Огнена Земја

Координати: 54°6′6″S 68°36′9″W / 54.10167° S; 68.60250° W / -54.10167; -68.60250

Мапа на градовите на Огнената Земја

Огнена Земја (шпански: Tierra del Fuego, изг. тјера дел фуего) — група на острови на крајниот југ на Јужна Америка од кој е е одвоен Магелановиот Проток, со вкупна површина од 73.753 км².

Неговиот западен дел припаѓа на Чиле, а источниот дел на Аргентина. Огнена Земја (шпански: Isla Grande de Tierra del Fuego) е група острви на крајниот дел на Јужна Америка и е одвоен со Магелановиот Проток, и има вкупно површина од 73.753 км².

Западниот дел припаѓа на Чиле, а источниот дел на Аргентина.

Сателитска снимка на архипелагот Огнена Земја

ГеографијаУреди

Огнената Земја се састои од Голем Остров, со површина од 47.992 км², што го прави 29. остров по големина во светот, и пет нешто помали острови, како и многубројни островчиња и карпи одвоени со многу канали. Внатрешноста на Огнената Земје е ридеста, а климата е често многу ладна.

Двата најголеми градови се Ушуаја и Рио Гранде, двата се во Аргентина, а најголемиот врв е Дарвин со 2.488 метри во Чиле.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди