1933–денес

  Трет Рајх 1939–1945

  Нова Швабија 1939–1945

  Чиле 1940–денес

  Чилеанска Антарктичка Територија 1940–денес

  Аргентина 1943–денес

  Аргентински Антарктик 1943–денес

Шпански претензии

уреди
 
Карта на шпанскиот Гувернерат на Тера Австралис (1539-1555), први територијално претензии над земјиштето во близина на Јужниот Пол, подоцна било инкорпорирано во Гувернерат на Чиле.

Според Аргентина и Чиле, Шпанското Царство имало претензии кон Антарктикот. Капитулација (гувернерство) доделена на конквистадорот Педро Санчес де ла Хоз во 1539 година од страна на кралот на Шпанија, Карло V, експлицитно ги вклучувала сите земји јужно од Магелановиот Проток, (Terra Australis и Tierra del Fuego и потенцијално целата територија на Антарктикот) и на исток и запад границите биле оние наведени во Договорот од Тордесиљас и Сарагоса, соодветно, со што се создал Гувернератот на Тера Аустралис.[2][3][4]

Де ла Хоз му ја пренел титулата на освојувачот Педро де Валдивија во 1540 година.[5] Во 1555 година, барањето било приложено на Чиле.[6]

Овој грант утврдил, според Аргентина и Чиле, дека постои animus occupandi од страна на Шпанија на Антарктикот. Шпанското барање за суверенитет над делови од Антарктикот, според Чиле и Аргентина, било меѓународно признаено со булата Inter caetera од 1493 година и Договорот од Тордесиљас од 1494 година. Аргентина и Чиле ги третираат овие договори како правни меѓународни договори со посредство на Католичката црква која во тоа време била признат арбитер за такви прашања.[7] Секоја земја во моментов има право на еден сектор на антарктичкиот континент кој е повеќе или помалку директно јужно од нејзините национални земји свртени кон Антарктикот.

Современа Шпанија не претендира на ниту една територија на Антарктикот. Работи со две летни истражувачки станици (базата Габриел де Кастиља и базата Хуан Карлос I) на Јужните Шетландски Острови.

Британски претензии

уреди

Обединетото Кралство повторно го потврдил суверенитетот над Фолкландските Острови во далечниот јужен Атлантик во 1833 година и одржувал континуирано присуство таму. Во 1908 година, британската влада ги проширила своите територијални претензии со прогласување суверенитет над „Јужна Џорџија, Јужните Оркниски Острови, Јужните Шетландски Острови и (Јужните) Сендвички Острови и Греамовата Земја, сместена во Јужниот Атлантски Океан и на континентот Антарктик до јужно од 50-та паралела на јужната географска ширина и помеѓу 20-тиот и 80-тиот степен на западната географска должина “.[8] Сите овие територии биле администрирани како зависни од Фолкландските Острови од Стенли од страна на гувернерот на Фолкландските Острови. Мотивацијата за оваа декларација лежи во потребата за ефикасно регулирање и оданочување на индустријата за лов на китови. Комерцијалните оператори би ловеле китови во области надвор од официјалните граници на Фолкландските Острови и нивните зависни места, и имало потреба да се затвори оваа дупка.

Во 1917 година, формулацијата на тврдењето била изменета, така што недвосмислено ја вклучило целата територија во секторот што се протега до Јужниот Пол (со што ја опфаќа целата сегашна Британска Антарктичка Територија). Новото барање ги опфатило „сите острови и територии помеѓу 20-тиот степен од западната географска должина и 50-тиот степен од западната географска должина кои се наоѓаат јужно од 50-та паралела на јужната географска ширина; и сите острови и територии без разлика помеѓу 50-тиот степен од западната должина и 80-тиот степен од западната географска должина кои се наоѓаат јужно од 58-та паралела на јужната географска ширина “.[8]

Амбицијата на Леополд Амери, тогашен државен потсекретар за колонии, била Британија да го вклучи целиот континент во своите претензии. Во меморандумот до генералните гувернери за Австралија и Нов Зеланд, тој напишал дека „со исклучок на Чиле и Аргентина и некои неплодни острови кои припаѓаат на Франција... пожелно е целиот Антарктик на крајот да биде вклучен во Британското Царство“. Првиот чекор бил преземен на 30 јули 1923 година, кога британската влада донесе наредба во Советот според Законот за британските населби од 1887 година, дефинирајќи ги новите граници за Росовата Зависност. – „Оној дел од доминациите на Неговото Височество во Антарктичките мориња, кој ги опфаќа сите острови и територии помеѓу 160-тиот степен на источна географска должина и 150-тиот степен од западната географска должина, кои се наоѓаат јужно од 60-от степен на Јужна географска ширина, ќе се нарече Росова Зависност“. Редот во Советот потоа продолжил да го назначува генералниот гувернер и врховен командант на Нов Зеланд за гувернер на територијата.[9]

Во 1930 година, Обединетото Кралство ја побарал Ендербиевата Земја. Во 1933 година, британскиот царски поредок ја префрлил територијата јужно од 60° југ и помеѓу меридијаните 160° и 45° источно во Австралија како Австралиска Антарктичка Територија.[10]

По донесувањето на Статутот на Вестминстер во 1931 година, владата на Обединетото Кралство се откажала од секаква контрола врз владата на Нов Зеланд и Австралија. Сепак, ова немашело никакво влијание врз обврските на генералните гувернери на двете земји во својство на гувернери на териториите на Антарктикот.

Други европски претензии

уреди
 
Претензии за францускиот суверенитет на Аделината Земја од Жил Димон Дирвил, во 1840 година.

Основата за барањето на Аделината Земја од страна на Франција била поради откривањето на крајбрежјето во 1840 година од страна на францускиот истражувач Жил Димон Дирвил, кој го именувал по неговата сопруга Адел.[11] Тој го подигнал француското знаме и ја зазел земјата за Франција, на 21 јануари 1840 година во 17:30 часот.[12]

Британците на крајот одлучиле да ја признаат оваа претензија, а границата помеѓу Аделината Земја и Австралиската антарктичка територија била дефинитивно фиксирана во 1938 година [13]

Овие случувања се однесуваат и на норвешките интереси на китови кои сакале да го избегнат британското оданочување на станиците за китови на Антарктикот и чувствувале загриженост дека тие ќе бидат комерцијално исклучени од континентот. Сопственикот на китоловскиот брод Ларс Кристенсен финансирал неколку експедиции на Антарктикот со цел да бара земјиште за Норвешка и да воспостави станици на норвешка територија за да добие подобри привилегии.[14] Првата експедиција, предводена од Нилс Ларсен и Ола Олстад, слетала на островот Петар I во 1929 година и го презела островот за Норвешка. На 6 март 1931 година, норвешката кралска прокламација го прогласила островот под норвешки суверенитет [14] и на 23 март 1933 година островот бил прогласен за зависност.[15] [note 1]

Експедицијата од 1929 година предводена од Јалмар Рисер-Ларсен и Фин Лицов-Холм го именувала континенталното копно во близина на островот како Земја на Кралицата Мод по норвешката кралица Мод.[16] Територијата била истражена понатаму за време на експедицијата во Норвегија од 1930–31 година.[17] Преговорите со британската влада во 1938 година резултирале со поставување на западната граница на Земјата на Кралицата Мод на 20°З.[17]

 
Норвешка експедиција на островот Петар I во 1929 година.

САД, Чиле, Советскиот Сојуз и Германија ги оспориле претензиите на Норвешка.[18][19] Во 1938 година Германија испратила германска експедиција на Антарктикот, предводена од Алфред Ричер, за да заземе што е можно повеќе земја од неа.[17] Бродот „Швабенланд“ стигнал до мразот кај Антарктикот на 19 јануари 1939 година [20] За време на експедицијата, Ричер фотографирал површина од околу 350.000 км2 од воздух [21] и фрлале испишани со свастики пикадо-знамиња на секои 26 километри. Сепак, и покрај интензивното премерување на земјиштето, Германија никогаш не поднела никакво официјално барање или не изградила трајни бази.[22] Оттука, германското барање за Антарктикот, познато како Нова Швабија, било оспорено во тоа време, и во моментов не се разгледува.

На 14 јануари 1939 година, пет дена пред германското пристигнување, Норвешка ја анектирала Земјата на Кралицата Мод [16] откако кралскиот декрет објавил дека земјата што се граничи со Зависнностите на Фолкландските Острови на запад и австралиската зависност од Антарктикот на исток треба да биде под норвешки суверенитет.[17] Примарната цел на анексијата била да се обезбеди пристап на норвешката индустрија за ловење китови во регионот.[16][23] Во 1948 година, Норвешка и Обединетото Кралство се согласиле да ги ограничат надолжните побарувања на Норвешка за Земјата на кралицата Мод на 20°З до 45°и да ги вградат брегот на Брус и Коутсовата Земја на норвешка територија.[17]

Јужноамериканско учество

уреди
 
Омондовата куќа е изградена во 1904 година од страна на Шкотската национална антарктичка експедиција како прва постојана база на Антарктикот. Подоцна била продадена на Аргентина.
 
Претседателот на Чиле Габриел Гонсалес Видела за време на неговата посета во 1940-тите. Со ова тој станал првиот шеф на влада и држава што го посетил Антарктикот.

По независноста во почетокот на 19 век, јужноамериканските народи ги засновале своите граници на принципот uti possidetis iuris (поседување според законо). Ова значело дека нема земја без суверенитет. Чиле и Аргентина го примениле ова на Антарктикот, наведувајќи ја булата Inter caetera од 1493 година и Договорот од Тордесиљас од 1494 година. Аргентина и Чиле ги третираат овие договори како правни меѓународни договори со посредство на Католичката црква која во тоа време била признат арбитар во овие прашања.[7]

Ова навлегување на странски сили било прашање на огромна вознемиреност за блиските јужноамерикански земји, Аргентина и Чиле. Искористувајќи ја предноста на европскиот континент западнат во превирања со почетокот на Втората светска војна, претседателот на Чиле, Педро Агире Серда, прогласил формирање на Чилеанска антарктичка територија во областите за кои веќе имала претензија Британија.

Аргентина има долга историја во областа.[24] Во 1904 година, аргентинската влада започнала постојана окупација на еден од островите на Антарктикот со купување на метеоролошка станица на островот Лори, основана во 1903 година од Шкотската национална антарктичка експедиција на д-р Вилијам С. Брус. Брус понудил да ги пренесе станицата и инструментите за сума од 5.000 пезоси, под услов владата да се обврзе на продолжување на научната мисија.[25] Пратеникот во британската легација во Аргентина, Вилијам Хагард,[26], исто така, испратил нота до аргентинскиот министер за надворешни работи, Хосе А. Тери, ратификувајќи ги условите на предлогот на Брус.[25]

Во 1906 година, Аргентина и соопштила на меѓународната заедница за воспоставување постојана база на Јужните Оркниски Острови, базата „Оркадас“. Сепак, Хагард одговорил со потсетување на Аргентина дека овие острови се британски. Британскиот став бил дека аргентинскиот персонал добил дозвола само за период од една година. Аргентинската влада стапила во преговори со Британците во 1913 година за можното пренесување на сопственоста на островот. Иако овие разговори биле неуспешни, Аргентина се обидела еднострано да го воспостави својот суверенитет со поставување на маркери, национални знамиња и други симболи.[27]

Како одговор на ова и на претходните германски истражувања, британската адмиралска и колонијална канцеларија ја започнала операцијата „Табарин“ во 1943 година за повторно да ги потврди британските територијални претензии против аргентинскиот и чилеанскиот упад и да воспостави постојано британско присуство на Антарктикот.[28] Овој потег бил мотивиран и од загриженоста во Министерството за надворешни работи за насоката на повоената активност на САД во регионот.

Соодветна насловна приказна била потребата да се одбие употребата на областа на непријателот. Познато е дека Кригсмарине ги користила оддалечените острови како места за набљудување и како засолништа за трговски напаѓачи, U-бродови и бродови за снабдување. Исто така, во 1941 година, постоел страв дека Јапонија може да се обиде да ги заземе Фолкландските Острови, или како база или да ги предаде на Аргентина, со што ќе добие политичка предност за Оската и ќе ја негира нивната употреба на Британија.

Во 1943 година, британскиот персонал од ХМС Карнарвон [29] ги отстранил аргентинските знамиња од островот Дисепшен. Експедицијата била предводена од поручникот Џејмс Мар и ги напуштила Фолкландските Острови со два брода, ХМС Вилијам Скорсби и Фицрој, во саботата на 29 јануари 1944 година.

Базите биле воспоставени во текот на февруари во близина на напуштената норвешка станица за ловење китови на островот Дисепшен, каде што било подигнато знамето на Унијата наместо аргентинските знамиња, и во Порт Локрој (на 11 февруари) на брегот на Греамовата Земја. Понатамошна база била основана во заливот Хоуп на 13 февруари 1945 година, по неуспешниот обид да се истовари опремата на 7 февруари 1944 година. Биле изградени и симболи на британскиот суверенитет, вклучително и пошти, патокази и плакети и биле издадени поштенски марки.

Операцијата „Табарин“ ја испровоцирала Чиле да ја организира својата прва чилеанска антарктичка експедиција во 1947–48 година, каде што чилеанскиот претседател Габриел Гонсалес Видела лично присуствувал во една од нејзините бази.[30]

По завршувањето на војната во 1945 година, британските бази биле предадени на цивилни членови на новосоздаденото Британско антарктичко истражување, првото такво национално научно тело основано на Антарктикот.

Повоени случувања

уреди
 
Колиба изградена во заливот Хоуп во 1903 година. Таму се одвил единствениот случај на истрели во гнев на континентот во 1952 година.

Заладените односи меѓу Британија и Аргентина продолжиле и во повоениот период. Воените бродови на Кралската морнарица биле испратени во 1948 година за да се спречат поморски упади. Единствениот случај на истрели во гнев на Антарктикот се случил во 1952 година во заливот Хоуп, кога персоналот во британската база „Д“ (основан 1945 година) се соочил со аргентинскиот тим во базата Есперанца (основан 1952 година), кој пукал со митралез над шефовите на британскиот тим за истражување на Антарктикот кој истоварувал резерви од Џон Биско. Аргентинците подоцна упатиле дипломатско извинување, велејќи дека дошло до недоразбирање и дека аргентинскиот воен командант на теренот ги пречекорил своите овластувања.

Соединетите Американски Држави станале политички заинтересирани за антарктичкиот континент пред и за време на Втората светска војна. Експедицијата на Антарктикот на САД, од 1939 до 1941 година, била спонзорирана од владата со дополнителна поддршка од донации и подароци од приватни граѓани, корпорации и институции. Целта на експедицијата, наведена од претседателот Френклин Д. Рузвелт, била да се воспостават две бази: Источна база, во близина на островот Шарко, и Западна база, во близина на Земја на Земјата на Кралот Едвард VII. По успешно работење две години, но со зголемени меѓународни тензии, се сметало дека е мудро да се евакуираат двете бази.[31] Меѓутоа, веднаш по војната, американскиот интерес повторно се разгорел со експлицитен геополитички мотив. Операцијата „Хајгџамп“, од 1946 до 1947 година била организирана од адмирал Ричард Е. Берд и вклучувала 4.700 мажи, 13 бродови и повеќе авиони. Примарната мисија на операцијата била да се воспостави истражувачка база на Мала Америка IV,[32] со цел обука на персонал и опрема за тестирање во студени услови и засилување на постоечките складишта на знаење за хидрографски, географски, геолошки, метеоролошки и електромагнетни услови за ширење во областа. Мисијата, исто така, имала за цел консолидирање и проширување на суверенитетот на Соединетите Американски Држави над најголемата изводлива област на антарктичкиот континент, иако тоа било јавно демантирано како цел уште пред да заврши експедицијата.

Кон меѓународен договор

уреди
 
Меѓународната геофизичка година била клучна во воспоставувањето на меѓународната рамка за соработка на Антарктикот и довела до потпишување на Антарктичкиот договор во 1959 година.

Во меѓувреме, во обид да се стави крај на ќор-сокакот, Британија поднела барање до Меѓународниот суд на правдата во 1955 година да пресуди за територијалните претензии на Британија, Аргентина и Чиле. Овој предлог не успеал, бидејќи двете земји од Латинска Америка одбиле да се поднесат на меѓународната арбитражна постапка.[33]

Преговорите за основање на меѓународно владение над континентот првпат започнале во 1948 година, во кое биле вклучени 8-те земји-баратели: Британија, Австралија, Нов Зеланд, САД, Франција, Норвешка, Чиле и Аргентина. Овој обид имал за цел да го исклучи Советскиот Сојуз од работите на континентот и брзо се распаднал кога СССР прогласил интерес во регионот, одбил да признае какви било претензии за суверенитет и го задржал правото да има свои барања во 1950 година.[33].[33]

Важен поттик кон формирањето на Антарктичкиот договорен систем во 1959 година бил проектот Меѓународната геофизичка година (МГГ), 1957–1958. Таа година меѓународна научна соработка предизвикала 18-месечен период на интензивна наука на Антарктикот. Повеќе од 70 постоечки национални научни организации тогаш формирале комитети на МГГ и учествувале во кооперативниот напор. Британците ја основале истражувачката станица Хали во 1956 година со експедиција на Кралското друштво. Сер Вивијан Фукс ја предводел Задантарктичката експедиција на Комонвелтот, која го завршила првиот копнен премин на Антарктикот во 1958 година. Во Јапонија, Јапонската агенција за поморска безбедност го понудила кршечот на мраз Соја како брод за набљудување на Јужниот пол, а станицата Шова била изградена како прва јапонска база за набљудување на Антарктикот.

Франција придонела со станицата Димон Дирвил и станицата Шарко во Аделината Земја. Бродот Командант Шарко на Француската морнарица поминал девет месеци од 1949/50 година на брегот на Аделината Земја, изведувајќи јоносферски сондажи.[34] САД ја подигнале станицата Амундсен-Скот на Јужниот Пол како прва постојана структура директно над Јужниот пол во јануари 1957 година.[35]

Конечно, за да се спречи можноста за воен судир во регионот, САД, Обединетото Кралство, Советскиот Сојуз и 9 други земји со значајни интереси преговарале и го потпишале Антарктичкиот договор во 1959 година. Договорот стапил на сила во 1961 година и го издвојува Антарктикот како научен резерват, воспоставува слобода на научно истражување и ја забранува воената активност на тој континент. Договорот бил првиот за контрола на оружјето воспоставен за време на Студената војна.[36]

Територијални претензии на Антарктикот

уреди
 
Територијални претензии на Антарктикот

Седум суверени држави имале осум територијални претензии да слетаат на Антарктикот јужно од паралелата 60° југ пред 1961 година. Ниту едно од овие тврдења нема домородно население.

Сите области за побарување се сектори со исклучок на островот Петар I. Јужните Оркниски Острови спаѓаат во територијата за која претензии имаат Аргентина и Обединетото Кралство, а Јужните Шетландски Острови спаѓаат во областите за која претензии имаат Аргентина, Чиле и Обединетото Кралство.

Овие претензии се признати само помеѓу (некои од) седумте држави-баратели. Обединетото Кралство, Франција, Австралија, Нов Зеланд и Норвешка сите меѓусебно ги признаваат побарувањата [37] (ниту едно од нивните барања не се преклопуваат едни со други).

Јужна Африка не бара суверенитет над територијата на Антарктикот и не го признава правото или претензиите за територијален суверенитет од која било држава.[38]

Пред 1962 година, Британската антарктичка територија станала зависна од Фолкландските Острови и исто така ја вклучува Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови. Антарктичките области станале посебна прекуморска територија по ратификацијата на Антарктичкиот договор. Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови останале зависни од Фолкландските Острови до 1985 година кога и тие станале посебна прекуморска територија.

Поделба на териториите на Антарктикот

уреди

Сите територии на Антарктикот се поделени на северни и јужни. Јужните територии се наоѓаат јужно од 60° паралела и се предмет на спорови, односно територијални претензии. Островите северно од оваа паралела се северните територии на Антарктикот и се под суверенитет на некоја од земјите.

Јужен Антарктик

уреди
Знаме на територијата Територија Претендер Граници датум Површина
км2
 
Аделина Земја Франција 136°11′ИГД— 142°02′ИГД 1924 година 432.000
 
Чилеанска Антарктичка Територија Чиле 53°ЗГД— 90°ЗГД 1940 година 1.250.000
 
Аргентински Антарктик Аргентина 25°ЗГД— 74°ЗГД 1943 година 966.000
 
Австралиска Антарктичка Територија Австралија 44°38′ИГД— 136°11′ИГДи 142°02′ИГД— 160°ИГД 1933 година 5.896.000
 
Британска Антарктичка Територија Обединето Кралство 20°ЗГД— 80°ЗГД 1908 година 1.725.000
 
Земја на Кралицата Мод Норвешка 20°ЗГД— 44°38′ЗГД 1939 година 2.500.000
Остров на Петар I
68°51′SW 90°35′WW 1929 година 156 [39]
 
Росова Зависност Нов Зеланд 150°ЗГД— 160°ИГД 1923 година 450.000
 
Земја на Мери Берд без претензии 90°ЗГД— 150°ЗГД Од 1961 година нема официјални претензии 888.000

Северен Антарктик

уреди

Зависни територии на Северен Антарктик

Територија Главна станица Суверенитет Статус
1   Буве нема Норвешка посебен статус
2   Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови Грутвикен ОК Прекуморска територија
3   Остров на Петар I нема Норвешка посебен статус
4   Острови на Принц Едвард нема Јужноафриканска Република нерешен статус
5   Подантарктички Острови нема нов Зеланд Надворешна територија на Нов Зеланд
6   Француски Јужни и Антарктички Земји Станица Порт о Франсез Франција Прекуморска територија
7   Херд и Мекдоналд нема Австралија Австралиска прекуморска територија

Официјални претензии северно од 60°

уреди

Четири островски територии на Антарктичката плоча сместени северно од 60° јужниот напоредник се поврзани со континентот Антарктик. Тие не се предмет на Антарктичкиот договор. Ниту една од овие територии нема домородно население.

Друга островска територија, делумно сместена на Јужната сендвичка плоча и делумно на Шкотската плоча, [note 3] понекогаш се поврзува со континентот Антарктик (бидејќи и двете се мали тектонски плочи кои се граничат со главната Антарктичка плоча).

Можни идни побарувања

уреди

Соединетите Американски Држави и Русија (како држава наследник на Советскиот Сојуз) тврдат дека го задржале правото да поднесуваат барања. Исто така, имало шпекулации за Бразил да поднесе барање ограничено со 53° W и 28° W,[40] со што се преклопува со аргентинските и британските претензии, но не и со оние на Чиле. Перу ги резервира правата на својата територија според принципот на дефронтација на Антарктикот (на шпански) и поради влијанието врз нејзината клима, екологија и морска биологија, додавајќи, дополнително, геолошки континуитет и историски врски.[41]

Уругвајското придржување кон Антарктичкиот договор вклучува декларација дека ги задржува своите права на Антарктикот во согласност со меѓународното право.[42]

Во 1967 година, Еквадор го прогласил своето право на област ограничена со 84°30' западно и 95°30' западно, со што се преклопува со претензиите на Чиле и Норвешка за островот Петар I. Барањето било ратификувано во 1987 година.[43]

Антарктички договор

уреди

Антарктичкиот договор и сродните договори ги регулираат меѓународните односи во однос на Антарктикот, единствениот континент на Земјата без домородно човечко население. Договорот е потпишан од 54 земји, вклучително ги и Обединетото Кралство, Соединетите Држави и сега веќе непостоечкиот Советски Сојуз. Договорот го издвоил Антарктикот како научен резерват, воспоставил слобода на научно истражување и ја забранил воената активност на тој континент. Ова е првиот договор за контрола на оружјето воспоставен за време на Студената војна.

Договорот за Антарктикот наведува дека склучувањето договор:

 • не е откажување од кое било претходна територијална претензија
 • не влијае на основата на претензиите направени како резултат на активностите на нацијата потписничка во рамките на Антарктикот
 • не влијае на правата на државата според обичајното меѓународно право да признае (или одбие да признае) кое било друго територијално барање

Она што влијае на договорот се новите претензии:

 • Ниту една активност што се случува по 1961 година не може да биде основа на територијално претензија.
 • Не може да се поднесе ново барање.
 • Ниту едно барање не може да се зголеми.

Советскиот Сојуз и Соединетите Американски Држави имале резервиран став против ограничувањето на новите побарувања,[44] и Соединетите Американски Држави и Русија го сметаат своето право да поднесуваат побарувања во иднина, доколку така одлучат. Бразил ја одржува бразилската антарктичка база и предложил теорија за разграничување на териториите користејќи меридијани, што ќе му даде право на него и на другите земји.

Општо земено, територијалните претензии под паралелата од 60° Ј се признати само меѓу оние земји кои имаат претензии во областа. Сепак, иако претензиите често се означени на мапите на Антарктикот, тоа не значи де јуре признавање. Сите области, освен островот Петар I се сектори, чии граници се дефинирани со степени на географска должина. Во однос на географската широчина, северната граница на сите сектори е паралелата од 60° југ (која не пресекува ниту едно парче земја, континент или остров) и е исто така северната граница на Антарктичкиот договор. Јужните граници на сите сектори се една единствена точка, Јужниот пол. Претходно, норвешкиот сектор претставувал исклучок: првобитното барање од 1930 година не специфицирало северна или јужна граница, така што неговата територија била дефинирана само со источните и западните граници. [note 4] Меѓутоа, во 2015 година, Норвешка официјално објавила дека нејзиното барање се протега на југ до полот.[45]

Наводи

уреди
 1. „Антарктик: историја званичног дијељења“. Архивирано од изворникот на 2012-02-20. Посетено на 2022-09-20.
 2. Pinochet de la Barra, Óscar (November 1944). La Antártica Chilena. Editorial Andrés Bello.
 3. Calamari, Andrea (June 2022). „El conjurado que gobernó la Antártida“ (шпански). Jot Down.
 4. „Pedro Sancho de la Hoz“ (шпански). Real Academia de la Historia. Посетено на 25 August 2022.
 5. „1544“ (шпански). Biografía de Chile. Архивирано од изворникот на 2022-08-19. Посетено на 2022-09-20.
 6. Francisco Orrego Vicuña; Augusto Salinas Araya (1977). Desarrollo de la Antártica (шпански). Santiago de Chile: Instituto de Estudios Internacionales, Universidad de Chile; Editorial Universitaria.
 7. 7,0 7,1 Prieto Larrain, M. Cristina (2004). „El Tratado Antártico, vehículo de paz en un campo minado“. Revista Universum (шпански). University of Talca. 19 (1): 138–147. Посетено на 31 December 2015.
 8. 8,0 8,1 International law for Antarctica, p. 652, Francesco Francioni and Tullio Scovazzi, 1996.
 9. http://www.legislation.govt.nz/regulation/imperial/1923/0974/latest/DLM1195.html Order in Council Under the British Settlements Act, 1887 (50 & 51 Vict c 54), Providing for the Government of the Ross Dependency.
 10. Antarctica and international law: a collection of inter-state and national documents, Volume 2. pp. 143. Author: W. M. Bush. Editor: Oceana Publications, 1982. ISBN 978-0-379-20321-9
 11. Dunmore, John (2007). From Venus to Antarctica: The Life of Dumont D'Urville. Auckland, NZ: Exisle Publ. стр. 209. ISBN 9780908988716.
 12. LCI – Mission en Terre Adélie – Les derniers préparatifs avant notre grand départ pour l'AntarctiqueLe 21 janvier 1840 il y plante le drapeau français et donne à ce lieu le nom de Terre Adélie en pensant à sa femme Adèle qu’il n’avait pas vue depuis son départ de Toulon deux ans et demi plus tôt.
 13. „A Brief History of Mawson“. Australian Government – Australian Arctic Division. Архивирано од изворникот на 27 July 2008. Посетено на 2008-07-16.
 14. 14,0 14,1 Kyvik, Helga, уред. (2008). Norge i Antarktis. Oslo, Norway: Schibsted Forlag. стр. 52. ISBN 978-82-516-2589-0.
 15. „Lov om Bouvet-øya, Peter I's øy og Dronning Maud Land m.m. (bilandsloven)“ (норвешки). Lovdata. Архивирано од изворникот на 2 December 2013. Посетено на 29 August 2011.
 16. 16,0 16,1 16,2 „Dronning Maud Land“ (норвешки). Norwegian Polar Institute. Посетено на 10 May 2011.
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 Gjeldsvik, Tore. „Dronning Maud Land“. Store norske leksikon (норвешки). Посетено на 9 May 2011.
 18. Utenriksdepartementet (12 June 2015). „Meld. St. 32 (2014–2015)“. Regjeringa.no.
 19. Widerøe, Turi (2008). „Annekteringen av Dronning Maud Land“. Norsk Polarhistorie (норвешки). Архивирано од изворникот на 2015-09-24. Посетено на 15 July 2011.
 20. Murphy, 2002, p. 192.
 21. Murphy, 2002, p. 204.
 22. Heinz Schön, Mythos Neu-Schwabenland. Für Hitler am Südpol, Bonus, Selent 2004, p. 106, ISBN 3-935962-05-3
 23. „Forutsetninger for Antarktistraktaten“. Norsk Polarhistorie (норвешки). Посетено на 15 May 2011.
 24. Oscar Pinochet de la Barra (1976). La Antártica Chilena (шпански). Andrés Bello. стр. 173.
 25. 25,0 25,1 Escude, Carlos; Cisneros, Andres. „Historia General de las Relaciones Exteriores de la Republica Argentina“ (шпански). Архивирано од изворникот на 2012-05-04. Посетено на July 6, 2012.
 26. Who's Who. „Haggard, Sir William Henry (Doveton)“. Who's Who. Oxford University Press. doi:10.1093/ww/9780199540884.013.U197383. Посетено на 7 July 2020.
 27. Kieran Mulvaney (2001). At the Ends of the Earth: A History of the Polar Regions. Island Press. стр. 124–130. ISBN 9781559639088.
 28. „About – British Antarctic Survey“. www.antarctica.ac.uk.
 29. HMS Carnarvon Castle 1943
 30. Antarctica and the Arctic: the complete encyclopedia, Volume 1, by David McGonigal, Lynn Woodworth, page 98
 31. Bertrand, Kenneth J. (1971). Americans in Antarctica 1775–1948. New York: American Geographical Society.
 32. Kearns, David A. (2005). „Operation Highjump: Task Force 68“. Where Hell Freezes Over: A Story of Amazing Bravery and Survival. New York: Thomas Dunne Books. стр. 304. ISBN 0-312-34205-5. Посетено на 2011-05-31.
 33. 33,0 33,1 33,2 Klaus Dodds (2012). The Antarctic: A Very Short Introduction. Oxford University Press. ISBN 9780191633515.
 34. M. Barré, K. Rawer: "Quelques résultats d’observations ionosphériques effectuées près de la Terre Adélie". Journal of Atmospheric and Terrestrial Physics volume 1, issue 5–6 (1951), pp. 311–314.
 35. „South Pole's first building blown up after 53 years“. OurAmazingPlanet.com. 2011-03-31.
 36. „ATS – Secretariat of the Antarctic Treaty“. www.ats.aq. Архивирано од изворникот на 2019-05-15. Посетено на 2022-09-20.
 37. Rogan-Finnemore, Michelle (2005), „What Bioprospecting Means for Antarctica and the Southern Ocean“, Во Von Tigerstrom, Barbara (уред.), International Law Issues in the South Pacific, Ashgate Publishing, стр. 204, ISBN 0-7546-4419-7
 38. „Antarctic Treaty System (ATS)“. Department of International Relations and Cooperation. Архивирано од изворникот на 2022-07-17. Посетено на 2022-07-17.
 39. Острво Петра I
 40. The international politics of Antarctica. Page 119 and 124.
 41. La Antártida. Autor: Diego Ribadeneira. p. 26, Archivado el 4 de marzo de 2016 en la Wayback Machine.
 42. „Final Report of the Thirty-first Antarctic Treaty Consultative Meeting – PART III: OPENING AND CLOSING ADDRESSES AND REPORTS FROM ATCM XXXI“ (PDF). Secretariat of the Antarctic Treaty. стр. 483. Посетено на March 30, 2015.
 43. „Historia“. 21 April 2017. Архивирано од изворникот на 2019-04-09. Посетено на 2022-09-20.
 44. „The Antarctic Treaty“. US Arms control and disarmament agency. Архивирано од изворникот на 2010-06-22. Посетено на 1 September 2012.
 45. Rapp, Ole Magnus (21 September 2015). „Norge utvider Dronning Maud Land helt frem til Sydpolen“. Aftenposten (норвешки). Oslo, Norway. Посетено на 22 September 2015. …formålet med anneksjonen var å legge under seg det landet som til nå ligger herreløst og som ingen andre enn nordmenn har kartlagt og gransket. Norske myndigheter har derfor ikke motsatt seg at noen tolker det norske kravet slik at det går helt opp til og inkluderer polpunktet.

Надворешни врски

уреди


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>.